Mario Draghi: BCE este pregătită să intervină dacă perspectivele inflaţiei se vor înrăutăţi

Banca Centrală Europeană este vigilentă în privinţa riscurilor provocate de inflaţia scăzută şi trebuie să fie pregătită să adopte măsuri dacă apar dificultăţi în zona euro din cauza creşterii slabe a preţurilor, a afirmat luni preşedintele BCE, Mario Draghi, transmite CNBC.
Economica.net - lun, 26 mai 2014, 09:56
Mario Draghi: BCE este pregătită să intervină dacă perspectivele inflaţiei se vor înrăutăţi

Şeful BCE, Mario Draghi, împreună cu directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, şi preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, participă în perioada 26-27 mai la Conferinţa pe teme de politică monetară organizată de Banca Centrală Europeană.

‘În prezent, estimările noastre arată că inflaţia scăzută se va menţine o perioadă îndelungată dar va reveni gradual aproape de 2%. Totuşi, responsabilitatea noastră este să fim în alertă faţă de riscurile acestui scenariu şi să fim pregătiţi să adoptăm măsuri’, a afirmat Mario Draghi.

Obiectivul BCE este să menţină inflaţia în zona euro sub nivelul de 2%. În luna aprilie, rata anuală a inflaţiei în zona euro era de 0,7%, în creştere faţă de nivelul minim record de 0,5% în luna martie.

‘Ratele negative ale inflaţiei ar putea destabiliza aşteptările inflaţioniste. Şi ştim din experienţa internaţională că această schimbare poate avea loc foarte rapid, în special dacă obiectivul politicii monetare nu este clar’, a avertizat şeful BCE.

Recent, Mario Draghi a estimat că BCE ar putea relaxa politica monetară luna viitoare: ‘Consiliul guvernatorilor este confortabil cu ideea de a acţiona la următoarea reuniune’. De asemenea, săptămâna trecută, economistul şef al BCE, Peter Praet, a declarat că BCE pregăteşte mai multe măsuri pentru a contracara inflaţia scăzută. Printre opţiunile posibile Peter Praet a menţionat o dobândă negativă la depozite alături de alte măsuri.

Optimismul investitorilor privind situaţia din Europa a crescut, pe fondul semnalelor că redresarea regiunii se accelerează, după ce recenta criză economică şi financiară a fost aproape să provoace colapsul proiectului euro.

Optimismul a dus la o scădere a costurilor de împrumut pentru guvernele din regiune, inclusiv Grecia, care recent a emis obligaţiuni guvernamentale de trei miliarde de euro, cu un randament mai mic de 5%, cu scadenţa la cinci ani.

În prezent, dobânda de referinţă a BCE este de 0,25%, ceea ce înseamnă că BCE nu mai are loc pentru noi reduceri. O parte din oficialii BCE au declarat că sunt deschişi la ideea reducerii, în teritoriul negativ, a dobânzii pentru depozitele overnight constituite de băncile comerciale la BCE, ceea ce înseamnă că băncile comerciale vor plăti pentru a plasa la BCE fondurile în exces pe care le deţin.

Te-ar mai putea interesa și
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru acte de violenţă contra palestinienilor, au declarat vineri diplomaţi......
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități de export la nivel mondial
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități ...
Compania chineză Chery Auto a anunţat vineri că nou achiziţionata fabrică din Barcelona va fi una dintre principalele ...
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...