Mario Draghi: Este prea curând să evaluăm efectele evenimentelor din Catalonia asupra stabilităţii financiare

Evenimentele politice din Catalonia sunt importante, dar este prea curând să spunem dacă ele vor afecta stabilitatea financiară a zonei euro, a afirmat, joi, preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, transmite Reuters.
Economica.net - joi, 26 oct. 2017, 16:28
Mario Draghi: Este prea curând să evaluăm efectele evenimentelor din Catalonia asupra stabilităţii financiare

‘Este prematur să concluzionăm că situaţia din Catalonia reprezintă un risc la adresa stabilităţii financiare’, a declarat Draghi, după şedinţa de politică monetară a BCE.

Dacă se va despărţi de Spania, Catalonia va părăsi probabil Uniunea Europeană şi zona euro, întrerupând finanţarea băncilor sale de către BCE.

Cea mai mare bancă din Catalonia, Caixabank, a anunţat săptămâna aceasta că s-a confruntat cu retrageri din depozite, de la 1 octombrie, după votul pentru independenţă care a fost declarat ilegal de autorităţile de la Madrid, însă de atunci tendinţa s-a inversat.

După vot, Caixabank şi Sabadell şi-au mutat sediile centrale în alte regiuni spaniole, într-o încercare de a calma persoanele care au depozite.

Escaladarea crizei politice din Catalonia a determinat Spania să-şi reducă estimările de creştere a economiei în 2018, un indiciu al modului în care tensiunile afectează încrederea în economie.

Într-o scrisoare trimisă săptămâna trecută autorităţilor UE de Executivul spaniol, se arată că PIB-ul va înregistra anul viitor un avans de 2,3%, faţă de 2,6% previzionat anterior.

Ministerul Economiei susţine că revizuirea a fost cauzată de încetinirea creşterii mondiale şi a cheltuielilor de consum în Spania, ca rezultat al turbulenţelor din Catalonia, care reprezintă a cincea parte din economia Spaniei şi ale cărei venituri din taxe sunt cruciale pentru bugetul naţional.

Tensiunile sunt în creştere după ce, la 1 octombrie, a avut loc un referendum ilegal pentru independenţă în Catalonia, cea mai bogată regiune a ţării.

Spania, a patra economie a zonei euro, se aşteaptă în 2018 la o reducere a ratei şomajului până la 15,5%.

În 6 octombrie, Fondul Monetar Internaţional a avertizat că ‘o prelungită incertitudine’ în Catalonia ‘ar putea afecta încrederea şi deciziile de investiţii’ în Spania, subliniind, totodată, ‘puternicele perspective’ solide pentru economia spaniolă.

‘Deşi perspectivele noastre pentru economia spaniolă sunt solide, tensiunile prelungite şi incertitudinile în legătură cu Catalonia ar putea afecta încrederea şi deciziile de investiţii’, a declarat Andrea Schaechter, şeful misiunii instituţiei financiare pentru Spania, la prezentarea raportului anual privind economia spaniolă.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea de miercurea viitoare, a declarat ministrul Economiei, Marton Nagy, într-o......
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...