1EUR = 4.7667 RON | Bucureşti 18 º

Extern

MCV Bulgaria: Proiectul de lege prin care era înfiinţată o nouă autoritate anticorupţie, respins de parlament

Obţinerea de rezultate concrete în combaterea corupţiei la nivel înalt şi a crimei organizate rămâne cea mai mare provocare pentru Bulgaria şi trebuie să constituie principala prioritate pentru autorităţile acestei ţări, subliniază Comisia Europeană în raportul elaborat în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

27 ian, 2016 | Agerpres

Documentul consemnează, potrivit unui comunicat postat miercuri pe site-ul executivului comunitar, domeniile în care, în cele 12 luni scurse de la precedentul raport, s-au înregistrat progrese în ce priveşte condiţionalităţile (benchmarks) stabilite de Comisie, şi le identifică pe cele unde sunt necesare măsuri suplimentare.

Potrivit prim-vicepreşedintelui Comisiei, Frans Timmermans, după adoptarea unor măsuri importante în 2015 pentru reaşezarea reformei pe agenda politică, este timpul ca strategiile privind reforma justiţiei şi lupta anticorupţie să fie puse în aplicare şi să ofere rezultate concrete.

Amendamentul la Constituţie privind reforma sistemului de justiţie, ce confirmă voinţa politică de a pune în aplicare strategia de reformă în justiţie, ar trebui să fie urmată în foarte scurt timp de adoptarea proiectelor legislative restante, subliniază Timmermans.

Acesta salută dorinţa Bulgariei de a beneficia de pe urma asistenţei şi expertizei tehnice suplimentare de sprijinire a procesului de reformă, subliniind că executivul comunitar a pus la dispoziţie mijloacele necesare.

Conform raportului, Bulgaria a întreprins în 2015 paşi importanţi pentru a pune din nou pe agendă reforma justiţiei, după o perioadă de instabilitate politică care a părut să ţină pe loc progresele. Cele două strategii naţionale privind reforma justiţiei şi lupta anticorupţie constituie o foaie de parcurs detaliată pentru acţiune, afirmă Comisia, evidenţiind că transpunerea lor în progrese concrete şi tangibile va reprezenta o provocare majoră pentru 2016.

Raportul salută amendarea Constituţiei în luna decembrie, considerând că adoptarea modificărilor reprezintă un pas important spre o reformă a Consiliului Suprem al Magistraturii, şi evidenţiind că strategia reformei judiciare trebuie să devină lege.

Documentul remarcă însă că alte iniţiative s-au lovit de obstacole, îndeosebi strategia anticorupţie. Proiectul de lege care urma să instituie o nouă autoritate unificată anticorupţie a fost respins de parlament. Deşi guvernul şi-a anunţat intenţia de a propune un nou proiect, respingerea primei variante a evidenţiat lipsa de consens politic din spatele procesului de reformă, indică raportul.

Acesta avertizează că progresele lente în combaterea marii corupţii şi a cazurilor de crimă organizată continuă să erodeze încrederea populaţiei în capacitatea autorităţilor bulgare de a face justiţie.

Totodată, faptul că multe dintre recomandările din raportul MCV pe 2015 încă reclamă acţiune evidenţiază o lipsă de determinare în eforturile instituţiilor bulgare în zone-cheie ale guvernanţei judiciare.

Comisia Europeană consideră că procesul de monitorizare prin MCV, oportunităţile oferite de fondurile europene şi angajamentul constructiv al Bruxelles-ului şi al multor state membre vor continua să furnizeze sprijin valoros eforturilor de reformă ale Bulgariei.

În concluzie, Comisia îndeamnă Bulgaria să-şi accelereze progresele în implementarea recomandărilor vizând reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate.

Următorul raport MCV este aşteptat peste aproximativ un an.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO