Martin Schulz: În realitate, nu mai există nicio bază pentru a negocia cu Tsipras

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat într-un interviu publicat vineri de cotidianul economic german Handelsblatt că nu mai există nicio bază pentru a negocia cu executivul elen condus de premierul Alexis Tsipras, informează EFE.
Economica.net - vin, 03 iul. 2015, 12:43
Martin Schulz: În realitate, nu mai există nicio bază pentru a negocia cu Tsipras

‘În realitate, nu mai există nicio bază pentru a negocia’, a declarat Schulz în interviu, acuzându-l totodată pe Tsipras că manipulează poporul grec şi că încearcă tot timpul să dea vina pe creditorii internaţionali ai Greciei (Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană) pentru eşecul negocierilor. ‘Tsipras este imprevizibil şi manipulează populaţia greacă, subiectul capătă accente aproape demagogice’, a spus el.

Schulz îi reproşează premierului grec că susţine întruna că reformele pe care le cer partenerii europeni reprezintă o impunere insuportabilă, ceea ce nu este adevărat. ‘Oferta făcută Greciei de reprezentanţii ţărilor din zona euro este foarte generoasă. Mulţi miniştri de finanţe cred că s-a mers prea departe cu concesiile. (Tsipras) se înşală crezând că poate exista o ofertă mai bună’, a adăugat preşedintele Parlamentului European.

Totuşi, Schulz crede că mai există încă şansa unui acord dacă grecii vor vota ‘da’ la referendumul de duminică şi dacă-i arată ‘cartonaşul roşu’ guvernului condus de Tsipras. ‘Mai există o şansă. Sperăm ca grecii să spună ‘da’ la referendum (şi să accepte) cerinţele creditorilor (internaţionali). Astfel, poporul îi va arăta cartonaşul roşu guvernului şi Tsipras va trebui să-şi asume consecinţele şi să demisioneze’, a susţinut el.

Un rezultat pozitiv ar duce la organizarea de alegeri anticipate, iar Schulz consideră că cel mai bine ar fi ca, până la alegeri, continuitatea să fie asigurată de un guvern de tehnocraţi cu care Uniunea Europeană să poată negocia. ‘Dacă acest guvern de tranziţie ajunge la un acord rezonabil cu creditorii, atunci acesta ar fi sfârşitul epocii Syriza şi Grecia va avea din nou o şansă’, a aprecia Schulz.

În schimb, în cazul unui rezultat negativ, negocierile nu vor mai fi posibile, singura ‘soluţie’ fiind un ajutor de urgenţă pentru menţinerea Greciei pe linia de plutire. Schulz a mai spus că totul arată că Grecia nu va însemna începutul sfârşitului pentru întreaga zonă euro. ‘Se pare că pieţele şi-au asumat deja ieşirea Greciei din zona euro’, a spus el, admiţând totuşi că, din punct de vedere politic, un Grexit ar reprezenta o lovitură dură.

Te-ar mai putea interesa și
Retailerul de mobilă JYSK vrea ca în acest an să deschidă cel puțin 15 magazine noi și să finalizeze modernizarea a 13
Retailerul de mobilă JYSK vrea ca în acest an să deschidă cel puțin 15 magazine noi și să finalizeze modernizarea a 13
Retailerul scandinav de mobilier şi produse pentru casă JYSK îşi planifică deschiderea a cel puţin 15 magazine noi în România şi modernizarea a minimum 13 magazine mai vechi....
Autostrada Buzău – Focșani: Ordinele de începere pentru loturile 2 și 3 vor fi comunicate săptămâna viitoare – secretar de stat
Autostrada Buzău – Focșani: Ordinele de începere pentru loturile 2 și 3 vor fi comunicate săptămâna viitoare ...
Săptămâna viitoare vor fi comunicate constructorului UMB ordinele de începere pentru loturile 2 și 3 din Autostrada ...
Starea de urgență din Republica Moldova a fost prelungită cu 60 de zile
Starea de urgență din Republica Moldova a fost prelungită cu 60 de zile
Parlamentul Republicii Moldova a aprobat joi, cu majoritate de voturi, prelungirea stării de urgenţă pe teritoriul ţării ...
Protest al agricultorilor polonezi la granița cu Ucraina împotriva importurilor de cereale ieftine din această țară
Protest al agricultorilor polonezi la granița cu Ucraina împotriva importurilor de cereale ieftine din această țară
Grupuri de agricultori polonezi au blocat joi circulaţia camioanelor la mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, ...