Mazăre ar fi vrut ca manifestările organizate la Constanţa de Ziua Marinei să fie mai spectaculoase

Primarul Radu Mazăre a spus, joi, după ce a asistat la manifestările organizate de Ziua Marinei pe faleza din apropierea Cazinoului din Constanţa că i-au plăcut, dar că ar fi vrut să fie mai spectaculoase, iar organizatorii ar fi putut să îi ceară sfatul, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Economica.net - joi, 15 aug. 2013, 14:43
Mazăre ar fi vrut ca manifestările organizate la Constanţa de Ziua Marinei să fie mai spectaculoase

Primarul Constanţei a declarat că manifestările organizate de Ziua Marinei sunt aceleaşi în fiecare an şi ar fi vrut să fie mai spectaculoase, dar că totul depinde şi de bugetul alocat.

„Se vede că este recesiune. Le-am şi zis miniştrilor la tribună că trebuia să fie mai dinamică sărbătoarea, dar cică facem economie la combustibil. Manifestările sunt aceleaşi de ani de zile. Dar întotdeauna depind de buget”, a spus Mazăre, care a precizat că el ar fi organizat Ziua Marinei „mai spectaculos”.

„La ce au avut la dispoziţie, nave, elicoptere, avioane… Le-am zis: «mai cereţi sfaturi în ceea ce priveşte spectacolul»”.

Radu Mazăre, care a venit la ceremonii însoţit de două tinere, a remarcat şi fetele din suita zeului Neptun şi s-a arătat uimit că i-a fost luat „atributul”.

„Au avut şi ei domnişoare. Le-am şi zis: «Păi, ce faceţi voi aici, măi? Voi, la armată, cu câtă tehnică aţi avut, aţi început şi voi cu domnişoare? Ăsta este atributul meu, voi cu puştile»”, a afirmat el.

Mazăre a mai spus că le-a luat cu el pe cele două tinere de dragul marinarilor: „Pe domnişoare le-am luat că eu ştiu ce înseamnă să fii marinar, ca să-şi clătească şi marinarii ochii, că pe apă tot stai şi jinduieşti, jinduieşti”.

Edilul Constanţei a participat la manifestările de Ziua Marinei în ţinută de marinar şi a spus că nu poartă niciun însemn ca „să nu fie băgat în belea”.

„Eu sunt marinar, asta-i şcoala pe care am făcut-o cinci ani de zile (…) Şapca nu are însemne oficiale, ca să nu mă băgaţi voi (presa – n.r.) la belea… Vezi, CB. Înseamnă Cătălin Botezatu. Mi-a dat-o aseară (miercuri – n.r). I-am zis: «Bă, da’ să nu fie cu stema României»”.

Tot cu această ocazie, primarul a spus că a aflat şi că ministrul de Interne, Radu Stroe, este şi el marinar, terminând acelaşi institut de marină.

„Am discutat la tribună cu ministrul Stroe şi am fost surprins că şi el a terminat Institutul de Marină. Nu ştiam. L-a terminat în ’70. Zice: «Tu unde erai?». Păi eu aveam doi ani atunci (…). Am mai discutat de cum era pe vremea lui, cum era pe vremea mea, mari diferenţe nefiind. A navigat puţin (Stroe – n.r.), după care i-a luat avizul Securitatea. Şi mie mi l-a luat în institut, prin anul trei. Eu nu am apucat să navighez”, a mai spus Radu Mazăre.

Câteva mii de persoane au asistat, joi, pe faleza din apropierea Cazinoului din Constanţa, la manifestările prilejuite de Ziua Marinei Române. La festivităţi au fost prezenţi ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, ministrul de Interne, Radu Stroe, prefectul de Constanţa, Eugen Bola, primarul Radu Mazăre, precum şi oficialităţi militare.

Programul a început la ora 9.45, atunci când oficialităţile au fost întâmpinate de garda de onoare şi muzică militară, după care a urmat ridicarea pavilionului la catargul din dreptul Comandamentului Flotei şi ridicarea pavilionului şi marelui pavoaz la bordul navelor din dispozitiv, iar militarii Batalionului 307 Infanterie Marină, care deservesc tunurile de calibrul 76 milimetri, ce au fost dispuse pe digul de nord al Portului Tomis, au tras 21 de salve cu muniţie de manevră.

