Mario Draghi solicită adoptarea reformelor economice şi finalizarea uniunii bancare

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a solicitat guvernelor europene să adopte reforme economice şi să finalizeze uniunea bancară, apreciind că BCE a câştigat timp pentru noi măsuri, menţinând stabilitatea preţurilor în ultimii 15 ani, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 10 dec. 2013, 14:39
Mario Draghi solicită adoptarea reformelor economice şi finalizarea uniunii bancare

‘Este crucial acum să finalizăm această agendă la nivel european şi naţional, iar guvernele trebuie să se concentreze pe priorităţile cheie ale reformei: finalizarea uniunii bancare, implementarea consolidării fiscale şi reforme structurale pe piaţa muncii’, a afirmat Mario Draghi, într-o conferinţă desfăşurată la Roma.

BCE trebuie să menţină încrederea opiniei publice respectându-şi mandatul de a asigura stabilitatea preţurilor, a explicat şeful Băncii Centrale Europene, adăugând că nu este îngrijorat că nivelul scăzut al inflaţiei ameninţă să arunce Europa într-un ciclu deflaţionist, aşa cum s-a întâmplat în Japonia.

Inflaţia în zona euro va rămâne sub ţintă în următorii doi ani, iar Banca Centrală Europeană (BCE) este gata să acţioneze dacă va fi necesar să ajute economia, a afirmat, recent, Draghi.

Banca Centrală Europeană (BCE) şi-a revizuit în scădere estimările privind rata inflaţiei în zona euro pentru 2013 şi 2014, până la 1,4% şi, respectiv, 1,1%. În plus, potrivit primelor prognoze pentru 2015, media inflaţiei în zona euro ar urma să se situeze la 1,3%, sub ţinta de 2% avută în vedere de BCE.

Există numai un risc extrem de scăzut al scăderii persistente a preţurilor în zona euro, a afirmat recent Christian Noyer, membru al Comitetului executiv al Băncii Centrale Europene.

‘În acest moment, nu există semne privind o deflaţie generală în zona euro şi cei mai mulţi indicatori arată un risc extrem de scăzut’, susţine Christian Noyer, care este şi guvernator al Băncii Centrale a Franţei.

Deflaţia, o scădere cronică a preţurilor, afectează întreaga economie, deoarece consumatorii evită să facă achiziţii în aşteptarea unor noi reduceri de preţuri, ceea ce afectează cererea şi forţează companiile să-şi reducă cheltuielile şi angajările, creând, astfel, un efect în spirală.

Oficiul European de Statistică (Eurostat) a anunţat că rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut luna trecută până la 0,7%, cel mai redus nivel din ultimii patru ani, de la nivelul de 1,1% înregistrat în luna septembrie. Categoriile de bunuri şi servicii care au avut cel mai mare impact anual asupra scăderii inflaţiei în zona euro au fost preţurile la serviciile de transport, care s-au redus cu 0,31%, precum şi tarifele la serviciile de telecomunicaţii, care s-au diminuat cu 0,16%.

Creşterea preţurilor de consum în cele 17 state care utilizează moneda euro este mult sub ţinta de 2% avută în vedere de Banca Centrală Europeană. Inflaţia scăzută a determinat BCE să reducă dobânda de politică monetară până la nivelul record de 0,25%.

 

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...