MCSI: Implementarea rapidă a tehnologiei 5G şi trecerea la societatea GigaBit sunt o necesitate, nu o opţiune pentru România

Implementarea rapidă a tehnologiei 5G şi trecerea la societatea GigaBit reprezintă o necesitate şi nu o opţiune, iar România trebuie să fie ambiţioasă pentru a recupera decalajul digital faţă de alte ţări, a declarat, joi, în cadrul Forumului Internaţional România Digitală - Industrie 4.0, ministrul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională, Delia Popescu.
Economica.net - joi, 03 nov. 2016, 09:19
MCSI: Implementarea rapidă a tehnologiei 5G şi trecerea la societatea GigaBit sunt o necesitate, nu o opţiune pentru România

‘Cea de-a patra revoluţie industrială are la bază un factor determinant, şi anume utilizarea potenţialului datelor. Acesta presupune ca mediul ştiinţific, sectorul industrial şi autorităţile publice române să utilizeze din ce în ce mai mult aplicaţiile cloud computing, pentru a avea acces la infrastructuri de date europene, mondiale, esenţiale pentru desfăşurarea propriilor activităţi (…) Este deosebit de important ca românii şi companiile din România să aibă acces la infrastructuri de date şi la servicii bazate pe cloud computing, deoarece acestea asigură competitivitatea în economia digitală. Implementarea rapidă a 5G şi trecerea la societatea GygaBit sunt o necesitate, nu o opţiune. România trebuie să fie ambiţioasă pentru a recupera decalajul digital faţă de alte ţări, dar şi pentru le oferi cetăţenilor şi întreprinderilor sale acces la infrastructură de ultimă generaţie, astfel încât să beneficieze de serviciile şi aplicaţiile inovatoare şi să fie competitive. România a depus eforturi deosebite pentru a dezvolta proiecte ambiţioase, precum Ro-Net, GovItHub, CyberCrime’, a menţionat Popescu.

Ministrul Comunicaţiilor a subliniat, totodată, că accesul la infrastructurile de date trebuie să facă în condiţii ridicate de securitate, în timp ce în contextul Strategiei Europene privind Piaţa Unică Digitală, interesele economice colective ale consumatorilor români sunt foarte importante.

‘În egală măsură este important ca accesul la infrastructurile de date să se facă în condiţiile unui nivel ridicat de securitate, de portabilitate a datelor şi de interoperabilitate. Agenda europeană în domeniul digital este una extrem de aglomerată. În cursul acestui an Comisia a lansat, în contextul Strategiei Europene privind Piaţa Unică Digitală, o serie de propuneri legislative şi non-legislative care vor genera modificări majore în modul în care trăim, învăţăm, lucrăm, interacţionăm între noi şi ne dezvoltăm. Apreciez că aceste propuneri sunt deosebit de importante pentru protejarea intereselor economice colective ale consumatorilor români, pentru îmbunătăţirea accesului la bunuri şi servicii online în Europa, pentru eliminarea discriminărilor geografice nejustificate, pentru asigurarea unor condiţii de concurenţă echitabile pentru actorii de pe piaţă şi stimularea investiţiilor în reţelele de bandă largă de mare vitează, precum şi pentru eliminarea supra-taxelor de roaming şi pentru abordarea eficientă a spectrului radio’, a spus Delia Popescu.

Pe de altă parte, oficialul a susţinut să România va contribui la priorităţile asumate de Comisia Europeană pentru o digitalizare a societăţii şi economiei româneşti.

‘România a declarat susţinerea fermă a priorităţilor Comisiei Europene, deoarece digitalizarea este viitorul societăţii şi al economiei noastre. Aceasta presupune un proces complex la care toţi trebuie să ne adaptăm. Obiectivul nostru este să stabilim cadrul legislativ pentru ca cetăţenii şi companiile româneşti să aibă încredere în serviciile publice, electronice şi să aibă acces la acestea într-o manieră facilă şi permanentă. În acest fel, nu numai că vom îmbunătăţi serviciile şi vom reduce costurile, dar vom eficientiza procesele de lucru şi vom dezvolta o comunicare activă, transparentă şi eficientă între cetăţeni, întreprinderi şi administraţia publică’, a menţionat ministrul Comunicaţiilor.

Comisarul european pentru economia şi societatea digitale, Günther H. Oettinger, participă, joi, în cadrul Forumului Internaţional România Digitală – Industrie 4.0, eveniment organizat la Palatul Victoria.

Oettinger va avea şi o întâlnire de lucru cu ministrul român al Comunicaţiilor, Delia Popescu, iar la finalul acesteia sunt programate declaraţii comune ale celor doi oficiali.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul aprobă deschiderea unui nou punct de frontieră cu Ungaria la Beba Veche
Guvernul aprobă deschiderea unui nou punct de frontieră cu Ungaria la Beba Veche
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, deschiderea unui nou punct de frontieră cu Ungaria, la Beba Veche....
Ciolacu: Adoptăm azi hotărârea de Guvern care ne permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti
Ciolacu: Adoptăm azi hotărârea de Guvern care ne permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti
Guvernul va adopta în şedinţa de joi hotărârea care permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti, a declarat ...
Acționarii Electrica au anulat emisiunea de obligațiuni verzi de 300 de milioane de euro, plănuită pentru acest an
Acționarii Electrica au anulat emisiunea de obligațiuni verzi de 300 de milioane de euro, plănuită pentru acest an
Acționarii Electrica SA, una dintre marile companii de distribuție și furnizare de energie electrică, companie privată ...
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea ...