Mario Draghi: Zona euro se redresează foarte lent

Zona euro se redresează foarte lent şi deşi pieţele financiare sunt mai stabile decât în urmă cu câteva luni, este dificil de apreciat când se va termina criza datoriilor din Europa, a declarat joi preşedintele BCE Mario Draghi într-un interviu acordat publicaţiei americane Wall Street Journal (WSJ), scrie Agerpres.
Economica.net - joi, 23 feb. 2012, 19:49
Mario Draghi: Zona euro se redresează foarte lent

În ciuda unor semne mai bune, „redresarea se desfăşoară foarte lent şi rămâne expusă riscurilor negative”, a afirmat Mario Draghi. Acesta a adăugat, referindu-se la al doilea pachet de asistenţă financiară pentru Grecia: „Şi eu am fost surprins că nu a existat o exaltare după aprobarea împrumutului şi aceasta înseamnă probabil că pieţele vor să vadă implementarea măsurilor de reformă”.

Zona euro va înregistra o recesiune economică în acest an, în condiţiile în care produsul său intern brut se va contracta cu 0,3%, se arată în ultimele estimări ale Comisiei Europene date joi publicităţii. Comisia şi-a revizuit astfel în scădere puternică prognozele de creştere pentru zona euro, având în vedere că în luna noiembrie a anului trecut miza pe o creştere e 0,5% a PIB-ului zonei euro în 2012.

În interiorul zonei euro, opt state membre vor intra în recesiune în 2012, printre care Italia şi Spania, ţări afectate puternic de criza datoriilor, dar şi Belgia şi Olanda, aceasta din urmă fiind considerată una din cele mai solide şi mai bine cotate ţări din zona euro.

„Este greu de spus dacă s-a terminat criza”, a declarat şeful BCE. El a explicat că statele cu o datorie ridicată de la periferia zonei euro nu-şi pot permite să nu susţină în continuare eforturile de reducere a deficitelor lor. „Nu există o contrapartidă fezabilă” între reformele economice şi austeritatea fiscală, a afirmat Draghi, avertizând că neîndeplinirea ţintelor de deficit va provoca reacţia imediată a pieţelor, crescând costurile de creditare pentru ţările implicate.

Şeful BCE şi-a exprimat nemulţumirea în legătură cu lipsa creditelor, în ciuda recentei stabilizări a pieţelor europene de capital.

Te-ar mai putea interesa și
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României, precum şi a unor avize motivate Bulgariei şi......
Drum Greenfield – PMB va cere scoaterea din fondul forestier a 0,3 hectare, pentru a asigura accesul în cartierul de la marginea Bucureştiului
Drum Greenfield – PMB va cere scoaterea din fondul forestier a 0,3 hectare, pentru a asigura accesul în cartierul ...
Consilierii generali vor dezbate în şedinţa de luni un proiect de hotărâre prin care solicită scoaterea definitivă ...
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
Pentru HAI Aluminium, parteneriatul cu Wiren reprezintă tranziția către un consum independent, din surse de energie sustenabilă. ...
Alfa Software din Cluj-Napoca a avut venituri cu 30,7% mai mari în 2023, de peste 3,6 mil. euro
Alfa Software din Cluj-Napoca a avut venituri cu 30,7% mai mari în 2023, de peste 3,6 mil. euro
Alfa Software, furnizor de sisteme informatice de business din Cluj-Napoca, a încheiat anul 2023 cu venituri cu 30,7% mai ...