Marja de negociere a preţului cerut pentru apartamentele din „Prima Casă”: 5%. Studiu

Firma care deţine portalul www.imobiliare.ro lansează împreună cu specialişti în statistică sisteme de evaluare automată a proprietăţilor imobiliare.
Andrada Ghira - mar, 23 sept. 2014, 21:02
Marja de negociere a preţului cerut pentru apartamentele din

Realmedia Network, firma din spatele portalului imobiliare.ro a atras fonduri nerambursabile în valoare de 200.000 de euro pentru dezvoltarea şi implementarea unui sistem online pentru evaluarea automată a proprietăţilor imobiliare, având la bază modele statistice şi standarde internaţionale de evaluare. Sistemul va fi disponibil în trei variante adresate unor segmente de piață specifice. Sunt vizate băncile, care pot folosi aceste unelte la scoringul preliminar în cazul unui credit, în cazul proprietăţilor executate silit, dar şi de evaluatori şi agenţi imobiliari, nu și de către cumpărători sau vânzătorii.

„Din analizele noastre am observat că apartamentele de până în 60.000 de euro se tranzacţionează la un preţ foarte apropiat de cel cerut. Marja de negociere pentru acest tip de proprietăţi, dintre ultimul preţ cerut şi cel tranzacţionat, este de 3-5%. De asemenea, 30% din tranzacţii au fost intermediate de agenţi imobiliari”, a declarat spune Dorel Niţu, managerul proiectului şi coordonatorul Analize Imobiliare.

ACP, unul dintre sisteme, este deja folosit de peste 30 de agenţii în varianta demo, iar săptămâna viitoare va fi lansat oficial spre vânzare. ACP va oferi agentului imobiliar o recomandare pentru preţul de listare al proprietăţii, dar şi o estimare a valorii finale de tranzacţionare.

Spre exemplu, un proprietar apelează la o agenţie pentru vânzarea unui apartament cu trei camere din apropierea staţiei de metrou Iancului din Bucureşti. Agentul utilizează sistemul ACP care îi va arăta, printr-o analiză comparativă care sunt preţurile cerute în zona respectivă de alţi proprietari, pentru locuinţe similare ca şi caracteristici. Pe lângă preţul cerut, va mai primi şi preţul de tranzacţionare.

„Avem preţuri de tranzacţionare pentru şase mari oraşe, colectate de la agenţii, dar şi de la proprietari, care au fost sunaţi prin call-center şi întrebaţi care a fost preţul cerut şi cel tranzacţionat. Sperăm ca pe viitor să putem obţine aceste preţuri de tranzacţionare direct de la agenţii. De-abia acum încep să vadă şi ele utilitatea acestor date”, mai spune Dorel Niţu, managerul proiectului. 

Deşi sunt agenţii imobiliare care îşi fac singure aceste rapoarte, ele sunt reprezentative doar la nivel de agenţie, nu şi la nivel de piaţă. Analize Imobiliare monitorizează nu doar anunţurile publicate pe portalul imobiliare.ro, dar şi cele ale altor portaluri şi din ziare. Prețul pentru generarea a 20 de rapoarte este de 40 de euro/lună.

Portalul imobiliare.ro are şi o aplicaţie care permite oricui să vadă, informativ, care sunt preţurile cerute de alţi proprietari pentru locuinţele dintr-o zonă anume. Astfel, după ce se introduc date specifice, site-ul generază un grafic care arată preţul mediu cerut, dar şi minimul şi maximul. 

Cine va folosi sistemele 

Sistemul va fi disponibil în trei variante adresate unor segmente de piață specifice. Astfel, Analiza Comparativă de Piață (ACP), dedicată agenților imobiliari, oferă, pentru proprietatea luată în calcul, atât o recomandare pentru prețul de listare, cât și o estimare a valorii finale de tranzacționare.

Soluția de Evaluare a Proprietăților Imobiliare (EPI) este adaptată nevoilor evaluatorilor ANEVAR și folosește metoda comparațiilor directe pentru a furniza, în final, valoarea de piață a unui imobil.

O altă aplicație, dedicată evaluatorilor dar și instituțiilor financiar-bancare, Evaluarea Automată a Proprietăților Imobiliare (AVM) este un instrument rapid de evaluare ce furnizează în timp real valori de piață considerate credibile.

Aplicația folosește baza de date a Imobiliare.ro, dar și informații privind prețuri efective de tranzacționare (pentru marile orașe). La dezvoltarea proiectului au luat parte și Dorel Niță, Iulian Ștefănescu, director general adjunct al companiei Romcontrol, membru și lector în cadrul ANEVAR, Mihai Gheorghe, doctor în cibernetică și statistică economică și director prețuri în cadrul Institutului Național de Statistică (INS), Raoul Savos, specialist în econometrie, statistică și matematici aplicate și membru al Institutului Internațional de Statistică (ISI) și Momentum Technologies, ce activează pe piața evaluărilor automate din Olanda.

Pentru acest an, cifra de afaceri a portalului imobiliare.ro este estimată la două milioane de euro, în creştere cu 30% faţă de 2013.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...