Mașinile electrice nu sunt ușor de vândut pe piața second-hand

Odată cu creșterea numărului de mașini electrice aflate în exploatare se majorează și numărul celor disponibile pe platformele de tranzacționare pentru vehicule de ocazie. Doar că, în prezent, nu e deloc ușor să vinzi o mașină electrică.
Robert Stan - Dum, 20 iun. 2021, 09:06
Mașinile electrice nu sunt ușor de vândut pe piața second-hand

An de an apar tot mai multe mașini electrice. Unele dintre cele aflate în utilizare de câțiva ani sunt deja de vânzare pe site-urile de specialitate, dar piața second-hand pentru mașini electrice nu este încă nici suficient dezvoltată și nici guvernată de reguli clare.

Conform publicației germane Automobilwoche, în ultimul an, numărul de mașini electrice disponibile pe cunoscutul portal mobile.de s-a dublat, în prezent aflându-se în vânzare circa 19.500 de astfel de vehicule. Dacă mergem cu comparația mai departe, între 2017 și 2021, creșterea este de 500%.

Teoretic, numărul relativ mic de vehicule electrice aflate în vânzare pe piața second-hand ar trebui să asigure un preț bun pentru cei care își doresc să înstrăineze mașina, însă aici intervine efectul subvențiilor guvernamentale tip „Rabla Plus”. În majoritatea statelor europene sunt oferite sume importante pentru susținerea vânzărilor de mașini puțin poluante. Cum acestea reduc substanțial suma cheltuită pentru achiziție – în cazul mașinilor de mici dimensiuni precum Skoda Citigo e-iV sau Volkswagen e-Up! chiar cu 40% – 50% – cei care vor să vândă o astfel de mașină după o scurtă perioadă de utilizare sunt nevoiți să ajusteze prețul în funcție de cel de pe piața mașinilor noi.

„Majorarea subvențiilor pentru mașinile electronice provoacă o distorsiune destul de mare în piață. Prețurile pentru mașinile electrice second-hand cu vârste reduse sunt aproape la nivelul unei mașini noi subvenționate”, explică Holger Ippen de la Auto Zeitung.

De asemenea, Martin Weiss de la Deutsche Automobil Treuhand (DAT), susține că „subvențiile ridicate aplicabile în prezent influențează structura prețurilor în special pentru mașinile electrice de mici dimensiuni și, prin urmare, mai ieftine. Vehiculele second-hand aflate deja pe piață sunt supuse unei presiuni suplimentare”.

O analiză DAT confirmă scăderea prețurilor. Conform acesteia, valoarea reziduală medie a unei mașini electrice cu o vechime de trei ani mai acoperă doar 50,7% din prețul vehiculului nou. În același timp mașinile cu motoare diesel și pe benzină se mențin încă la un nivel stabil de 53,1% și, respectiv, 55,8% din prețul inițial de achiziție.

Un alt motiv care afectează valoarea de revânzare a unei mașini electrice este evoluția rapidă a tehnologiei. În cazul mașinilor electrice mai vechi bateriile au capacități mai mici și se încarcă mai greu. Odată cu creșterea capacității bateriilor și, în consecință, a autonomiei, potențialii clienți de astfel de vehicule de ocazie caută performanțe cât mai înalte influențați de performanțele mașinilor noi.

Citește și:

Audi și-a stabilit prioritățile: din 2032 va avea în gamă doar mașini electrice
Peste 60% dintre mașinile înmatriculate în mai în Norvegia sunt 100% electrice. Liderul pieței este Ford Mustang Mach-E

Te-ar mai putea interesa și
Valul de căldură a dus la numeroase întreruperi ale alimentării de energie electrică în Mexic
Valul de căldură a dus la numeroase întreruperi ale alimentării de energie electrică în Mexic
Mai multe regiuni din Mexic, printre care capitala Ciudad de Mexico, cu cei 9 milioane de locuitori ai săi, au suferit întreruperi ale alimentării cu energie electrică din cauza creşterii......
Au fost instalate primele scări rulante noi în pasajul pietonal de la Piaţa Universităţii
Au fost instalate primele scări rulante noi în pasajul pietonal de la Piaţa Universităţii
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, afirmă că au fost au fost instalate primele scări rulante noi în pasajul pietonal de ...
Ciucă: România a devenit cel mai important investitor din Republica Moldova
Ciucă: România a devenit cel mai important investitor din Republica Moldova
Preşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL), Nicolae Ciucă, care deţine şi funcţia de preşedinte al Senatului, ...
Apetitul firmelor din UE pentru investiţii în China a ajuns la un nivel scăzut record
Apetitul firmelor din UE pentru investiţii în China a ajuns la un nivel scăzut record
China îşi pierde strălucirea de principală destinaţie de investiţii, iar firmele încearcă să evite riscurile geopolitice ...