1EUR = 4.8730 RON | Bucureşti 11 º

IT&C

Marinescu, ANCOM: Licitaţia pentru frecvenţele 5G poate fi demarată anul acesta. Dacă nu, cel târziu anul viitor

Licitaţia pentru frecvenţele de comunicaţii 5G ar putea fi demarată chiar anul acesta, deoarece este nevoie de o perioadă de unul-doi ani pentru ca operatorii să se pregătească pentru dezvoltarea acestui nou tip de reţea, crede Cătălin Marinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii.

27 mar, 2017 | ECONOMICA.net

"Demararea procedurilor pentru licitaţia 5G poate avea loc oricând, şi anul acesta, dar trebuie să fie predictibilă. Dacă ne luăm după deciziile Comisiei Europene, banda de 700 MHz e disponibilă pentru utilizare începând cu anul 2020, dar eu cred că operatorii, ca şi în cazul licitaţiei anterioare, au nevoie de un an sau doi de pregătire, inclusiv ca să vadă ce echipamente folosesc", a explicat Marinescu luni, într-o conferinţă de presă.

"Sunt foarte multe ţări din Europa care folosesc această bandă pentru televiziunea digitală terestă şi vor fi nevoite să o elibereze. Asta înseamnă costuri şi nu se face peste noapte. Cred că decizia de oportunitate privind licitaţia 5G este a Guvernului, ANCOM doar o organizează. Cred că ar fi oportună şi anul acesta. Dacă nu, cel târziu anul viitor", a punctat preşedintele ANCOM, care şi-a înaintat săptămâna trecută demisia, cu efect de la sfârşitul lunii aprilie, pentru a prelua o poziţie de conducere în cadrul Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor de la Geneva, parte a Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Comisia Europeană şi companiile de telecomunicaţii şi-au propus, ca termen orientativ, anul 2020 pentru dezvoltarea reţelelor 5G. Pe lângă vitezele mai mari de download şi upload, principalul avantaj adus de reţelele 5G se referă la latenţa mult mai redusă a conexiunii, comparabilă pentru prima dată cu parametrii reţelelor fixe.

"5G aduce multe modificări, inclusiv de structură a reţelelor, ţinând cont de debitele de date şi de modul în care gândeşti reţeaua din spate pentru a transporta datele. În ANCOM, dar şi în piaţa telecom din România există deja mai mulţi specialişti pe 5G", a asigurat oficialul.

Primele licenţe 4G au fost atribuite în România în anul 2012, când operatorii au plătit 682 milioane de euro către stat pentru alocarea frecvenţelor radio specifice.

 

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO