1EUR = 4.7786 RON | Bucureşti 12 º

Finanţe şi bănci

Mecanismul de garantare-contragarantare a creditelor pentru IMM-uri, relansat de FNGCIMM şi FRC

Creditele bancare pentru întreprinderile mici şi mijlocii vor beneficia de garanţii contragarantate, după ce Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) şi Fondul Român de Contragarantare (FRC) au semnat un actul adiţional la Convenţia de contragarantare, potrivit Agerpres.

06 oct, 2016 | Agerpres

'Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) şi Fondul Român de Contragarantare (FRC) relansează proiectul comun de sprijinire a IMM-urilor. Măsura este posibilă în urma semnării unui Actului Adiţional la Convenţia de contragarantare, document care va permite acordarea de garanţii contragarantate la creditele bancare pentru întreprinderile mici şi mijlocii', informează joi cele două instituţii.

Mecanismul prezintă atât avantaje financiare - reduce costul garanţiei pentru IMM-uri, cât şi de natură economică şi socială (creează condiţii de generare de valoare adăugată în economie şi facilitează înfiinţarea şi consolidarea locurilor de muncă).

Din 2014 şi până în prezent, FNGCIMM şi FRC au parcurs un proces pentru găsirea noului numitor comun care să răspundă multiplelor provocări instituţionale şi de context. Se creează, astfel, premisele pentru reluarea funcţionării facilităţii de finanţare-garantare-contragarantare, în beneficiul celui mai dinamic sector al economiei, întreprinderile mici şi mijlocii.

Aşteptările celor două instituţii vizează întărirea încrederii băncilor şi a altor categorii de finanţatori în soliditatea şi solvabilitatea garanţiilor FNGCIMM, contragarantate de FRC. Efectele benefice scontate sunt acelea de mobilizare a potenţialului pieţei financiare pentru sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri, în condiţii de risc diminuate.

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) este o instituţie financiară nebancară cu capital de risc, înfiinţată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanţări, prin acordarea de garanţii pentru instrumentele de finanţare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse. FNGCIMM instrumentează programe guvernamentale destinate relansării economice, dezvoltării mediului de afaceri, precum şi creării şi susţinerii de locuri de muncă, funcţionând ca o societate comercială pe acţiuni, cu acţionar unic statul român, sub supravegherea prudenţială a Băncii Naţionale a României.

Garanţia FNGCIMM - IFN este de maximum 80% din valoarea împrumutului, fără a depăşi suma de 2,5 milioane euro/beneficiar şi se emite la solicitarea instituţiilor finanţatoare partenere, pentru finanţări aprobate, pe baza analizei documentelor prezentate de către finanţator.

Fondul Român de Contragarantare (FRC) are o activitate orientată exclusiv spre susţinerea sectorului IMM-urilor din România. FRC contragarantează garanţiile acordate de fondurile de garantare care susţin creditele şi alte instrumente de finanţare obţinute de întreprinzătorii privaţi de la instituţiile financiar-bancare. Acestea sunt accesate de antreprenori pentru înfiinţarea de firme noi sau dezvoltarea celor existente prin investiţii, capital de lucru şi pentru finanţarea sau cofinanţarea de proiecte din fondurile europene. Contragaranţia FRC este de maximum 80% din garanţia acordată de instituţiile de garantare partenere.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO