Media Fact Book: Valoarea totală a pieţei de publicitate a fost de 309 milioane de euro în 2011

Valoarea totală netă a pieţei de publicitate locale a scăzut cu 2% în 2011, comparativ cu anul 2010, ajungând la 309 milioane de euro, toate mediile de comunicare fiind afectate, cu excepţia online-ului, potrivit studiului Media Fact Book, lansat joi de agenţia de media Initiative.
Economica.net - mie, 13 iun. 2012, 10:47
Media Fact Book: Valoarea totală a pieţei de publicitate a fost de 309 milioane de euro în 2011

În 2011, în ciuda încercării de stabilizare a industriei media, declinul pieţei de publicitate a continuat, însă mai puţin abrupt ca în alţi ani.

Potrivit Media Fact Book, în 2011, valoarea totală a pieţei de publicitate a fost de 309 milioane de euro, cu 2% mai puţin comparativ cu anul precedent.

În 2011, toate mediile au fost afectate, cu excepţia online-ului, care a înregistrat o creştere a volumului de publicitate cu 30% faţă de 2010.

Mai mult decât atât, în 2011 s-a produs o schimbare importantă în privinţa cotelor de piaţă atrase de diferite medii de comunicare, online-ul aflându-se pe locul al doilea, după televiziune, în privinţa veniturilor din publicitate atrase, care au ajuns la 34 de milioane de euro. Este de aşteptat ca trendul ascendent al internetului să continue şi în acest an, când investiţiile în publicitatea online sunt estimate la 41 de milioane de euro.

Printul a fost în continuare categoria cea mai afectată, înregistrând o scădere a veniturilor din publicitate cu 8%, comparativ cu 2010, până la 24 milioane de euro, urmată de outdoor (-7%, până la 31 milioane de euro) şi de radio (-5%, până la 20 milioane de euro).

Anul trecut, TV-ul a înregistrat o scădere de 4% a veniturilor atrase, până la 200 milioane de euro (faţă de 209 milioane de euro în 2010), dar şi o scădere a cotei de piaţă până la 64,7% (faţă de 66% în 2010) din investiţiile totale din media.

Pe locul al doilea în privinţa cotei de piaţă s-a clasat internetul, care a atras 11% din totalul investiţiilor în publicitate, outdoor-ul (10%), printul (7,8%) şi radio (6,5%),

Potrivit estimărilor Initiative, investiţiile totale nete în publicitate în 2012 vor continua să scadă, tot cu 2% ca şi în 2011, până la 303 milioane de euro.

TV-ul va continua să atragă în acest an cele mai mari investiţii în publicitate (190 de milioane de euro), fiind urmat de internet (41 de milioane de euro), outdoor (30 de milioane de euro), print (23 de milioane de euro) şi radio (19 milioane de euro).

Media Fact Book este o lucrare de analiză a pieţei româneşti de media şi publicitate, ghid editat anual de agenţia de media Initiativem, din anul 1997.

Initiative este una dintre cele mai mari reţele de media independente din lume, asigurând servicii specializate de planificare de media, de strategie, consultanţă de media şi new media.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...