Deschiderea oficială a fost făcută de către şeful Statului Major al Forţelor Navale, viceamiralul Aurel Popa, iar până la ora 10.25 a fost programată citirea ordinului comun al ministrului Apărării Naţionale, al ministrului Transporturilor şi al ministrului Administraţiei şi Internelor. De asemenea, ministrul Mircea Duşa şi-a citit mesajul către toţi marinarii, iar apoi, în memoria tuturor oamenilor mării, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, însoţit de un sobor de preoţi militari, a oficiat un Te Deum. În acest timp, pe mare, pentru cinstirea memoriei eroilor căzuţi la datorie, s-a desfăşurat ritualul marinăresc tradiţional de lansare a ancorelor de flori în valuri.

Ulterior, miile de persoane prezente pe faleza din dreptul Comandamentului Flotei au putut urmări sosirea alaiului Zeului Neptun, iar după finalizarea festivităţilor oficiale Statul Major al Forţelor Navale a organizat un exerciţiu militar la care au participat nave şi subunităţi aparţinând Forţelor Navale, dar şi structuri ale Forţelor Aeriene.

Pe parcursul manifestărilor, un copil de patru ani, care se pierduse de părinţi, a fost recuperat de pompieri, iar o femeie a fost transportată la spital, după ce i s-a făcut rău din cauza căldurii, starea ei nefiind însă una gravă.

După apusul soarelui va fi aprins pavoazul electric la bordul navelor ancorate în larg, realizându-se astfel o ambianţă de sărbătoare, pentru ca ziua să se încheie cu retragerea cu torţe.

Manifestări similare, respectiv ceremonii militare, parade navale, exerciţii demonstrative, jocuri marinăreşti şi spectacole de muzică şi dansuri populare, au fost organizate de Statul Major al Forţelor Navale şi în Mangalia, Brăila, Galaţi şi Tulcea.

Ziua Marinei Române este sărbătorită de mai bine de un secol, în fiecare an, în 15 august, odată cu sărbătorirea Sfintei Marii – Praznicul Adormirii Maicii Domnului.

Pentru prima dată în istoria modernă a României, Ziua Marinei a fost sărbătorită la Constanţa, în urmă cu 111 ani, în 1902.

Te-ar mai putea interesa și
Salariu minim garantat pentru mii de angajați din bănci. Una dintre federațiile sindicatelor anunță că a semnat cu mai multe nume mari din sector
Salariu minim garantat pentru mii de angajați din bănci. Una dintre federațiile sindicatelor anunță că a semnat cu ...
Federația Sindicatelor din Asigurări și Bănci din România a semnat contractul colectiv de muncă de la nivelul sectorului bancar, alături de Consiliul Patronatelor Bancare din România ,......
Importurile de electricitate ale Ucrainei ar urma să crească miercuri cu 50%
Importurile de electricitate ale Ucrainei ar urma să crească miercuri cu 50%
Ucraina intenţionează să îşi majoreze, cu aproximativ 50%, importurile de electricitate pe parcursul zilei de miercuri, ...
Cisco: 73% dintre companiile globale se aşteaptă ca un atac cibernetic să le afecteze afacerile, în următoarele 12 – 24 de luni
Cisco: 73% dintre companiile globale se aşteaptă ca un atac cibernetic să le afecteze afacerile, în următoarele 12 – ...
Aproape trei sferturi (73%) dintre organizaţiile globale sunt de părere că un incident de securitate cibernetică este ...
Romeo Ghica, Hercesa: Cea mai mare parte a cererii este pentru apartamentele care se încadrează în plafonul de TVA de 9%
Romeo Ghica, Hercesa: Cea mai mare parte a cererii este pentru apartamentele care se încadrează în plafonul de TVA de 9%
Dezvoltatorul imobiliar Hercesa România demarează lucrările de construcție la cel de-al doilea bloc de apartamente din ...