Marina SUA îşi revizuieşte dispozitivul în eventualitatea unor acţiuni militare împotriva Siriei

Marina americană îşi ajustează dispozitivul în eventualitatea unor acţiuni militare împotriva Siriei, stabilind la patru numărul de distrugătoare mobilizate în estul Mediteranei şi trimiţând un grup aeronaval în Marea Roşie, a anunţat marţi o oficială din cadrul Apărării, relatează AFP.
Economica.net - mar, 03 sept. 2013, 18:18
Marina SUA îşi revizuieşte dispozitivul în eventualitatea unor acţiuni militare împotriva Siriei

Distrugătorul USS Mahan a părăsit Mediterana de est şi „se îndreaptă spre Norfolk”, portul său de bază, pe Coasta de Est americană, de unde a plecat la sfârşitul lui decembrie 2012, a declarat această oficială sub protecţia anonimatului.

Astfel, în zonă rămân patru distrugătoare, şi anume USS Stout, USS Gravely, USS Ramage şi USS Barry, pregătite să lanseze rachete de croazieră de tip Tomahawk împotriva unor ţinte în Siria, la ordinul preşedintelui american.

US Navay păstrează secret numărul de rachete Tomahawk pe care fiecare dinre aceste nave le are la bord, dar majoritatea analiştilor navali apreciază că este vorba despre aproximativ 45.

În condiţii normale, trei distrugătoare navighează în Mediterana, sub comanda Flotei a V-a americane, în principal cu o misiune de apărare antirachetă.

Washingtonul a mobilizat, în plus, în zonă o navă de transport amfibile, USS San Antonio.

Această navă, care nu este echipată pentru autoapărare, poate, în schimb, să efectueze operaţiuni de evacuare cu ajutorul elicopterelor şi puşcaşilor marini de la bord.

Mobilizarea acesteia are loc odată cu apropierea marcării atentatelor de la 11 septembrie 2001 şi atacului de la 11 septembrie 2012 împotriva consulatului american de la benghazi (Libia), pentru care administraţia Obama a fost dur criticată din cauza lipsei de anticipare şi reacţie.

Grupul aeronaval constituit în jurul portavionului USS Nimitz, care se află în prezent în partea de vest a Oceanului Indian, a fost redirecţionat, la rândul său, către Marea Roşie, unde urmează să ajungă „în câteva zile”, potrivit acestei oficiale.

Alt oficial a precizat că grupul aeronaval „nu a primit o misiune specifică, alta decât să fie prezent” în zonă.

În fapt, mai mult decât cele aproximativ 80 de avioane de la bordul USS Nimitz, navele sale de escortă ar putea dubla capacităţile în rachete de tip Tomahawk puse la dispoziţia comandanţilor militari americani. Grupul aeronaval este alcătuit din patru distrugătoare, şi anume USS Strockdale, USS William-Lawrence, USS Shoup şi USS Higgins, plus crucişătorul lansator de rachete USS Princeton.

Te-ar mai putea interesa și
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Desfăşurarea de către o ţară din NATO a unor forţe terestre în Ucraina nu ar însemna în mod automat că alte ţări din Alianţa Nord-Atlantică devin părţi la conflict, consideră......
Situaţia din Haiti este „cataclismică”: Bandele armate controlează circa 80% din capitala Port-au-Prince, iar criza alimentară s-a agravat – raport ONU
Situaţia din Haiti este „cataclismică”: Bandele armate controlează circa 80% din capitala Port-au-Prince, ...
Peste 1500 de oameni au fost ucişi în escaladarea violenţelor dintre bandele din Haiti de la începutul acestui an, arată ...
Salariile personalului de la sol al Lufthansa vor creşte până la 18%
Salariile personalului de la sol al Lufthansa vor creşte până la 18%
Personalul de la sol al Lufthansa va beneficia de o creştere a salariilor de până la 18%, după ce s-a ajuns la un acord ...
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
Pensia medie lunară a crescut cu 13,9%, în 2023, comparativ cu anul precedent, până la valoarea de 2.113 lei, a anunţat, ...