Măsuri de sprijin de 1,8 miliarde de de euro, în acest an, pentru sprijinirea populației vulnerabile

Guvernul României, prin Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, va continua şi în 2023 să implementeze măsuri pentru sprijinirea persoanelor din categoriile vulnerabile, pentru care bugetul total alocat va atinge pragul de 1,8 miliarde de euro.
AGERPRES - Dum, 12 feb. 2023, 15:21
Măsuri de sprijin de 1,8 miliarde de de euro, în acest an, pentru sprijinirea populației vulnerabile

Potrivit unui comunicat al instituţiei, pachetul de măsuri de care vor beneficia persoanele vulnerabile în 2023 cuprinde: 1.400 de lei pentru facturile la energie; şase noi tranşe de 250 de lei pentru alimente şi mese calde; vouchere de 500 de lei pentru preşcolarii şi elevii vulnerabili, pentru achiziţia de haine şi rechizite; o nouă tranşă de pachete alimentare de 24 kg, cu produse româneşti şi trusouri în valoare de 2.000 lei pentru nou-născuţi.

„Bugetul total pentru acest pachet de măsuri se ridică la aproximativ 1,8 miliarde de euro, iar vestea bună este că nu avem de gând să ne oprim aici. În această perioadă lucrăm la mecanismele pentru noi soluţii pentru categoriile vulnerabile, pentru a ne asigura că fiecare român, indiferent de situaţia cu care se confruntă, beneficiază de ajutor pentru toate nevoile imediate pe care le are”, a declarat ministrul Marcel Boloş.

Potrivit MIPE, aproximativ patru milioane de români vor beneficia în acest an de 1.400 de lei pentru a sprijini plata facturilor la energie. Sprijinul poate fi utilizat până la data de 31 decembrie 2023 şi este acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranşe, astfel: 700 lei/semestru, se acordă în luna februarie 2023 pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023; 700 lei/semestru, se acordă în luna septembrie 2023 pentru perioada 01.07.2023 – 31.12.2023. MIPE precizează că procesul de distribuire a cardurilor către populaţie a început la 1 februarie 2023, urmând ca de la 20 februarie acestea să poată fi utilizate.

De asemenea, aproximativ 2,4 milioane de români vor primi şase noi tranşe de 250 de lei pentru achiziţia de alimente şi mese calde, o dată la două luni. Potrivit MIPE, bugetul total alocat este de aproximativ 765 de milioane de euro, iar prima tranşă urmează să se încarce până la finalul acestei luni. MIPE asigură finanţarea din fonduri europene (Programul Incluziune şi Demnitate Socială 2021-2027 şi Programului Operaţional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate) şi din fonduri de la bugetul de stat.

În plus, aproximativ 400.000 de preşcolari şi elevi din medii defavorizate vor primi vouchere de 500 de lei în noul an şcolar pentru rechizite şi îmbrăcăminte. Bugetul total pentru măsură este de 44 de milioane de euro. Ministrul Marcel Boloş a declarat că se vor căuta soluţii pentru ca valoarea sprijinului să crească până la 750 de lei.

Un număr de 1,18 milioane de români vor primi un pachet de 24 kg cu ajutoare alimentare. Potrivit MIPE, pachetele conţin 12 alimente de bază şi provin de la producători din România: făină albă de grâu (5 pungi de 1 kg); mălai (4 pungi de 1 kg); paste făinoase (2 pungi de 400 g); ulei (4 sticle de 1 l); zahăr (2 pungi de 1 kg); orez (4 pungi de 1 kg); conserve din carne de vită (5 cutii de 300 g); conserve din carne de porc (3 cutii de 300 g); conserve pate de ficat de porc (5 cutii de 200 g); borcane de compot de fructe (2 borcane de 720 ml); gem de fructe (1 borcan de 360 g); gem de fructe dietetic (1 borcan de 360 g). Proiectul finanţat prin POAD, beneficiază de un buget total de aproximativ 235 milioane euro.

În sfârşit, aproximativ 15.000 de mame din categoriile defavorizate vor primi sprijin în valoare de 2.000 lei pentru trusouri, în primele 3 luni de la naşterea copiilor, prin tichete sociale pe suport electronic. Suma totală pentru sprijin este de 6 milioane euro, prin Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate.

Separat de acestea, MIPE lucrează la o măsură prin care persoanele cu dizabilităţi să primească vouchere pentru a-şi procura echipamente asistive care să le îmbunătăţească viaţa şi să le dea, totodată, şansa la o activitate remunerată. De asemenea, o altă formă de sprijin pentru care se construieşte mecanismul este acordarea de vouchere pentru rezilienţă socială pentru repararea locuinţelor şi pentru achiziţia de electrocasnice.

Te-ar mai putea interesa și
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Exodul din Rusia a corporaţiilor străine începând din 2022, după ce aceasta a invadat Ucraina, a dus la pierderi ale companiilor străine de peste 107 miliarde de dolari din deprecieri de active......
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Managerii români estimează că activităţile din industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi servicii vor înregistra ...
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. Industria solicită de urgență remedierea situației
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. ...
Proiectul de OUG de modificare a legislației referitoare la plafonarea prețurilor la energie și gaze, care ar urma să ...
Rusia spune că NATO se pregăteşte pentru un potenţial conflict în Europa de Est şi regiunea Mării Negre
Rusia spune că NATO se pregăteşte pentru un potenţial conflict în Europa de Est şi regiunea Mării Negre
Activităţile NATO din Europa de est şi din regiunea Mării Negre sunt concentrate pe pregătirea aliaţilor săi pentru ...