Markit: Activitatea economică este în declin în Franţa şi creşte puternic în Germania

Sectorul serviciilor din Franţa a înregistrat în februarie cel mai semnificativ declin din ultimele nouă luni, iar activitatea economică s-a contractat pentru a patra lună consecutiv, în timp ce activitatea economică în Germania a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele 32 de luni, transmit CNBC şi Reuters.
Economica.net - joi, 20 feb. 2014, 11:44
Markit: Activitatea economică este în declin în Franţa şi creşte puternic în Germania

Comenzile noi plasate în sectorul privat din Germania au urcat din nou în februarie, la cel mai rapid ritm din ultimele trei luni. Producătorii au înregistrat o creştere a exporturilor, mai ales spre SUA, Asia, Orientul Mijlociu, Polonia şi Rusia.

Oliver Kolodseike, economist la compania de analize financiare Markit, apreciază că până acum 2014 ‘este în linie cu estimările Guvernului de la Berlin’, care recent a revizuit în sus prognoza de creştere a economiei, la 1,8%.

‘Redresarea celei mai mari economii a zonei euro arată din ce în ce mai sustenabilă, sprijinită de cel mai puternic ritm de creare a locurilor de muncă din ultimii doi ani’, a apreciat Oliver Kolodseike.

În schimb, în Franţa activitatea economică s-a contractat pentru a patra lună consecutiv iar sectorul serviciilor a înregistrat în februarie cel mai semnificativ declin din ultimele nouă luni. Astfel, indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în Franţa, care măsoară activitatea în sectorul serviciilor, a scăzut în februarie la 47,6 puncte, de la 48,9 puncte în luna precedentă, potrivit unei estimări preliminare a companiei Markit, cu sediul la Londra. Un indicator PMI de peste 50 de puncte indică o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.

Numărul de angajaţi în sectorul privat din Franţa a scăzut pentru a patra lună consecutiv în februarie şi numărul de comenzi noi primite de companiile private franceze a scăzut pentru a cincea lună consecutiv.

‘Sunt date foarte dezamăgitoare de la comunitatea de afaceri. Speram la sfârşitul lui 2013 că prin avansul din trimestrul patru vom vedea o revenire pe creştere a indicatorului PMI dar aceste speranţe nu s-au materializat’, a declarat Chris Williamson, economist şef al Markit.

Astfel, indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în Franţa, care măsoară activitatea în industrie, a scăzut în februarie la 48,5 puncte, de la 49,3 puncte în luna precedentă, potrivit unei estimări preliminare a Markit.

Economia Franţei a înregistrat un avans de 0,3% în ultimele trei luni din 2013, după o creştere zero în trimestrul trei.

Produsul Intern Brut al Franţei a înregistrat anul trecut un avans de 0,3%, în timp ce Guvernul estima o creştere de doar 0,1%.

Guvernul preşedintelui Francois Hollande se aşteaptă la un avans al economiei de cel puţin 0,9% în acest an, în urma redresării investiţiilor corporaţiilor.

Te-ar mai putea interesa și
Transportul aerian de pasgeri a crescut cu 19% în primele nouă luni ale anului
Transportul aerian de pasgeri a crescut cu 19% în primele nouă luni ale anului
Transportul aerian de pasageri a crescut, în primele nouă luni ale acestui an, cu 18,8% comparativ cu perioada similară din 2022, fiind înregistraţi 18.703.500 pasageri, conform datelor......
Valentin Ionescu (ASF): Poliţele de asigurare încheiate de Euroins încetează de drept, în 7 decembrie; recomandăm reînnoirea acestora cât mai repede
Valentin Ionescu (ASF): Poliţele de asigurare încheiate de Euroins încetează de drept, în 7 decembrie; recomandăm reînnoirea ...
Poliţele de asigurare încheiate de Euroins Asigurare Reasigurare încetează de drept, în data de 7 decembrie 2023, cu ...
Rombat, parte din cartelul din domeniul bateriilor pentru demaroare auto investigat de Comisia Europeană
Rombat, parte din cartelul din domeniul bateriilor pentru demaroare auto investigat de Comisia Europeană
Comisia Europeană a informat producătorii de baterii pentru demaroare auto Banner, Clarios (fosta JC Autobatterie), Exide, ...
Suntem pe primul loc, în continuare. România, ţara cu cel mai mare procent de proprietari de locuinţe din UE, în 2022 – date Eurostat
Suntem pe primul loc, în continuare. România, ţara cu cel mai mare procent de proprietari de locuinţe din UE, în 2022 ...
Anul trecut, 69% din populaţia Uniunii Europene trăia într-o locuinţă proprietate personală, în timp ce restul de ...