Martin Schulz: Fără o creştere economică, nu poate avea loc o reducere a deficitelor publice

Preşedintele Parlamentului European /PE/ şi candidat al socialiştilor la preşedinţia Comisiei Europene, germanul Martin Schulz, estimează că nu poate avea loc o reducere a deficitelor publice fără o creştere economică şi şi-a exprimat dorinţa de a recâştiga încrederea cetăţenilor europeni, relatează miercuri AFP.
Economica.net - mie, 09 apr. 2014, 08:45
Martin Schulz: Fără o creştere economică, nu poate avea loc o reducere a deficitelor publice

”Neîncrederea cetăţenilor este considerabilă. Această pierdere de încredere este probabil cea mai gravă problemă pentru Europa”, a declarat Schulz pentru AFP, în perspectiva alegerilor europene din 22-25 mai. ”Pentru a câştiga încrederea, este nevoie de o reformă în Europa şi, de asemenea, de o reformă a Comisiei Europene”, a adăugat preşedintele PE.

Într-un moment în care noul guvern francez intenţionează să negocieze cu executivul comunitar un nou termen pentru reducerea deficitului său public, Schulz recunoaşte că, ”în Europa, nu numai în Franţa, trebuie asanate bugetele, dar fără o creştere economică acest lucru nu va funcţiona”.

”Regulile în materie de deficit sunt la baza stabilităţii”, estimează Martin Schulz, dar, ”dacă nu există decât tăieri bugetare, nu mai există bani pentru investiţii şi pe termen lung, fără creştere economică şi fără locuri de muncă, nu există un buget echilibrat”. ”Prin urmare, trebuie să le combinăm în mod inteligent pe cele două. Mă gândesc că este exact ceea ce Franţa vrea să discute cu Comisia, nimic mai mult”, a afirmat preşedintele PE, adăugând: ”Franţa şi Italia sunt membre ale G-7. Stabilitatea lor trebuie să fie primul nostru obiectiv, deoarece, dacă cele două ţări riscă să cadă, vom cădea cu toţii”.

În timp ce actualul executiv comunitar, condus de conservatorul portughez Jose Manuel Durao Barroso, este acuzat de slăbiciune şi de supunere faţă de statele membre, Schulz afirmă că ”obiectivul” său este de ”a-i reda rolul de mediator” între interesele statelor şi cele ale instituţiilor comunitare, ca în timpul francezului Jacques Delors, preşedinte al Comisiei Europene între 1985 şi 1995.

”José Manuel Durrao Barroso povestea într-o zi că se simte ca un controlor în timpul unei ture de control şi că misiunea sa este să evite o prăbuşire. Eu cred că preşedintele Comisiei trebuie să scrie planul de zbor, de la plecare până la sosire, şi nu doar să controleze”, a declarat Schulz.

Comisia, cu cei 28 de membri ai săi, câte unul pentru fiecare stat, este criticată şi din cauza complexităţii şi a lipsei sale de colegialitate, a lipsei de conexiune între ei.

Schulz este în favoarea creării unei ierarhii în cadrul comisarilor. ”Trebuie mai întâi regrupate marile domenii politice într-un cadru şi apoi să se decidă structura şi persoanele, identificând câteva ”mari şantiere”: informatica, comerţul mondial, lupta împotriva evaziunii fiscale, schimbările climatice, securitatea şi imigraţia”, a adăugat el.

Preşedintele PE doreşte, totodată, să dezvolte ”subsidiaritatea” între Bruxelles şi statele membre: ”Dacă sunt ales /preşedinte/, le voi scrie o scrisoare funcţionarilor Comisiei Europene, spunându-le ce se poate face aici /la Bruxelles/ ca să se poată face mai eficient pe plan local, regional sau naţional”.

UE trebuie ”să creeze un cadru” şi ”să fixeze” obiective. ”Autorităţile locale ştiu foarte bine cum trebuie tratat un subiect. Trebuie să li se redea oamenilor sentimentul că ei contribuie la soluţie. Trebuie implicaţi”, a estimat Martin Schulz, fost primar pentru un mandat al oraşului Würselen, din landul german Renania de Nord Westfalia.

Faţă de candidatul de dreapta Jean-Claude Juncker, un veteran al politicii europene care a fost prim-ministru al Luxemburgului timp de aproape 20 de ani, Schulz se prezintă, în particular, drept ”un parlamentar care lucrează pentru a deschide uşile şi ferestrele deciziei în Europa”.
 

Te-ar mai putea interesa și
Legea pentru comunicaţiile electronice a fost promulgată de Iohannis
Legea pentru comunicaţiile electronice a fost promulgată de Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, actul normativ pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul comunicaţiilor electronice şi pentru stabilirea unor măsuri......
Gazele și energia nucleară au fost incluse în taxonomia UE – vot al europarlamentarilor. Ce spun Iohannis și Popescu
Gazele și energia nucleară au fost incluse în taxonomia UE – vot al europarlamentarilor. Ce spun Iohannis și Popescu
Parlamentul European a respins moțiunea de a se opune includerii energiei nucleare și a gazelor ca activități economice ...
UE trebuie să se pregătească pentru întreruperea completă a gazului rusesc – Ursula von der Leyen
UE trebuie să se pregătească pentru întreruperea completă a gazului rusesc – Ursula von der Leyen
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat miercuri Uniunea Europeană să se pregătească pentru ...
A doua zi consecutivă cu cel mai mare dolar din istorie. Francul elveţian creşte şi rămâne peste euro – curs BNR 6.07.2022
A doua zi consecutivă cu cel mai mare dolar din istorie. Francul elveţian creşte şi rămâne peste euro – curs ...
BNR a anunţat, miercuri, 6 iulie 2022, un curs de referinţă de 4,9454 lei/euro, 4,8344 lei/dolar, 5,7743 lei/liră sterlină, ...