Medicamentul Tagrisso, produs de AstraZeneca, reduce riscul de deces la unii pacienţi cu cancer pulmonar operat

Tagrisso, un medicament folosit în tratamentul cancerului de plămâni şi produs de AstraZeneca, a redus riscul de deces cu peste jumătate la pacienţii cu o anumită formă de cancer şi care au fost diagnosticaţi suficient de devreme pentru a le fi extirpată chirurgical tumora, potrivit datelor unui studiu clinic, informează Reuters.
AGERPRES - Dum, 04 iun. 2023, 17:37
Medicamentul Tagrisso, produs de AstraZeneca, reduce riscul de deces la unii pacienţi cu cancer pulmonar operat

Tagrisso este deja unul dintre cele mai bine vândute medicamente din portofoliul producătorului de medicamente anglo-suedez, aducând venituri de 5,4 miliarde de dolari anul trecut.

Medicamentul este autorizat în mai multe regiuni de pe glob pentru pacienţii cu cancer pulmonar altul decât cu celule mici (NSCLC) şi care prezintă o mutaţie a genei EGFR.

Potrivit celor mai noi date, prezentate la întâlnirea Societăţii Americane de Oncologie Clinică (ASCO), Tagrisso se află la temelia tratamentului pentru cancerul cu mutaţia EGFR, a spus Susan Galbraith, vicepreşedinta executivă a departamentului de oncologie AstraZeneca într-un comunicat.

În cadrul unui studiu clinic denumit ADAURA, la care au participat 682 de pacienţi, Tagrisso a fost evaluat în comparaţie cu un placebo la pacienţi cu NSCLC şi mutaţia EGFR în stadii timpurii şi care au suferit o intervenţie chirurgicală pentru îndepărtarea tumorii primare.

În astfel de cazuri, majoritatea pacienţilor se confruntă cu revenirea cancerului în ciuda operaţiei şi a chimioterapiei ulterioare.

În cadrul studiului, Tagrisso sau un placebo au fost administrate pacienţilor pentru a evaluat dacă tratamentul AstraZeneca poate ţine cancerul sub control.

Potrivit datelor, Tagrisso a redus riscul de deces cu 51% în comparaţie cu soluţia placebo.

”Este o îmbunătăţire destul de semnificativă şi remarcabilă”, a spus Dave Fredrickson, vicepreşedinte executiv pentru oncologie la AstraZeneca cu prilejul unui interviu acordat Reuters.

Circa 88% dintre pacienţii care au primit Tagrisso erau în viaţă după cinci ani în comparaţie cu 78% dintre cei care au primit placebo, potrivit datelor studiului clinic.

În afara chimioterapiei, nu există alte medicamente cu excepţia Tagrisso care să-şi fi dovedit eficienţa în prelungirea duratei de viaţă în cazul pacienţilor cu cancer de plămâni cu mutaţia EGFR, a subliniat Fredrickson, adăugând că probabil unei treimi din pacienţii eligibili nu le este prescris Tagrisso.

”Sperăm să putem folosi aceste date pentru a elimina aceste diferenţe”, a spus el.

AstraZeneca urmează să ofere detalii despre impactul combinării Tagrisso cu chimioterapia la pacienţii care suferă de cancer pulmonar cu mutaţia EGFR în stadiu avansat spre finalul acestui an.

Te-ar mai putea interesa și
Normele EURO 7 vor fi „îmblânzite”. Decizia finală, în mâinile Parlamentului European
Normele EURO 7 vor fi „îmblânzite”. Decizia finală, în mâinile Parlamentului European
După ce mai multe state europene au solicitat eliminarea sau, măcar, relaxarea normelor EURO 7, Comisia Europeană a adoptat o nouă variantă a propunerii sale....
Harta prosumatorilor din România. Unde s-au instalat cele mai multe sisteme fotovoltice și ce putere INFOGRAFICE
Harta prosumatorilor din România. Unde s-au instalat cele mai multe sisteme fotovoltice și ce putere INFOGRAFICE
Codul de bune practici pentru energia regenerabilă, ediția a doua, lansat zilele trecute, conține și o hartă a numărului ...
Revolut angajează în România! Eveniment în premieră. Când și unde trebuie să se prezinte doritorii
Revolut angajează în România! Eveniment în premieră. Când și unde trebuie să se prezinte doritorii
În premieră în România, pe 28 septembrie, Revolut va organiza la București primul eveniment RevDev, exclusiv pentru ...
Uniunea Europeană a stabilit: Minimum 80% dintre adulți, inclusiv cei din România, trebuie să știe să lucreze pe internet și cu aparatură digitală. Până când trebuie îndeplinit obiectivul de competențe digitale
Uniunea Europeană a stabilit: Minimum 80% dintre adulți, inclusiv cei din România, trebuie să știe să lucreze pe internet ...
Uniunea Europeană a stabilit obiective clare în cadrul inițiativei deceniului digital. Aacesul la internet și cunoștințele ...