Mecanismul European de Stabilitate ar putea vinde obligaţiuni non-euro în 2016

Mecanismul European de Stabilitate (MES), 'zidul de protecţie' al finanţelor Europei, ar putea vinde obligaţiuni în alte monede decât euro pentru prima dată în 2016, cu intenţia de a-şi extinde gama de împrumuturi la trei ani de la crearea sa, a declarat, joi, directorul său financiar, Christophe Frankel, transmite Bloomberg.
Economica.net - vin, 18 sept. 2015, 07:19
Mecanismul European de Stabilitate ar putea vinde obligaţiuni non-euro în 2016

Alte agenţii şi creditori instituţionali ai Uniunii Europene, precum Banca Europeană de Investiţii şi banca germană de dezvoltare KfW Group, au emis deja obligaţiuni în alte monede, precum dolarul american.

‘Avem planuri de a demara emisiuni în afara euro. Vom încerca, poate anul viitor, să punem la punct o finanţare non-euro. Este o strategie bună în termeni de diversificare a bazei de investitori’, a declarat Christophe Frankel.

Potrivit acestuia, anul viitor ar putea fi momentul adecvat pentru MES, care dorea să vândă obligaţiuni non-euro încă din 2013. Frankel a refuzat să spună care va fi denominarea în care fondul va vinde primele sale obligaţiuni non-euro, precizând doar că MES va ţine cont de cererea investitorilor.

După ce a împrumutat bani Greciei, Spaniei şi Ciprului, MES, cu un capital subscris de 704,8 miliarde de euro, a devenit un jucător obişnuit pe pieţele europene de obligaţiuni, jumătate dintre investitorii instituţiei venind din zona euro, un sfert din Asia, restul din Marea Britanie, Elveţia şi alte state.

Deoarece ‘actualele condiţii de pe piaţă sunt favorabile dolarului’, emitenţii s-au reorientat spre pieţele non-euro, a declarat Jean-David Cirotteau, de la Societe General SA.

Având în vedere că MES tinde să se împrumute pe termen scurt şi mediu pentru a finanţa programele de salvare pe termen lung, fondul ar putea urmări să-şi extindă baza de valute pentru a atrage o gamă mai diversă de investitori, care ar putea să nu dorească o expunere atât de mare pe euro, a apreciat Frankel. Acesta a adăugat că fondul ţinteşte cumpărători de obligaţiuni cu calitate ridicată şi investiţii lichide şi are o strategie similară cu cea a unui emitent suveran.

Înfiinţat în 2012 ca răspuns la criza financiară globală, Mecanismul European de Stabilitate (MES) urmează să înlocuiască în timp Fondul European de Stabilitate Financiară (EFSF), care, în perioada de vârf a crizei datoriilor suverane, a emis obligaţiuni pentru a veni în sprijinul statelor membre ale zonei euro care aveau probleme.

Te-ar mai putea interesa și
Comisarii ANPC au verificat 160 de operatori economici din Moldova în doar două zile
Comisarii ANPC au verificat 160 de operatori economici din Moldova în doar două zile
Comisarii pentru protecţia consumatorilor, reuniţi în "Caravana Consumatorilor", au controlat peste 160 de operatori economici din Moldova în doar două zile şi au aplicat amenzi......
Rușii sunt principalii cumpărători de locuințe străini în Turcia
Rușii sunt principalii cumpărători de locuințe străini în Turcia
Vânzările de locuinţe în Turcia au urcat în aprilie cu 38,8%, la 133.058, comparativ cu perioada similară din 2021, ...
Țiriac pregătește noi investiții în imobiliare: sute de apartamente la Timișoara și Brașov: Încă 20 de ani imobiliarele din România pot să fie o investiție promițătoare
Țiriac pregătește noi investiții în imobiliare: sute de apartamente la Timișoara și Brașov: Încă 20 de ani imobiliarele ...
Omul de faceri Ion Țiriac continuă investițiile în imobiliare și plănuiește sute de apartamente pe terenurile pe care ...
Guvernul va adopta mâine ordonanța privind creșterea voluntară, scutită de taxe, a salariului minim cu 200 de lei
Guvernul va adopta mâine ordonanța privind creșterea voluntară, scutită de taxe, a salariului minim cu 200 de lei
Guvernul urmează aprobe în şedinţa de miercuri, printr-o ordonanţă de urgenţă, cadrul legal pentru implementarea ...