Master Planul General de Transport a fost revizuit. Nu mai pot fi scoase sau introduse proiecte – Costescu

Master Planul General de Transport al României a fost revizuit, întrucât a fost necesară o actualizare, însă nu mai pot fi scoase sau introduse proiecte, a declarat, miercuri, ministrul Transporturilor, Dan Costescu, după vizita unei delegaţii a Comisiei Transport şi Turism (TRAN) a Parlamentului European la sediul ministerului de resort.
Economica.net - mie, 30 mart. 2016, 12:15
Master Planul General de Transport a fost revizuit. Nu mai pot fi scoase sau introduse proiecte - Costescu

Master Planul a fost revizuit. Din acest motiv a fost planificată şi întâlnirea de la Bruxelles de săptămâna trecută care, din păcate, nu a mai avut loc, pentru că au trebuit actualizate nişte lucruri, chiar şi cu privire la ani, că majoritatea programelor urmau să se desfăşoare undeva începând cu 2015; acum avem 2016 an de începere. Au fost o mulţime de erori materiale, o mulţime de calcule, de inconsistenţe. Este un proiect de câteva sute de pagini şi revizuirea lui s-a făcut cu un eforturi, inclusiv pe partea de principiu. Am discutat mai devreme despre gradul de flexibilitate pe care trebuie să îl aibă un document strategic, dar nu foarte mare, pentru a ne ţine de principii. Inclusiv la criterii se schimbă, apar poli economici noi, apar situaţii geostrategice noi, trebuie să ţinem cont de acestea şi să ne lăsăm o rezervă în Master Plan pentru abordarea acestor schimbări. În acest context se întâmplă şi reevaluările despre care vorbim. E normal să fie un proces dinamic, totul este să nu schimbăm şi să nu afectăm predictibilitatea Master Planului, pentru că sunt proiecte foarte lungi, care trebuie începute din vreme şi nu le putem schimba în fiecare an. Cum am mai spus, nu putem nici să facem toate proiectele din orizontul 2020 în anul 2016′, a explicat ministrul.

Întrebat dacă mai pot fi scoase sau introduse proiecte în Master Plan, Dan Costescu a răspuns negativ.

‘Nu pot fi scoase sau introduse proiecte. Nu, dacă nu apare ceva extraordinar, dar nu cred că se va întâmpla aşa ceva, vom rămâne cu aceste proiecte. Scorurile lor pot să difere uşor, dar nu vom avea variaţii substanţiale sau spectaculoase’, a explicat el.

În ceea ce priveşte întâlnirea cu delegaţia din Parlamentul European, ministrul a precizat că a fost abordată tema Master Planului, întrucât europarlamentarii s-au arătat interesaţi de subiect.

‘Am avut o discuţie. S-a discutat în principal pe temele Master Planului, care sunt în această perioadă o prioritate. Au fost interesaţi de stadiul în care se găseşte Master Planul. Le-am explicat paşii şi despre mica întârziere pe care am avut-o. (…) Ne adaptăm din mers. Le-am explicat că intenţia noastră este ca în acest an să finalizăm aprobarea Master Planului în Parlament’, a adăugat şeful de la Transporturi.

La rândul său, europarlamentarul Marian-Jean Marinescu a salutat intenţia de aprobare până în vară a Master Planului de Transport, însă, a atras atenţia că, din punctul său de vedere, ar trebui făcute modificări în acest document, astfel încât zonele sărace, Moldova şi Oltenia, să fie legate de Transilvania şi, respectiv, Banat, astfel încât să se poată dezvolta din punct de vedere economic.

Totodată, europarlamentarul a subliniat că speră să se modifice şi standardele de cost, care, în opinia sa, sunt exagerate, raportat la costurile din alte state membre.

‘Este îmbucurător că poate se va vota până în vară (Master Planul – n. r.), în Parlament, ca să poată fi stabilitate de aici înainte. Pe de altă parte, eu sper că se vor face modificări în Master Plan, de fapt în Programul Operaţional Infrastructură Mare, pentru că acolo este lista de priorităţi, pentru că este nevoie ca regiunile sărace, nord-est şi cea de sud-vest, adică nordul Moldovei şi Oltenia, să primească banii de coeziune pentru a se dezvolta, adică să se îndeplinească ţinta. Sper să existe aceste schimbări şi sper ca şi standardele de cost să se schimbe, pentru că, în opinia mea, ceea ce a propus consultantul este exagerat. Este o opinie, comparând aceste costuri cu costurile altor state membre’, a spus acesta.

În opinia lui Marinescu, ar trebui modificată lista de priorităţi cuprinsă în Master Plan, astfel încât aceasta să fie stabilită pe criterii strict economice.

