Martin Schulz: UE nu trebuie să facă promisiuni pe care nu le poate onora ţărilor ex-sovietice

Uniunea Europeană trebuie să fie rezonabilă şi să nu facă promisiuni pe care nu le poate onora, a declarat preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, într-un interviu acordat vineri, la Bruxelles, postului de radio Europa Libera.
Economica.net - sâm, 05 mart. 2016, 10:42
Martin Schulz: UE nu trebuie să facă promisiuni pe care nu le poate onora ţărilor ex-sovietice

UE trece printr-o perioada complicată, fiind afectată de criza migraţiei şi nu numai, de aceea ea trebuie să fie rezonabilă, a afirmat oficialul european, întrebat de ce Bruxellesul nu oferă o perspectivă clară de aderare ţărilor din Parteneriatul Estic, între care şi Republica Moldova, potrivit portalului moldovean IPN. Parteneriatul Estic reprezintă o iniţiativă care reglementează politicile UE faţă de şase foste republici sovietice – Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina.

‘Problemele financiare şi sociale – cum ar fi lipsa locurilor de muncă – şi-au pus şi ele amprenta asupra bunăstării Uniunii. Poate din acest motiv nu putem să ne asumăm la modul cel mai serios rolul de ‘jucator activ’ pe care am putea să-l avem în regiune’, a menţionat Martin Schulz. Federaţia Rusă profită în special de această situaţie, a adăugat el.

În ceea ce priveşte scepticismul UE faţă de o eventuală extindere, preşedintele Parlamentului European a recunoscut că ‘în interiorul UE se simte o oarecare oboseală faţă de acest subiect’.

Se presupune greşit, în opinia sa, că doar aderarea la UE ar putea rezolva problemele cu care se confruntă ţările din cadrul Parteneriatului Estic. Or, soluţia este ca apropierea să se facă treptat, prin liberalizarea regimului de vize sau accesul la o piaţă economică sigură.

‘Vorbim de 28 de state membre şi pentru orice extindere avem nevoie de consimţământul fiecăreia. Cunosc cel puţin trei ţări care au nevoie de referendum pentru a încuviinţa o eventuală extindere. De asemenea, nu trebuie să facem promisiuni pe care nu le putem onora. Cred că este mai înţelept să aprofundăm relaţiile cu ţările implicate în politica europeană de vecinătate, în loc să le promitem aderarea’, a insistat Martin Schulz.

Oficialul european a declarat că nu crede în ideea unei aderări rapide şi tocmai de aceasta ar fi foarte prudent cu asemenea promisiuni. ‘Închipuiţi-vă că promitem unui stat aderarea şi nu ne putem ţine de cuvânt, de exemplu, pentru că unul din statele membre se opune! Nu ne dorim o asemenea situaţie’, a explicat el.

Potrivit lui Martin Schulz, exemplul cel mai recent care oglindeşte scepticismul europenilor faţă de extinderea Uniunii este cel al Ucrainei. ‘Olanda, de exemplu, îşi va întreba cetăţenii în cadrul unui referendum, în luna aprilie, dacă trebuie să ratifice Acordul de asociere semnat de Uniunea Europeana cu Ucraina, iar sondajele de opinie sugerează că majoritatea este împotrivă’, a indicat preşedintele PE, conform aceluiaşi interviu.

Te-ar mai putea interesa și
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP Inc. au anunțat un parteneriat istoric, pe mai mulți ani pentru promovarea inovării sustenabile și pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1 Scuderia Ferrari,......
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane ...
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal ...