MediaSind decide declanşarea conflictului de muncă şi strângerea de semnături pentru organizarea grevei generale în TVR

Delegaţii prezenţi la Adunarea Generală a MediaSind TVR au decis joi, cu unanimitate de voturi, declanşarea conflictului de muncă în Societatea Română de Televiziune şi strângerea de semnături pentru organizarea grevei generale, informează un comunicat al MediaSind remis AGERPRES.
Economica.net - joi, 28 nov. 2019, 16:47
MediaSind decide declanşarea conflictului de muncă şi strângerea de semnături pentru organizarea grevei generale în TVR

De asemenea, participanţii au decis sesizarea Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) pentru concilierea conflictului de muncă şi notificarea Consiliului de Administraţie al TVR şi a preşedintelui-director general, Doina Gradea, pentru desemnarea unei noi echipe de negociere a CCM care să respecte legislaţia muncii.

În ceea ce priveşte „jaful privind cheltuirea banilor publici”, constatat de către inspectorii Curţii de Conturi în ultimul Raport, delegaţii MediaSind au decis să sesizeze Direcţia Naţională Anticorupţie în legătură cu fiecare faptă susceptibilă de încălcare a Codului Penal şi a Legii de organizare şi funcţionare a SRTV.

„Delegaţii au invocat suspiciunea că SPUSTv a obţinut prin fraudă, pe baza unor declaraţii mincinoase şi a unor manevre ilegale, o sentinţă judecătorească de reprezentativitate la nivel de unitate pentru a bloca, astfel, negocierile cu membrii Federaţiei FAIR-MediaSind din TVR. În aceste condiţii, reprezentanţii MediaSind TVR au depus apel la sentinţa SPUSTv şi vor solicita organelor de cercetare penală să verifice modul în care administraţia împreună cu sindicatul de casă au transferat, în 3 zile, peste 230 de angajaţi în această organizaţie”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, negocierile pentru încheierea unui nou Contract Colectiv de Muncă în Societatea Română de Televiziune între administraţia SRTV şi reprezentanţii Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind au fost începute în data de 27 noiembrie 2019.

După prezentarea tuturor documentelor legale de reprezentativitate, necesare încheierii CCM în baza mandatelor acordate de către membrii afiliaţi din instituţie – Sindicatul Roman al Jurnaliştilor MediaSind şi Sindicatul Televiziunea Craiova – procedura de negociere a fost blocată de către delegaţia numită de preşedintele-director general Doina Gradea.

Reprezentanţii MediaSind susţin că motivele invocate de către membrii delegaţiei administraţiei, formate din directorul Direcţiei Resurse Umane, Directorul Serviciului Juridic, Directorul Economic, Producătorul general şi Directorul administrativ, au fost dintre cele mai puerile şi unice în negocierea unor contracte colective de muncă din Uniunea Europeană.

Astfel, este vorba de lipsa de la negocieri a reprezentanţilor salariaţilor, deşi era obligaţia angajatorului să invite salariaţii în vederea alegerii unor reprezentanţi, în termenul legal prevăzut în Legea nr.62/2011, adică cu maxim 45 de zile înainte de expirarea CCM în vigoare; lipsa solicitărilor de negociere din partea sindicatelor afiliate din TVR, deşi la adresa FAIR-MediaSind înregistrată cu nr. 10996/18.11.2019 la Registratura SRTV, se află mandatele/solicitările Sindicatului Român al Jurnaliştilor MediaSind şi Sindicatului Televiziunea Craiova ;lipsa bugetului pentru anul viitor aprobat de către Parlament pentru Televiziunea Naţională, deşi SRTV nu este salarizată în baza Legii nr. 153/2017, ci, potrivit Legii 41/1994, în baza negocierii CCM.

„Având în vedere aceste motive, care nu au niciun fundament legal ci trădează, practic, o rea voinţă din partea reprezentanţilor Preşedintelui-director general al SRTV, reprezentanţii părţii sindicale au explicat foarte clar implicaţiile grave pe care le-ar avea pentru toţi salariaţii instituţiei nesemnarea acestui document până la data de 31 decembrie 2019. CCM nu poate aştepta aprobarea bugetului, care ar putea dura câteva luni. La aceste argumente, reprezentanţii TVR au ridicat din umeri, refuzând să explice cum au negociat actualul CCM precum şi alte contracte, în lipsa unui buget aprobat de Parlament”, arată sindicaliştii.

Reprezentanţii sindicatelor au explicat că lipsa unui CCM ar însemna practic diminuarea drastică a drepturilor salariale, a protecţiei locurilor de muncă, a angajărilor de personal, contrar tuturor CCM-urilor anterioare, cu venituri pornind de la salariul minim pe economie. De asemenea, ceea ce este mult mai grav, ar putea fi create premisele modificării legislative pentru plata salariilor în baza Legii salarizării unitare, ceea ce ar putea crea mari probleme activităţii specifice a TVR.

Totodată, reprezentanţii FAIR-MediaSind au atras atenţia asupra lipsei unui mandat de negociere primit de echipa numită de Doina Gradea din partea Consiliului de Administraţie SRTV, în conformitate cu prevederile art. 18 alin 1 lit a din legea de organizare şi funcţionare a SRTV şi SRR.

Delegaţii la Adunarea Generală a MediaSind TVR fac un apel la unitate către toţi membrii de sindicat, indiferent din ce structură fac parte, precum şi către ceilalţi salariaţi care nu sunt membri de sindicat, solicitându-le să participe activ la toate acţiunile de protest care vor fi decise, inclusiv la declanşarea grevei generale în TVR.

Te-ar mai putea interesa și
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen răspândit în România, deși e o faptă penală
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen ...
Topul infracțiunilor informatice din România este condus de accesul ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni financiare frauduloase. Totodată, accesarea laptopurilor, a......
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Cea de-a doua ediţie din 2024 a programului de titluri de stat Fidelis a fost marcată de trei recorduri, respectiv cea ...
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit ...
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...