‘POIM stabileşte lista de priorităţi, Master Planul este o strategie până chiar după 2030, deci cred că discuţia acolo se poate duce altfel, pentru că acolo trebuie să arăţi pe unde vrei să ai cale ferată şi autostradă şi, eventual, o programare în timp. Însă, POIM decide ce proiecte de infrastructură se vor finanţa în 2014-2020. Dacă vă uitaţi în acest program, acum se pot finanţa proiecte de pe Coridorul IV. Sunt trecute proiectele de pe Coridorul IV, care înseamnă Sibiu – Piteşti şi zonele care nu au fost terminate în exerciţiul financiar trecut. Şi mai este un singur proiect, un drum expres de la Ploieşti-Buzău-Focşani-Bacău. Eu cred că există alte priorităţi înaintea acestui drum expres – nu văd utilitatea acestui drum expres – cum ar fi conectarea Moldovei de Transilvania sau conectarea Olteniei de Banat, ceea ce înseamnă conectarea acestor două regiuni sărace cu Europa. Nu ajung fondurile, bineînţeles, dar aşa cum ajung pentru un drum expres Ploieşti-Bacău, existând deja un drum semi-expres în această zonă, poate să se facă o altă zonă. Bani nu sunt pentru a satisface toate dorinţele acum, este evident, dar trebuie să existe o listă de priorităţi şi trebuie stabilită pe nişte criterii strict economice’, a explicat el.

Potrivit acestuia, criteriile care stau la baza stabilirii listei de priorităţi ar trebui să fie dezvoltarea economică a zonei respective şi crearea de noi locuri de muncă.

‘Unde trebuie să ducem infrastructură ca să dezvoltăm economic zona şi să creăm locuri de muncă? Acestea sunt criteriile, cred eu, cele mai clare pentru a stabili o listă de priorităţi, iar criteriile şi modul în care s-au calculat acele puncte de către consultant în Master Plan creează foarte multe întrebări. Atâta timp cât prima autostradă din România în Master Plan care trebuia construită pe scenariul economic şi mediu era Bacău-Paşcani, eu nu cred în aceste criterii. Prima autostradă, Bacău-Paşcani, fără a avea alte autostrăzi construite până acum. De aceea, eu cred că trebuie revăzute aceste criterii tocmai pentru a încerca să dezvoltăm zonele care au nevoie de dezvoltare economică’, a punctat Marian-Jean Marinescu.

O delegaţie a Comisiei Transport şi Turism (TRAN) a Parlamentului European, condusă de Michael Cramer (Germania), s-a aflat în vizită oficială, miercuri, la sediul Ministerului Transporturilor.

Din partea României au participat atât reprezentanţi ai Ministerului Transporturilor, conduşi de ministrul de resort, Dan Costescu, cât şi ai CNADNR şi CFR SA, reprezentanţi ai Ministerului Fondurilor Europene, conduşi de ministrul Aura Carmen Răducu, şi ai Ministerului Afacerilor Externe, conduşi de Silvia Davidoiu, coordonator naţional al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării.

Pe agenda de discuţii au fost incluse subiecte precum Master Planul General de Transport al României, Coridoarele reţelei centrale trans-europene de transport (TEN-T), Planul naţional feroviar, Programul Operaţional de Infrastructură Mare, dar şi Strategia UE pentru Regiunea Dunării.

Te-ar mai putea interesa și
Pensiile din decembrie nu vor întârzia din cauza zilelor libere, dar în ianuarie cele plătite în numerar vor veni  cu o zi-două întârziere
Pensiile din decembrie nu vor întârzia din cauza zilelor libere, dar în ianuarie cele plătite în numerar vor veni  ...
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat că Poşta Română va lucra în data de 2 decembrie, pentru a face plăţile în ceea ce priveşte pensiile, astfel încât, până la 15 decembrie, toate......
Se schimbă toate facturile de energie electrică. Va fi un singur tip pentru toți clienții casnici, cum arată
Se schimbă toate facturile de energie electrică. Va fi un singur tip pentru toți clienții casnici, cum arată
Noul regulament de furnizare a energiei electrice vine cu noutăți importante referitoare și la facturi. Toate facturile ...
BMW a prezentat „cel mai exclusivist model produs vreodată” de divizia M GmbH
BMW a prezentat „cel mai exclusivist model produs vreodată” de divizia M GmbH
Noul BMW 3.0 CSL pune la dispoziția șoferului 560 CP, un record pentru modelele cu şase cilindri în linie, și un cuplu ...
Criza de muncitori calificați ar putea să ducă la o încetinire a tranziției Germaniei către energii regenerabile – studiu
Criza de muncitori calificați ar putea să ducă la o încetinire a tranziției Germaniei către energii regenerabile – ...
Criza de lucrători calificaţi ameninţă să încetinească tranziţia Germaniei la energii regenerabile, indică un studiu ...