Martin Schulz a renunţat la diurna de preşedinte al PE pe perioada campaniei electorale

Preşedintele Parlamentului European (PE), Martin Schulz, candidatul socialist la preşedinţia Comisiei Europene (CE), a decis să renunţe la diurnă pe parcursul campaniei pentru alegerile europene, a indicat miercuri purtătorul său de cuvânt, citat de AFP.
Economica.net - mie, 07 mai 2014, 16:39
Martin Schulz a renunţat la diurna de preşedinte al PE pe perioada campaniei electorale

Începând de la ultima sesiune plenară din actualul său mandat, care s-a încheiat în seara de 17 aprilie, Martin Schulz a renunţat să mai încaseze cei 304 euro ca indemnizaţie zilnică şi în acelaşi timp a renunţat să mai folosească cele două maşini de serviciu cu şofer de care putea dispune, a precizat pentru France Presse Armin Machmer.

În interiorul PE, dublul rol al lui Schulz, de preşedinte al instituţiei şi candidat al socialiştilor la preşedinţia Comisiei, i-a atras numeroase critici, culminând cu adoptarea unei rezoluţii care îi reproşează că a ‘amestecat cele două roluri în cadrul a numeroase activităţi’.

Din 1991, preşedinţii Parlamentului European primesc o ‘indemnizaţie de sejur’ pentru fiecare zi din an, indiferent dacă se află în vacanţă sau la lucru, conform unei note interne de informare obţinute de AFP. În prezent, această indemnizaţie se ridică la 304 euro pe zi, neimpozabili.

Pe lângă această indemnizaţie de sejur, ei mai primesc şi o indemnizaţie lunară de ‘reşedinţă’ de 3.802 euro, dar şi o indemnizaţie de ‘reprezentare’ de 1.418 euro, identică practic cu cea a preşedintelui Comisiei Europene.

Potrivit eurodeputatei conservatoare germane Ingeborg Grassle, membră a comisiei de afaceri bugetare, aceste indemnizaţii sunt neimpozabile şi se adaugă altor sume pe care le primesc toţi deputaţii europeni: o indemnizaţie forfetară lunară pentru cheltuieli, de 4.299 euro, şi un salariu – acesta impozabil – de 8.252 euro.

Eurodeputata germană susţine că ‘nu este normal ca aceste indemnizaţii să nu fie impozabile’ şi consideră că PE ‘trebuie să reacţioneze şi să ceară reglementarea clară a indemnizaţiilor de care beneficiază preşedintele său’.

Diurna de 304 de euro este acordată de asemenea tuturor eurodeputaţilor, dar, spre deosebire de preşedintele PE, doar pentru zilele în care îşi exercită în mod demonstrabil mandatul, la Bruxelles sau la Strasbourg. Aceşti bani vizează să acopere cheltuielile pentru cazare şi mâncare, dar numeroşi deputaţi preferă să închirieze pentru un an locuinţe de mici dimensiuni la Bruxelles în loc să meargă la hotel.

‘Această sumă este exagerată şi toată lumea ştie’, a recunoscut şi deputatul ecologist german Sven Giegold, care consideră că este vorba de un ‘venit suplimentar nelegitim’ şi că ar fi mai bine ca legislatorilor să li se dea banii în baza unor fişe de cheltuieli.

Eurodeputaţii au recunoscut cu jumătate de gură că indemnizaţia cu pricina nu este, poate, folosită în cel mai raţional mod şi au adoptat, la 16 aprilie, o rezoluţie în care au cerut ‘o evaluare a sumei şi a utilizării indemnizaţiei zilnice a deputaţilor’. Ei au solicitat de asemenea ca biroul PE să ‘vegheze ca această indemnizaţie să fie folosită în cel mai raţional mod posibil’.

 

Te-ar mai putea interesa și
Ghiţă, SNN: Proiectul SMR din România va beneficia de cel mai înalt nivel de securitate nucleară şi robusteţe tehnologică
Ghiţă, SNN: Proiectul SMR din România va beneficia de cel mai înalt nivel de securitate nucleară şi robusteţe tehnologică
Proiectul SMR din România va beneficia de cel mai înalt nivel de securitate nucleară şi robusteţe tehnologică, a declarat directorul general al societăţii Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă,......
Parlamentul European a adoptat un plan de şase miliarde de euro pentru Balcani
Parlamentul European a adoptat un plan de şase miliarde de euro pentru Balcani
Parlamentul European a adoptat miercuri planul de creştere de şase miliarde de euro pentru Balcani anunţat în toamnă, ...
Managerii de HR – recrutaţi cu salarii nete lunare între 3.000 şi 5.000 euro, iar Managerii de Logistică – între 2.500 şi 4.000 euro – Sorin Roibu, Managing Partner la firma de recrutare Arthur Hunt România INTERVIU
Managerii de HR – recrutaţi cu salarii nete lunare între 3.000 şi 5.000 euro, iar Managerii de Logistică – ...
"În general, la o schimbare de job a middle managerilor, creșterea ajunge, în medie, la 10-15%. În cazul în care este ...
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Marex Technology DOO Belgrade, filiala sârbească a grupului polonez care activează pe piața soluțiilor de epurare a ...