MCSI a prejudiciat statul cu suma de 505.000 lei, alocată pentru funcţionarea Agenţiei pentru Agenda Digitală – raport

Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională (MCSI) a prejudiciat statul cu suma de 505.000 de lei, după ce, în perioada februarie 2014 - decembrie 2015, a suportat din bugetul de stat cheltuieli generate de funcţionarea exclusivă a Agenţiei pentru Agenda Digitală a României (AADR), instituţie finanţată integral din venituri proprii, aflată în subordinea sa, relevă sinteza Raportului Curţii de Conturi pe anul 2015, publicat marţi pe propria pagină de Internet.
Economica.net - mar, 31 ian. 2017, 14:50
MCSI a prejudiciat statul cu suma de 505.000 lei, alocată pentru funcţionarea Agenţiei pentru Agenda Digitală - raport

‘MCSI a suportat din bugetul de stat, în perioada februarie 2014 – decembrie 2015, cheltuieli generate de funcţionarea exclusivă a unei instituţii finanţate integral din venituri proprii, aflată în subordinea sa – Agenţia pentru Agenda Digitală a României (AADR), cu consecinţa prejudicierii bugetului de stat cu suma de 505.000 lei. MCSI nu a încheiat contract de închiriere cu instituţia subordonată – AADR, finanţată integral din venituri proprii şi, pe cale de consecinţă, nu a încasat venituri din chirii în suma de 1,393 milioane lei, pentru spaţiul dat în folosinţă acesteia în imobilul proprietate privata a statului’, se arată în documentul citat.

Pe de altă parte, auditul Curţii de Conturi a constatat că, în anul 2009, Ministerul Comunicaţiilor a propus şi solicitat spre finanţare, din fonduri europene nerambursabile, proiectul eAcademie pentru funcţionarii publici, beneficiind de resurse financiare alocate de la bugetul de stat în suma de 5,9 milioane lei, fără ca acest proiect să fie utilizat în scopul în care a fost aprobat şi fără a beneficia, ulterior, de finanţarea nerambursabilă.

Curtea de Conturi menţionează că, la valoarea prejudiciului de 5,9 milioane lei adus bugetului de stat, se adaugă suma de 5,356 milioane lei reprezentând dobânzi şi penalităţi de întârziere sau majorări de întârziere, după caz, aplicabile pentru veniturile bugetare.

‘MCSI a solicitat aprobarea proiectului eAcademie pentru funcţionarii publici, incluzând şi organizarea de cursuri de perfecţionare a funcţionarilor publici, în condiţiile în care actul normativ de înfiinţare nu prevede dreptul legal de a organiza şi desfăşura astfel de cursuri, deci calitatea de furnizor de formare profesională pentru funcţionarii publici, singura instituţie publică abilitată prin lege să desfăşoare astfel de activităţi fiind Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP), conform Legii nr.188/1999 (…). În fapt, prin modul în care a solicitat finanţarea nerambursabilă, respectiv modul în care a prezentat desfăşurarea activităţilor în cadrul proiectului, MCSI s-a angajat să deruleze activităţi de formare profesională a funcţionarilor publici şi nu doar să realizeze o platformă informatică pe care să o pună la dispoziţia instituţiilor publice din România’, notează Raportul Curţii de Conturi.

Potrivit sursei citate, ‘niciun funcţionar public al unei alte instituţii publice, cu excepţia MCSI, nu a folosit platforma pentru a urma cursurile de instruire puse la dispoziţie, fiind înregistrat doar un număr de 55 de utilizatori (din numărul total de 66.000 de utilizatori, funcţionari publici din România, pe care a fost fundamentată platforma) din cadrul MCSI, care au urmat cursuri de instruire, în perioada octombrie 2011-2016 (data verificării efectuate de Curtea de Conturi)’.

‘Organismul Intermediar pentru Promovarea Societăţii Informaţionale (OIPSI) a aprobat Cererea de finanţare, depusă de MCSI pentru proiectul eAcademie pentru funcţionarii publici, în baza unei evaluări insuficiente, fiind aprobată achiziţia a doar 275 de sesiuni de instruire, în condiţiile în care valoarea achiziţiei acoperea 355 de sesiuni de instruire, cu consecinţa prejudicierii bugetului de stat cu suma de 861.000 lei (inclusiv TVA)’, reiese din Raportul Curţii de Conturi.

Tot în observaţiile Curţii de Conturi se arată că, de la punerea în funcţiune, în anul 2011, a echipamentelor proiectului eAcademie pentru funcţionarii publici, sistemul a fost menţinut fără întrerupere în stare de funcţionare, conectat la sursele de alimentare cu energie electrică, ‘în condiţiile în care nu a fost folosit şi nu a produs efectele scontate (indicatorii de rezultat), cheltuiala cu energia electrică consumată fiind estimată la suma de 325.000 de lei’.

Conform documentului, întrucât conducerea MCSI nu a dispus măsuri pentru protejarea fondurilor publice împotriva pierderilor, datorate risipei cu consumul de energie electrică pe durata funcţionării echipamentelor proiectului, echipa de audit a estimat valoarea prejudiciului creat bugetului de stat la suma de 325.000 lei, reprezentând cheltuiala cu energia electrică.

Te-ar mai putea interesa și
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile Tălmaciu - Sibiu şi pe intervalul Teiuş - Războieni, pentru......
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia nu poate să cedeze Kievului rachetele sale Patriot
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia ...
Premierul polonez Donald Tusk a avertizat vineri că în Ucraina "situaţia pe front este critică" şi săptămânile următoare ...
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru ...