Mario Draghi: Este prea curând să evaluăm efectele evenimentelor din Catalonia asupra stabilităţii financiare

Evenimentele politice din Catalonia sunt importante, dar este prea curând să spunem dacă ele vor afecta stabilitatea financiară a zonei euro, a afirmat, joi, preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, transmite Reuters.
Economica.net - joi, 26 oct. 2017, 16:28
Mario Draghi: Este prea curând să evaluăm efectele evenimentelor din Catalonia asupra stabilităţii financiare

‘Este prematur să concluzionăm că situaţia din Catalonia reprezintă un risc la adresa stabilităţii financiare’, a declarat Draghi, după şedinţa de politică monetară a BCE.

Dacă se va despărţi de Spania, Catalonia va părăsi probabil Uniunea Europeană şi zona euro, întrerupând finanţarea băncilor sale de către BCE.

Cea mai mare bancă din Catalonia, Caixabank, a anunţat săptămâna aceasta că s-a confruntat cu retrageri din depozite, de la 1 octombrie, după votul pentru independenţă care a fost declarat ilegal de autorităţile de la Madrid, însă de atunci tendinţa s-a inversat.

După vot, Caixabank şi Sabadell şi-au mutat sediile centrale în alte regiuni spaniole, într-o încercare de a calma persoanele care au depozite.

Escaladarea crizei politice din Catalonia a determinat Spania să-şi reducă estimările de creştere a economiei în 2018, un indiciu al modului în care tensiunile afectează încrederea în economie.

Într-o scrisoare trimisă săptămâna trecută autorităţilor UE de Executivul spaniol, se arată că PIB-ul va înregistra anul viitor un avans de 2,3%, faţă de 2,6% previzionat anterior.

Ministerul Economiei susţine că revizuirea a fost cauzată de încetinirea creşterii mondiale şi a cheltuielilor de consum în Spania, ca rezultat al turbulenţelor din Catalonia, care reprezintă a cincea parte din economia Spaniei şi ale cărei venituri din taxe sunt cruciale pentru bugetul naţional.

Tensiunile sunt în creştere după ce, la 1 octombrie, a avut loc un referendum ilegal pentru independenţă în Catalonia, cea mai bogată regiune a ţării.

Spania, a patra economie a zonei euro, se aşteaptă în 2018 la o reducere a ratei şomajului până la 15,5%.

În 6 octombrie, Fondul Monetar Internaţional a avertizat că ‘o prelungită incertitudine’ în Catalonia ‘ar putea afecta încrederea şi deciziile de investiţii’ în Spania, subliniind, totodată, ‘puternicele perspective’ solide pentru economia spaniolă.

‘Deşi perspectivele noastre pentru economia spaniolă sunt solide, tensiunile prelungite şi incertitudinile în legătură cu Catalonia ar putea afecta încrederea şi deciziile de investiţii’, a declarat Andrea Schaechter, şeful misiunii instituţiei financiare pentru Spania, la prezentarea raportului anual privind economia spaniolă.

Te-ar mai putea interesa și
Wizz Air încearcă să profite cât poate de dificultățile prin care trece Blue Air. Compania oferă bilete cu tarife speciale pentru pasagerii firmei concurente
Wizz Air încearcă să profite cât poate de dificultățile prin care trece Blue Air. Compania oferă bilete cu tarife ...
Compania aeriană Wizz Air anunță că reintroduce bilete cu tarife speciale pentru clienții Blue Air afectați de zborurile recent anulate ale de către această societate. ...
Conducerea Societe Generale l-a numit pe Slawomir Krupa în funcția de director general al companiei
Conducerea Societe Generale l-a numit pe Slawomir Krupa în funcția de director general al companiei
Grupul bancar francez Societe Generale a anunţat vineri că Board-ul său l-a ales în funcţia de director general pe Slawomir ...
Teilor Holding a înregistrat în primele șase luni din an o pierdere netă de 2,4 milioane de lei la o cifră de afaceri de 184 de milioane de lei
Teilor Holding a înregistrat în primele șase luni din an o pierdere netă de 2,4 milioane de lei la o cifră de afaceri ...
Teilor Holding SA, un grup de companii care include lanțul de bijuterii de lux TEILOR, compania de creditare financiară ...
Washingtonul nu recunoaște anexările făcute azi de Rusia și impune noi sancțiuni împotriva Moscovei
Washingtonul nu recunoaște anexările făcute azi de Rusia și impune noi sancțiuni împotriva Moscovei
Statele Unite au anunţat vineri că impun noi şi "severe" sancţiuni împotriva Rusiei, condamnând anexările "frauduloase" ...