1EUR = 4.8074 RON | Bucureşti 12 º

Extern

Mario Draghi: Politicile BCE funcţionează dar trebuie să avem răbdare

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a răspuns joi criticilor venite din Germania, subliniind că politicile BCE funcţionează iar cei care au economii pot profita şi ei de pe urma dobânzilor reduse practicate de BCE, informează Reuters.

28 apr, 2016 | Agerpres

'Politicile noastre funcţionează, dar trebuie să avem răbdare. Dacă am creşte dobânzile acum ar fi o decizie greşită pentru economie şi am declanşa deflaţie, şomaj şi recesiune', a declarat Mario Draghi într-un interviu acordat tabloidului german Bild.

O parte dintre politicienii germani au criticat deja politica monetară relaxată practicată de BCE pentru că afectează economiile populaţiei şi pune în pericol marjele operaţionale ale băncilor. Relaţiile dintre prima economie a Europei şi BCE s-au înrăutăţit şi mai mult după ce ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, a dat vina pe politicile BCE pentru recenta creştere de popularitate de care se bucură partidul de extremă dreapta 'Alternativa pentru Germania'.

'BCE se supune legii şi nu politicienilor. Sau aşa cum spunea unul din predecesorii mei, este normal pentru politicieni să comenteze acţiunile noastre. Dar ar fi anormal dacă noi i-am asculta', a spus Mario Draghi. Întrebat dacă faptul că este italian ar putea fi unul dintre motivele criticilor venite din Germania, Draghi a răspuns că acest lucru nu are nicio influenţă şi că toate băncile centrale practică politici monetare similare de dobânzi reduse. 'Nimeni nu este interesat de faptul că sunt italian, exceptând media din Germania. Şi care ar fi diferenţa dacă un non-italian ar fi acum în funcţie? Niciuna. El sau ea ar urma acelaşi curs cu cel pe care îl urmăm noi acum. Toate marile bănci centrale din întreaga lume practică politici similare', a spus Draghi.

Dobânda de bază BCE, barometrul creditului în zona euro, se situează la nivelul zero începând de luna trecută, ceea ce înseamnă că aceia care se împrumută o fac la costuri minime dar şi că depozitele bancare nu aduc profit, lucru care îi nemulţumeşte pe deponenţii germani.

Mario Draghi a subliniat că BCE este 'conştientă de situaţia prin care trec cei care fac economii dar că nu doar cetăţenii din Germania trebuie să facă faţă dobânzilor reduse'. În plus, Draghi a apreciat că mulţi oameni profită de dobânzile reduse, cum sunt cei care îşi cumpără locuinţe, contribuabilii, antreprenorii şi salariaţii ai căror companii beneficiază de dobânzi reduse la credite.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO