Medicii de familie anunţă că din 3 ianuarie nu mai acordă servicii decontate de casele de asigurări de sănătate

Cabinetele de medicina familiei nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurări de sănătate începând cu 3 ianuarie 2018, ca urmare a nesemnării actelor adiţionale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistenţă medicală primară încheiate cu casele de asigurări de sănătate judeţene, anunţă Societatea Naţională de Medicina Familiei. Organizaţia spune că, deşi medicii de familie sunt baza piramidei sistemului public de sănătate, CNAS, Guvernul şi Parlamentul aleg să ignore soarta a peste 25.000 de medici şi asistenţi medicali care oferă servicii medicale întregii populaţii a României, arătând că organismele reprezentative ale medicilor de familie consideră această atitudine o jignire majoră adusă pacienţilor şi profesioniştilor din medicina familiei.
Economica.net - mie, 20 dec. 2017, 18:10
Medicii de familie anunţă că din 3 ianuarie nu mai acordă servicii decontate de casele de asigurări de sănătate

Într-un comunicat de presă transmis miercuri, Societatea Naţională de Medicina Familiei. aminteşte că în 15 noiembrie medicii defamilie şi pacienţii lor au manifestat în Piaţa Victoriei împotriva unui sistem de sănătate deteriorat, deviat de la direcţia firească, iar atunci premierul Mihai Tudose şi-a arătat disponibilitatea pentru dialog şi în prezenţa ministrului Sănătăţii, ministrului de Finanţe, preşedintelui interimar al CNAS şi ministrului Dialogului Social a decis formarea unui grup de lucru cu scopul de a răspunde solicitărilor medicilor de familie.

Medicii spun că, la mai bine de o lună de atunci, constată că principalele revendicări nu şi-au găsit rezolvarea, iar cu excepţia unor minime cosmetizări ale proiectului de Contract-cadru viitor, rezultatele discuţiilor purtate în ultima lună sunt doar promisiuni, amânări, prevederi echivoce, propuneri rămase în analiză şi refuzuri nejustificate ale propunerilor organizaţiilor medicilor de familie.

În locul unei creşteri a procentului alocat asistenţei medicale primare de la 5.77% la 10% din Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate, administrat de CNAS, proiectul de buget pentru anul 2018 aflat în acest moment în dezbatere în Parlamentul României, prevede o stagnare la 5.8%, atrag atenţia medicii de familie.

„Cei responsabili de reglementările din sistemul de sănătate şi de asigurarea unei finanţări corecte a segmentului de asistenţă medicală primară dovedesc o disponibilitatea extrem de redusă de a modifica ceva consistent. Se constată la propriu că autoritatea prim-ministrului României este sfidată de funcţionărimimea unui sistem inert şi rigid, incapabil de ameliorări de substanţă! Deşi medicii de familie sunt baza piramidei sistemului public de sănătate, CNAS, Guvernul şi Parlamentul României aleg să ignore soarta apeste 25.000 de medici şi asistenţi medicali care oferă servicii medicale întregii populaţii a României. De aceea, organismele reprezentative ale medicilor de familie, parteneri în Coaliţia Solidari pentru Sănătate consideră această atitudine o jignire majoră adusă pacienţilor şi profesioniştilor din medicina familiei”, mai spun medicii de familie.

Societatea Naţională de Medicină Familiei şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie anunţă că începând cu data de 3 ianuarie 2018 cabinetele de medicina familiei nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurări de sănătate, ca urmare a nesemnării actelor adiţionale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistenţă medicală primară încheiate cu casele de asigurări de sănătate judeţene.

Te-ar mai putea interesa și
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va reveni inflația sau nu?”. În funcție de felul în care alegem să......
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Operatorul de stații de încărcare pentru mașini electrice Eldrive România a comandat peste 300 de stații MOON Power ...
Kaufland lansează aplicația pentru încărcarea mașinilor electrice la cele 150 de stații din parcările magazinelor
Kaufland lansează aplicația pentru încărcarea mașinilor electrice la cele 150 de stații din parcările magazinelor
Kaufland România lansează E-Mobility, proiectul prin care posesorii Kaufland Card cu mașini electrice au posibilitatea ...