Mecanica Ceahlău: Profit de 2,59 milioane lei în primul semestru

Producătorul de maşini agricole Mecanica Ceahlău a înregistrat un profit brut de 2,59 milioane lei în primul semestru din 2014, în scădere faţă de prima jumătate a anului trecut, când profitul brut a fost de 3,68 milioane lei, potrivit unui raport al companiei remis Bursei de Valori Bucureşti /BVB/.
Economica.net - mar, 05 aug. 2014, 09:09
Mecanica Ceahlău: Profit de 2,59 milioane lei în primul semestru

Compania este listată la categoria a II-a a BVB şi se află în portofoliul SIF2 Moldova.

În perioada analizată, profitul din exploatare a fost de 2,599 milioane lei, mai mic decât în primul semestru din 2013 – 3,5 milioane lei, în timp ce rezultatul financiar a fost unul negativ – de 8.378 lei. Anul trecut, compania înregistra un profit financiar de 185.704 lei. Dividendele de plată din anii precedenţi în sold la finele semestrului I 2014 sunt de 5.171 lei.

Societatea deţine un segment important din piaţă pentru produsele semănători pentru plante prăşitoare şi pentru semănători pentru plante păioase. Cota de piaţă evaluată pentru aceste produse se situează între 20% şi 30%, în ceea ce priveşte numărul de unităţi vândute.

Creanţele comerciale nete însumau 7,03 milioane lei, comparativ cu 4,16 milioane lei la 1 ianuarie 2014, în creştere cu 68,87%, şi sunt considerate în totalitate performante. Datoriile curente au crescut cu 6,78% faţă de finalul anului trecut, iar datoriile pe termen scurt sunt de 2,545 milioane lei.

Veniturile operaţionale au scăzut cu 16,96%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Ponderea principală în totalul veniturilor operaţionale este deţinută de veniturile din activitatea curentă (cifra de afaceri), respectiv de 83,88%.

Cheltuielile operaţionale au scăzut cu 14,26%, comparat cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Ponderea principală în totalul cheltuielilor este deţinută de cheltuielile privind stocurile de 43,51%, respectiv de cheltuielile cu salarii, contribuţii şi alte beneficii – de 33,45%.

Veniturile financiare au scăzut cu 49,89%, comparativ cu aceeaşi perioada a anului precedent. Veniturile financiare cuprind în cea mai mare parte veniturile din dobânzi, aferente depozitelor la termen constituite de societate, şi câştigul că urmare a evaluării unităţilor de fond deţinute de societate la 30 iunie 2014.

Cheltuielile financiare au crescut cu 7,02% şi cuprind sconturile sau discount-urile acordate, dobânzile şi diferenţele de curs valutar.

Cifra de afaceri a companiei aferentă semestrului I 2014 este de 10,33 milioane lei, faţă de 14,16 milioane lei în perioada similară a anului 2013.

Cifra de afaceri din exporturi a fost de 850.379 lei şi de 9,48 milioane lei pe piaţa internă. Cifra de afaceri realizată în semestrul I 2014 este cu 2,59% mai mică faţă de nivelul stabilit prin bugetul de venituri şi cheltuieli pentru semestrul I 2014.

Mecanica Ceahlău are în portofoliu peste 20 categorii de produse destinate industriei agricole, acoperind toate etapele lucrărilor, de la pregătirea solului pentru însămânţare şi până la recoltare.

Înfiinţată în 1921, Mecanica Ceahlău a fost, timp de zeci de ani, unul dintre principalii furnizori de utilaje agricole pentru piaţa românească şi un partener pe care se bazau producători agricoli mici şi mijlocii din mai multe ţări din Europa Centrală şi de Est şi nu numai. După 1990, a devenit o societate pe acţiuni, iar 9 ani mai târziu s-a transformat într-o companie cu capital integral privat. Mecanica Ceahlău are peste 200 de angajaţi şi a încheiat anul 2013 cu o cifră de afaceri de aproape 6 milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
BEI și FEI vor oferi sprijin României pentru consolidarea investițiilor făcute prin intermediul Facilității pentru Recuperare şi Rezilienţă
BEI și FEI vor oferi sprijin României pentru consolidarea investițiilor făcute prin intermediul Facilității pentru ...
Noua investiţie pentru îmbunătăţirea finanţării afacerilor, acţiunilor climatice şi a investiţiilor digitale în România, în cadrul Facilităţii UE de Redresare şi Rezilienţă, va fi......
Patru state din Uniunea Europeană vor să construiască în Marea Nordului centrale eoliene care crească de zece ori capacitatea eoliană offshore a blocului comunitar
Patru state din Uniunea Europeană vor să construiască în Marea Nordului centrale eoliene care crească de zece ori capacitatea ...
Germania, Belgia, Ţările de Jos şi Danemarca s-au angajat să construiască o capacitate de energie eoliană de cel puţin ...
Cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu 40% în primele patru luni din an
Cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu 40% în primele patru luni din an
Cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu aproape 40% în primele patru luni ale acestui an, indică datele preliminare ...
Compania germană Uniper va continua să importe gaze naturale din Rusia încă un deceniu
Compania germană Uniper va continua să importe gaze naturale din Rusia încă un deceniu
Grupul german Uniper SE intenţionează să menţină importurile de gaze naturale din Rusia încă un deceniu, chiar dacă ...