Măsurile anti-criză pe care România nu le-a luat, dar vecinii da: eliminarea taxelor și bani de la politicieni pentru fondurile anti COVID 19

Guvernul de la București a refuzat pe perioada stării de urgență să opereze relaxări de ordin fiscal. A îndemnat populația la solidaritate în criza economică, prin asumarea scăderii veniturilor, cu excepția celor care au intrat în șomaj tehnic. Angajații statului nu participă la solidaritate, având veniturile intacte. În același timp, țările vecine membre UE, chiar și mai puțin afectate de criza medicală, au operat măsuri importante de relaxare fiscală și au invitat la solidaritate pe timp de criză și angajații statului, și mediul politic.
Ionut Tudorica - lun, 04 mai 2020, 20:06
Măsurile anti-criză pe care România nu le-a luat, dar vecinii da: eliminarea taxelor și bani de la politicieni pentru fondurile anti COVID 19

Măsurile anti-criză luate de guvernul de la București s-au rezumat, în afara plății salariilor celor aflați în șomaj tehnic, s-au rezumat la garantarea unor credite pe care firmele le pot lua din bănci la dobânzi subvenționate.
Tot cu titlul de ajutor, statul român, prin Ministerul Finanțelor, a întrerupt temporar executările silite și a promis bonusuri de 5-10%, cui își plătește taxele cu conştiinciozitate.

În același timp, guvernele din Bulgaria și Ungaria, țările vecine membre UE, chiar dacă mai puțin lovite de criza COVID 19, au găsit oportun să și renunțe la o parte din veniturile statului, prin reducerea sau suprimarea unor taxe. În plus, fie și ca exercițiu de imagine, partidele politice și înalții funcționari ai statului au fost obligați să contribuie la eforturile financiare anti-criză.

Bulgaria: șefii din guvern și birourile lor politice au renunțat la salarii

Comparativ cu starea de contagiune în vestul Europei, COVID-19 este relativ mai puțin răspândit în Bulgaria, cu 1.488 de cazuri confirmate și 65 de decese la 30 aprilie. Dar asta nu i-a oprit pe vecinii de la sud să ia măsuri de relaxare fiscală.
Deputaţii au hotărât ca înalții funcționari ai guvernului şi cabinetele politice ale acestora, dar şi şefii agenţiilor guvernamentale să renunțe la salarii pe perioada stării de urgență.
Bulgarii au mai hotărât plata a 60% din salariile cu tot cu contribuții sociale din industriile afectate de șomaj tehnic. Guvernul a renunțat până în 30 iunie la încasarea taxelor corporate. De asemenea, muncitorilor aflați în șomaj tehnic li s-a permis angajarea în agricultură fără să-și piardă beneficiile de șomaj amintite mai sus.

Ungaria: relaxare fiscală amplă

Pe 29 aprilie, numărul de cazuri confirmate de COVID-19 în Ungaria a fost de 2.775, cu 312 de decese. Economia a fost lovită puternic, deoarece este strâns legată la nivel mondial prin lanțurile de aprovizionare și turism. Guvernul a declarat stare de urgență pe 11 martie.
Un prim val de măsuri fiscale a fost introdus mai devreme în epidemie, incluzând, din punct de vedere al veniturilor, măsuri pentru reducerea sarcinii fiscale pentru întreprinderi.
Plata contribuțiilor sociale ale angajaților a fost scoasă în domeniile cele mai afectate. Contribuțiile la Sănătate au fost scăzute până la 30 iunie. Peste 80.000 de IMM-uri (cele mai multe din sectorul serviciilor) au fost exceptate de la plata impozitului specific.
Budapesta subvenționează și salariile companiilor pentru lucrătorii cărora le-a fost redus timpul de muncă. Autoritățile au mai decis că 50% din finanțarea partidelor trebuie transferată în fondul de protecție împotriva epidemiei.
Ambele țări au luat măsuri garantare a creditelor pentru firme, similare celor din România.

Te-ar mai putea interesa și
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
 Salariul minim lunar în Grecia va fi majorat cu 50 de euro, sau 6,4%, până la 830 de euro, a anunţat vineri Guvernul conservator de la Atena, acesta fiind a patra majorare din ultimii cinci......
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, cheltuielile de bază sunt principala preocupare când vine vorba de situaţia personală, iar printre ...
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO a anunțat rezultatele pentru anul fiscal 2023. Veniturile LEGO au crescut cu 2%, la 65,9 miliarde de coroane ...
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei Technologies a înregistrat în 2023 cel mai rapid ritm de creştere a veniturilor din ultimii patru ani, pe fondul ...