MDRT: S-au plătit fonduri europene de 460 de milioane de lei

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) a plătit către beneficiarii Programului Operaţional Regional (POR) cheltuieli eligibile în valoare de 460 milioane de euro, în ultimele şase luni, potrivit datelor ministerului.
Economica.net - Dum, 18 nov. 2012, 10:44
MDRT: S-au plătit fonduri europene de 460 de milioane de lei

MDRT a mai autorizat decontarea de cheltuieli în relaţia cu Comisia Europeană în valoare de 420 de milioane de euro, se arată într-un comunicat al ministerului.

În aceeaşi perioadă, s-au semnat 499 de contracte de finanţare pentru proiecte derulate prin Programul Operaţional Regional 2007-2013 în valoare de 590 de milioane de euro.

Aceste sume de bani contractate sau plătite către beneficiarii Programului Operaţional Regional reprezintă o infuzie de capital în economie şi au creat, în plină criză economică pentru România, premisele unor proiecte de investiţii în de aproximativ 600 milioane euro“, se mai spune  în comunicatul citat.

Totuşi, ministerul a trebuit „să ia măsuri urgente care să corecteze slaba performanţă a sistemului de management şi control, în urma auditului de sistem efectuat pentru perioada ianuarie-decembrie 2011“.

Printre măsurile adoptate de minister în vederea remedierii deficienţelor se numără separarea procesului de verificare a achiziţiilor publice (desfăşurat de beneficiari) de procesul de verificare a cererilor de rambursare, verificarea tuturor procedurilor de achiziţie publică desfăşurate de beneficiari, înainte de depunerea ultimei cereri de rambursare şi iniţierea unui proiect de ordonanţă de urgenţă pentru consolidarea sistemului de management şi control a Programelor Operaţionale.

La 1 noiembrie 2012, gradul de contractare pentru POR a fost de 98%, iar cel de absorbţie de 21,1%.

În 26 octombrie, MDRT anunţa că decontări de cheltuieli în relaţia cu Comisia Europeană (CE) în valoare de aproximativ 200 de milioane de euro vor fi blocate în urma presuspendării a cinci axe din Programul Operaţional Regional (POR).

Măsura a fost adoptată de către Comisie ca urmare a unei misiuni de audit derulate la nivelul POR în perioada februarie-mai 2012, în urma căreia au fost verificate achiziţiile publice desfăşurate de beneficiari în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2011 pentru un eşantion de cereri de rambursare în valoare de 90 milioane euro (139 cereri de rambursare), echivalentul a 30,28% din totalul cheltuielilor decontate cu forul european.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Decizie incredibilă în Austria – Guvernul anunţă că va renunţa la extinderea reţelei de autostrăzi, sub presiunea Ecologiştilor
Decizie incredibilă în Austria – Guvernul anunţă că va renunţa la extinderea reţelei de autostrăzi, sub presiunea ...
Austria va renunţa, sub impulsul Verzilor, la mai multe proiecte de extindere a reţelei de autostrăzi pentru a combate ...
Cum începe leul luna decembrie – curs valutar interbancar 2.12.2021
Cum începe leul luna decembrie – curs valutar interbancar 2.12.2021
Euro începe prima zi bancară din luna decembrie la 4,95 lei, pe piaţa interbancară. Pe 30 noiembrie şi 1 decembrie, ...
Raiffeisen îşi schimbă strategia: interzice operaţiunile cu numerar, impune taxe pe deţinerile de valută şi obligă persoanele fizice la operaţiuni online
Raiffeisen îşi schimbă strategia: interzice operaţiunile cu numerar, impune taxe pe deţinerile de valută şi obligă ...
Printr-o notă electronică transmisă clienţilor săi, Raiifeisen Bank anunţă că de la 1 februarie 2022 modifică aproape ...