MCSI: Recepţii tehnice pentru lucrările realizate în alte peste 100 de sate, în proiectul Ro-Net

Locuitorii din peste 100 de sate aflate în 28 de localităţi din regiunile Moldovei, Olteniei şi Banatului vor avea Internet în bandă largă (broadband) în perioada următoare, după ce lucrările efectuate au fost recepţionate din punct de vedere tehnic, prin intermediul proiectului guvernamental Ro-Net, a anunţat Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), într-o postare publicată pe Facebook.
Economica.net - vin, 15 sept. 2017, 05:45
MCSI: Recepţii tehnice pentru lucrările realizate în alte peste 100 de sate, în proiectul Ro-Net

‘De săptămâna aceasta, oamenii din încă 28 de localităţi aflate în judeţele Vaslui, Mehedinţi, Vâlcea şi Olt sunt tot mai aproape să aibă acces la Internet în bandă largă. În ultima lună, s-au făcut recepţiile tehnice pentru lucrările realizate în peste 100 de sate, în cadrul proiectului RO-NET, unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructură de comunicaţii din România’, scrie ministerul de resort pe propria pagină de socializare.

De altfel, în cursul acestei săptămâni, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Lucian Şova a convocat o şedinţă de monitorizare a proiectului.

La finele lunii august, Şova declara că peste 170 de localităţi din mediul rural vor avea acces la Internet de bandă largă (broadband), până la sfârşitul acestui an, prin intermediul proiectului Ro-Net.

‘În mediul rural, din păcate, încă sunt multe ‘zone albe’. Ministerul nostru a reuşit să deblocheze Ro-Net şi deja se fac recepţii în zonele rurale foarte sărace, neinteresante din punct de vedere comercial pentru dezvoltatorii de comunicaţii specifice. Apreciem că, până la sfârşitul anului, deja două loturi, împreună cu concesionarul Telekom, vor fi recepţionate. Vor fi peste 170 de localităţi recepţionate din 780 şi vor fi conectate la Internet de bandă largă, sub acest program finanţat cu fonduri europene. Se va asigura acces în cele mai izolate 780 de localităţi rurale din România’, a spus ministrul Comunicaţiilor.

Ro-Net este un proiect major finanţat prin fonduri structurale europene. La finalul lunii mai, Comisia Europeană a decis modificarea acestui proiect şi împărţirea sa în două etape. Valoarea totală aprobată pentru prima etapă a proiectului este de 18,8 milioane de euro, din care 12,5 milioane reprezintă co-finanţarea prin Fondul european de dezvoltare regională. Bugetul proiectului pentru cea de-a doua etapă este de 53 milioane de euro.

Potrivit MCSI, ‘Ro-Net va acoperi 783 dintre cele 2.268 de localităţi identificate ca ‘zone albe’, iar acest lucru va contribui la reducerea decalajului digital dintre zonele urbane şi zonele rurale aducând Internetul în bandă largă mai aproape de 130.000 de gospodării, cu 400.000 de locuitori, 8.500 de întreprinderi şi 2.800 de instituţii publice’.

Graţie proiectului, aproximativ 400.000 de persoane, precum şi 8.500 de firme şi 2.800 de instituţii publice vor avea acces la Internet în bandă largă. Cei doi operatori desemnaţi să implementeze proiectul, în urma licitaţiei organizate de Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională, sunt Telekom Communications şi Telekom Mobile.

Te-ar mai putea interesa și
Regulamentul UE privind inteligența artificială, ale cărei efecte vor fi mai ample decât cele ale GDPR, tocmai a fost publicat în Jurnalul Oficial al UE. Când intră în vigoare și ce companii sunt afectate?
Regulamentul UE privind inteligența artificială, ale cărei efecte vor fi mai ample decât cele ale GDPR, tocmai a fost ...
Regulamentul UE care stabilește un cadru juridic uniform pentru dezvoltarea, lansarea pe piață, furnizarea de servicii și utilizarea sistemelor de inteligență artificială (IA), numit EU AI......
Puiu Popoviciu scapă de condamnarea de șapte ani de închisoare. Curtea de Apel București a anulat sentința împotriva omului de afaceri. Decizia poate fi atacată
Puiu Popoviciu scapă de condamnarea de șapte ani de închisoare. Curtea de Apel București a anulat sentința împotriva ...
Curtea de Apel Bucureşti a anulat vineri condamnarea de șapte ani închisoare primită în anul 2017 de Gabriel Puiu Popoviciu ...
Wall Street se îndreaptă spre un an istoric. Topul ideilor care ar putea aduce profit investitorilor
Wall Street se îndreaptă spre un an istoric. Topul ideilor care ar putea aduce profit investitorilor
A doua jumătate a acestui an va fi marcată de schimbări în politica monetară la nivel mondial, începând cu noi reduceri ...
Unilever va face concedieri în Europa
Unilever va face concedieri în Europa
Producătorul de bunuri de larg consum Unilever intenţionează să renunţe la o treime din angajaţii europeni care fac ...