Maşina de spălat şi hainele pe care le porţi vor fi conectate la Internet

Până în 2015, tot mai mulţi oameni vor accesa internetul de pe dispozitive mobile decât de pe PC-uri convenţionale. În 2016, 19 mii de miliarde de dispozitive inovative, vor fi conectate la internet. Nu doar telefoanele şi tabletele vor fi online, ci şi maşini de spălat, maşini şi poate chiar hainele pe care le purtăm.
Andreea Budica - vin, 08 iun. 2012, 21:01
Maşina de spălat şi hainele pe care le porţi vor fi conectate la Internet

Aceasta este o problemă uriaşă pentru operatorii wireless, care deja se confruntă cu creşterii cererii de date. În încercarea de a inova o cale de soluţionare a acestei probleme, industria foloseşte noi unelte şi trucuri pentru a optimiza fiecare părticică de infrastructură.

Cisco a adăugat o piesă puzzle-ului şi a lansat o unealtă care oferă posibilitatea operatorilor de internet să „sorteze” şi să-şi prioritizeze traficul din reţelele proprii, potrivit CNNMoney.

„Pachet mobil esential” (mobile packet core – engl.)…sună destul de ciudat! Produsul nu inspiră frenezia iPhone, însă are implicaţii semnificative pentru toţi utilizatorii de internet.

Problema: Toată lumea a experimentat efectele frustrante ale congestiilor conexiunilor wireless: video-urile se întrerup întotdeauna, un website se deschide în câteva minute, nu poţi descărca Google Maps când eşti în întârziere şi nu şcunoşti locaţia.

O mare parte din problemă vine din felul în care reţelele de astăzi oferă cam aceeaşi prioritate oricărărei accesări pe internet. Spoturi publicitare pentru Angry Birds sunt tratate la fel ca filme Netflix. Nu e chiar în regulă când mai multe spoturi derulate pe alte telefoane îţi blochează vizionarea unui film.

Experienţa utilizatorului va fi cu mult mai bună dacă reţeaua ar fi capabilă să accelereze derularea video-ului cu preţul unui spot descărcat mai greu în timpul unui joc. Reţeaua wireless din prezent nu ştie să facă acest lucru.

Soluiţia: Cisco crede că are o rezolvare cu pachetul ASR 5500. Este un fel de poartă între reţele mobile şi un internet mai puternic care oferă reţelelor inteligenţă pentru a trata diferit priorităţile de trafic.

Companiile de telefonie mobilă, de exemplu, ar putea seta prirităţi diferite serviciilor video, apeluri telefonice şi aplicaţii, în special în timpul orelor de vârf, pentru a se asigura că toate serviciile se derulează cât mai bine. În acest fel, video-uri pe Netflix sau Youtube s-ar putea derula fără întreruperi. Companioa americană de telefonie mobilă Verizon, împreună cu operatorul telecom indian Bharti au anunţat că vor fi primii care vor folosi ASR 5500.

ASR 5500 nu este primul pachet inteligent de internet mobil: Juniper, Ericsson şi multe start-up-uri au lansat produse similare. Cisco, la fel ca Apple, poate nu este primul de pe piaţă, însă când face o mişcare, tot restul pieţei o urmează.

Cine plăteşte: Dacă operatorii îşi pot prioritiza diverse tipuri de trafic în mod diferit, pot, de asemenea, încasa tarife diferite pentru acestea. Este o schimbare majorăfaţă de cum funcţionează lucrurile astăzi. Operatorii din telecomunicaţii au fixat modele de tarifare, utilizatorii plătind pentru fiecare gigabyte. Va deveni, astfel, destul de scump pentru cei care urmăresc multe video-uri pe telefon. Dacă Netflix, Google şi outune sunt principalii vinovaţi pentru congestiile de trafic, de ce să nu taxezi suplimantar aceste servicii?

Ipotetic, o opţiune ar fi ca Netflix să plătească operatorilor din telecomunicaţii pentru accesările clienţilor, în acest caz, companiile de telefonie mobilă nu vor aplica tarife suplimentare lunare de date.

Evident, acesta nu este un plan care să sperie Netflix, întrucât tarife supliemtare ar reduce entuziasmul clienţilor de a accesa site-ul de filme de pe telefoane mobile. Probabil, reclamele vor costa mai mult.

În prezent, există mai multe conexiuni de internet decât oameni pe Pământ. Urmează negocieri cu privire la felul în care vom plăti pentru datele pe care toate aceste gadgeturi le consumă.

Te-ar mai putea interesa și
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a criticat vineri ''mentalitatea colonială'' a Franţei şi a Uniunii Europene în Mali, declaraţie dată în timpul vizitei efectuate la Moscova de omologul......
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
La Innowave Summit 2022 din Cluj-Napoca a fost prezentat astăzi conceptul unui automobil electric dezvoltat în România.
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea duce la falimente și restructurări
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea ...
Pe orizontul mai îndepărtat de timp rămân incertitudini asociate capacităţii unor firme de a se menţine viabile odată ...
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Compania de stat rusă Gazprom a anunţat vineri că sistează începând de sâmbătă furnizarea de gaze către Finlanda, ...