MediaSind: A fost convocată Adunarea Generală pentru declanşarea conflictului de muncă în Televiziunea Naţională

Negocierile pentru încheierea unui nou Contract Colectiv de Muncă în Societatea Română de Televiziune începute, miercuri, între administraţia SRTV şi reprezentanţii Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, au fost blocate de delegaţia numită de preşedintele-director general Doina Gradea, informează MediaSind.
Economica.net - mie, 27 nov. 2019, 17:19
MediaSind: A fost convocată Adunarea Generală pentru declanşarea conflictului de muncă în Televiziunea Naţională

„Negocierile pentru încheierea unui nou Contract Colectiv de Muncă în Societatea Română de Televiziune începute astăzi, 27 noiembrie 2019, între administraţia SRTV şi reprezentanţii Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind. După prezentarea tuturor documentelor legale de reprezentativitate necesare încheierii CCM în baza mandatelor acordate de către membrii afiliaţi din instituţie – Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind şi Sindicatul Televiziunea Craiova – procedura de negociere a fost blocată de către delegaţia numită de preşedintele-director general Doina Gradea”, se precizează în comunicatul organizaţiei sindicale.

Potrivit MediaSind, motivele invocate de către membrii delegaţiei administraţiei, formată din directorul Direcţiei Resurse Umane, Directorul Serviciului Juridic, Directorul Economic, Producătorul general şi Directorul administrativ, au fost dintre cele mai „puerile” şi unice în negocierea unor contracte colective de muncă din Uniunea Europeană respectiv: lipsa de la negocieri a reprezentanţilor salariaţilor, deşi era obligaţia angajatorului să invite salariaţii în vederea alegerii unor reprezentanţi, în termenul legal prevăzut în Legea nr.62/2011, adică cu maxim 45 de zile înainte de expirarea CCM în vigoare; lipsa solicitărilor de negociere din partea sindicatelor afiliate din TVR, deşi la adresa FAIR-MediaSind înregistrată cu nr. 10996/18.11.2019 la Registratura SRTV, se află mandatele/solicitările Sindicatului Român al Jurnaliştilor MediaSind şi Sindicatului Televiziunea Craiova; lipsa bugetului pentru anul viitor aprobat de către Parlament pentru Televiziunea Naţională, deşi SRTV nu este salarizată în baza Legii nr. 153/2017, ci, potrivit Legii 41/1994, în baza negocierii CCM.

„Având în vedere aceste motive care nu au niciun fundament legal ci trădează, practic, o rea voinţă din partea reprezentanţilor Preşedintelui-director general al SRTV, reprezentanţii părţii sindicale au explicat foarte clar implicaţiile grave pe care le-ar avea pentru toţi salariaţii instituţiei dacă nu s-ar semna acest document până la data de 31 decembrie 2019, şi nu după aprobarea bugetului, care ar putea dura câteva luni. Partea sindicală a explicat că lipsa unui CCM ar însemna practic diminuarea drastică a drepturilor salariale, a protecţiei locurilor de muncă, a angajărilor peste salariul minim pe economie şi, nu în ultimul rând, ar putea crea premisele modificării legislative pentru plata salariilor în baza Legii salarizării unitare, ceea ce ar putea crea mari probleme activităţii specifice a TVR. La aceste argumente reprezentanţii TVR au ridicat din umeri, refuzând să explice cum au negociat actualul CCM precum şi alte contracte, în lipsa unui buget aprobat de Parlament”, precizează MediaSind.

De asemenea, reprezentanţii FAIR-MediaSind au atras atenţia asupra lipsei unui mandat de negociere primit de echipa numită de Doina Gradea din partea Consiliului de Administraţie SRTV, în conformitate cu prevederile art. 18 alin 1 lit a din legea de organizare şi funcţionare a SRTV şi SRR.

„Având în vedere aceste decizii grave din partea „administraţiei Gradea” asupra viitorului angajaţilor Televiziunii Naţionale, conducerea SRJ MediaSind convoacă pentru data de 28 noiembrie 2019, ora 13,00, la sediul SRTV, Adunarea generală a organizaţiei pentru declanşarea conflictului de muncă în Societatea Română de Televiziune. Pe această cale, îi rugăm membrii de sindicat, indiferent din ce structură sindicală fac parte, precum şi pe ceilalţi salariaţi care nu sunt membri de sindicat, să participe activ la toate acţiunile de protest care vor fi decise, inclusiv la declanşarea grevei generale în TVR”, se mai arată în comunicat.

Te-ar mai putea interesa și
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Constructorul STRABAG anunță finalizarea terminalului T4 al Aeroportului Internațional Iași. Proiectul, evaluat la aproximativ 65,6 milioane de euro, a fost realizat în 16 luni, din care patru......
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
 Ministerul Apărării Naţionale (MApN) informează că în seara zilei de joi au fost identificate fragmente care par ...
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său aerian
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său ...
 Drone şi rachete ruse au vizat în noaptea de joi spre vineri centrale electrice în centrul şi estul Ucrainei, a anunţat ...
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Desfăşurarea de către o ţară din NATO a unor forţe terestre în Ucraina nu ar însemna în mod automat că alte ţări ...