MC vrea 3,6 mil.lei din fondul de rezervă pentru plata unor drepturi salariale la Filarmonica Enescu

Ministerul Culturii (MC) vrea alocarea sumei de 3.620.000 de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului pe anul 2013, pentru plata drepturilor salariale ale angajaţilor Filarmonicii "George Enescu" din Bucureşti, se arată într-un proiect de hotărâre supus dezbaterii publice.
Economica.net - joi, 05 dec. 2013, 17:40
MC vrea 3,6 mil.lei din fondul de rezervă pentru plata unor drepturi salariale la Filarmonica Enescu

Prin proiectul de hotărâre, publicat pe pagina de internet a Ministerului Culturii, se doreşte „suplimentarea bugetului Ministerului Culturii la capitolul 67.01 «Cultură, recreere şi religie» Titlul 51 «Transferuri între unităţi ale administraţiei publice», din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului pe anul 2013, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2013, cu suma de 3.620 mii lei, pentru plata drepturilor salariale ale angajaţilor Filarmonicii «George Enescu»”.

Ministerul Culturii arată, în sursa citată, că „Ministerul Finanţelor Publice este autorizat să introducă, la propunerea ordonatorului principal de credite, modificările corespunzătoare în structura bugetului de stat şi în volumul şi structura bugetului Ministerului Culturii pe anul 2013”.

Proiectul de hotărâre privind suplimentarea bugetului MC va fi inclus pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a Executivului, au declarat, joi, pentru MEDIAFAX, reprezentanţi ai Ministerului Culturii.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ, „în anul 2009, salariile personalului artistic din Filarmonica «George Enescu» din Bucureşti au fost recalculate în baza O.G. nr. 21/2007 privind instituţiile şi companiile de spectacole sau concerte, precum şi desfăşurarea activităţii de impresariat artistic aprobată prin Legea nr. 353/2007 şi a H.G. nr. 1672/2008 pentru aprobarea Normelor metodologice privind evaluarea personalului artistic, tehnic şi administrativ de specialitate din instituţiile de spectacole sau concerte în vederea stabilirii salariilor de bază. Întrucât bugetul aprobat Filarmonicii «George Enescu» în anul 2009 a fost insuficient pentru a acoperi salariile rezultate din calcul, conform actelor normative mai sus amintite, acestea au fost diminuate cu 30%. Ca urmare a acestor măsuri, angajaţii Filarmonicii au acţionat în instanţă instituţia”.

Potrivit documentului citat, prin sentinţele pronunţate în 2011 şi 2012, în dosarele disjunse din dosarul nr. 23863/3/2010, respectiv 59664/3/2010, s-a dispus obligarea Filarmonicii „George Enescu” la plata diferenţelor salariale care rezultă din scăderea salariului cu 30%, pentru perioada 09.04.2009 – 31.12.2009, precum şi obligarea instituţiei la plata, începând cu data de 1 ianuarie 2010, a salariului calculat cu introducerea în salariul de bază a diminuării de 30%.

„Pentru punerea în executare a titlurilor executorii, au fost plătite drepturile salariale aferente anilor 2009 – 2012, o parte eşalonat, conform procedurii de executare stabilite de OUG nr.71/2009, iar o parte, integral, conform dispozitivelor sentinţelor judecătoreşti. Independent de plata sumelor prevăzute în titlurile executorii menţionate, ca urmare a punerii în executare a obligaţiei secundare din dispozitivul menţionat, şi având ca premisă drepturile salariale câştigate în instanţă, salariile de bază ale angajaţilor Filarmonicii trebuie să fie majorate cu 30%, inclusiv pentru anul în curs. Potrivit legislaţiei referitoare la stabilirea salariilor personalului din sectorul bugetar, în anul în curs salariile se menţin în plată la nivelul acordat pentru luna decembrie 2012, respectiv la nivelul care a rezultat în urma punerii în executare a sentinţei judecătoreşti cu privire la adăugarea diminuării de 30%”, se mai afirmă în proiectul de hotărâre.

Astfel, conform sursei citate, „având în vedere că bugetul repartizat instituţiei nu acoperă această creştere, este necesară suplimentarea bugetului Ministerului Culturii la Titlul 51 «Transferuri între unităţi ale administraţiei publice», din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului pe anul 2013”.

De asemenea, „potrivit articolului 4, alineatul (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 22/2002 privind executarea obligaţiilor de plată ale instituţiilor publice, stabilite prin titluri executorii, cu modificările şi completările ulterioare, ordonatorii principali de credite bugetare au obligaţia să dispună toate măsurile ce se impun, inclusiv virări de credite bugetare, în condiţiile legii, pentru asigurarea în bugetele proprii şi ale instituţiilor din subordine a creditelor bugetare necesare pentru efectuarea plăţii sumelor stabilite prin titluri executorii”.

Te-ar mai putea interesa și
Vacanță cu emoții pentru un milion de români. Grecia e la un pas de scenariul roșu din cauza exploziei COVID 19. Ce se întâmplă cu turiștii de acolo și ce e obligatoriu să știi dacă urmează să pleci?
Vacanță cu emoții pentru un milion de români. Grecia e la un pas de scenariul roșu din cauza exploziei COVID 19. Ce ...
Numărul de cazuri noi de COVID 19 depistate în Grecia a crescut abrupt în ultimele zile, iar țara în care își fac vacanța anual sute de mii de români este la un pas de scenariul roșu.......
Ioana Mihăilă: 87% din cazurile de infectare cu SARS-CoV-2 și 91% din decese sunt din rândul persoanelor nevaccinate
Ioana Mihăilă: 87% din cazurile de infectare cu SARS-CoV-2 și 91% din decese sunt din rândul persoanelor nevaccinate
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat, vineri seară, că 87% din noile cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 ...
Cota de piață a mașinilor electrice din statele UE a crescut cu peste 100% în trimestrul II
Cota de piață a mașinilor electrice din statele UE a crescut cu peste 100% în trimestrul II
Cota de piaţă a automobilelor electrice s-a dublat în Uniunea Europeană în al doilea trimestru al acestui an, dar rămâne ...
Maia Sandu a convocat Parlamentul Republicii Moldova să se întrunească pe 26 iulie
Maia Sandu a convocat Parlamentul Republicii Moldova să se întrunească pe 26 iulie
Preşedintele Maia Sandu a semnat vineri după-amiază decretul privind convocarea noului Parlament al Republicii Moldova, ...