Mark Mobius îndeamnă Grecia să accelereze vânzarea activelor de stat

Grecia nu ar trebui să se teamă să vândă investitorilor străini active de stat deoarece asta înseamnă că ele vor rămâne în ţară şi vor fi taxate aici, a afirmat luni, la Atena, preşedintele executiv al Templeton Emerging Markets Group, Mark Mobius, transmite site-ul ekathimerini.com.
Economica.net - mar, 15 oct. 2013, 07:25
Mark Mobius îndeamnă Grecia să accelereze vânzarea activelor de stat

‘Vor avea numai de câştigat de pe urma investitorilor’, a afirmat Mobius. Acesta le-a declarat jurnaliştilor că firma sa are în vedere 41 de companii elene din sectorul bancar, comercial, jocuri de noroc, imobiliar şi tehnologic.

Mobius şi-a exprimat optimismul privind progresele fiscale înregistrate de Grecia, apreciind că tendinţa este pozitivă: ‘Dacă Guvernul continuă programul de reformă, în următorii ani Grecia va înregistra rate ridicate de creştere a economiei’.

Referindu-se la băncile din Grecia, şeful Templeton a apreciat că în urma fuziunilor băncile locale sunt într-o situaţie mai bună şi au active importante peste hotare. De asemenea, Mobius a declarat că nu este îngrijorat de majorarea creditelor neperformante în Grecia.

Creditorii internaţionali ai ţării cer privatizări ale porturilor, companiilor de apă şi canalizare şi companiei de poştă – Hellenic Post. Conform planurilor stabilite în ianuarie, aceste proiecte de privatizare trebuiau demarate în trimestrul doi din 2013, iar acum obiectivul este începerea operaţiunilor în ultimul trimestru din acest an.

Eşecul înregistrat în luna iunie în încercarea de a privatiza compania de gaze naturale Depa a obligat autorităţile elene să-şi reducă obiectivele privind veniturile din privatizări pentru acest an până la un miliard de euro, de la 2,6 miliarde de euro cât se preconiza iniţial.

Şi publicaţia britanică ‘Financial Times’ anunţa săptămâna trecută că unele fonduri speculative din SUA, printre care şi cel condus de miliardarul John Paulson, investesc agresiv în sistemul bancar din Grecia, aşteptând redresarea.

Interesul din partea fondurilor speculative a determinat marile bănci elene să facă lobby la Guvern pentru accelerarea reprivatizării sectorului bancar, afectat de criza datoriilor şi de cei şase ani de recesiune.

John Paulson a declarat pentru ‘Financial Times’ că fondul său deţine participaţii importante în Piraeus Bank şi Alpha Bank.

Publicaţia britanică susţine că printre fondurile care investesc semnificativ în băncile elene se află Baupost, Eaglevale, Dromeus Capital, Falcon Edge, York Capital şi Och-Ziff.

În pofida climatului dificil din Grecia, profitabilitatea celor patru bănci de importanţă sistemică s-a îmbunătăţit în primul semestru din acest an, beneficiind de costurile de finanţare mai scăzute şi de scăderea creditelor neperformante.

Reducerile de costuri în urma recentelor achiziţii, împreună cu o scădere suplimentară a costurilor de finanţare şi o încetinire a deteriorării calităţii activelor, ar putea îmbunătăţi profitabilitatea băncilor pe plan intern în 2013 şi 2014, apreciază analiştii.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).

Franklin Templeton şi-a stabilit un birou în Bucureşti în mai 2010, cu o echipă de 27 de angajaţi, incluzând 6 specialişti locali în investiţii sprijiniţi de cei peste 40 de manageri de portofolii şi analişti din cadrul echipei lărgite a Templeton Emerging Markets

Te-ar mai putea interesa și
Statul apasă pe accelerație cu angajările pentru PNRR și scurtează la 13 zile perioada de organizare a concursurilor
Statul apasă pe accelerație cu angajările pentru PNRR și scurtează la 13 zile perioada de organizare a concursurilor
Statul apasă pe accelerație și vrea să angajeze mai repede oameni pentru implementarea reformelor asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Astfel, autoritățile vor......
WWF România propune autorităţilor o metodologie de cuantificare a recoltărilor ilegale de lemn
WWF România propune autorităţilor o metodologie de cuantificare a recoltărilor ilegale de lemn
Transporturile ilegale de lemn se fac după nişte tipare predictibile, atunci când este cunoscut modul de operare şi factorii ...
Iuliana Pănescu, Premier Energy: Nici cu un glob de cristal nu mai poţi spune care va fi preţul energiei peste un an
Iuliana Pănescu, Premier Energy: Nici cu un glob de cristal nu mai poţi spune care va fi preţul energiei peste un an
Piaţa globală de energie este atât de volatilă în această perioadă, încât nimeni nu poate şti care vor fi preţurile ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste două miliarde de lei din capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste două miliarde de lei din capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat 2,132 miliarde de lei din capitalizare, respectiv 1,06%, în această săptămână, ...