Medicii de familie au îngenuncheat statul: cardurile de sănătate vor fi distribuite prin poştă şi primării

Un proiect de lege pus ieri în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii degrevează medicii de familie de sarcinile administrative de distribuţie a cardurilor naţionale de sănătate către pacienţii din listă. Cardurile naţionale de sănătate vor fi distribuite prin poştă şi prin primării, potrivit proiectului de act normativ. 7,5 milioane de români vor primi carduri naţionale de sănătate în acest an, şi-a asumat CNAS.
Cristina Şomănescu - mar, 17 sept. 2013, 09:59

Cardul naţional de sănătate va permite medicului să verifice în sistem (SIUI), în timp real, dacă eşti asigurat la Sănătate. Când îl vom primi, cardul va înlocui adeverinţa de asigurat eliberată de Casa de Asigurări şi adeverinţa de salariat, necesare în prezent pentru a accesa servicii medicale decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.

Cardurile naţionale de sănătate vor fi distribuite prin poştă, asiguraţilor care au peste 18 ani, din localităţi de peste 15.000 de locuitori, potrivit proiectului de lege.

Românii care au peste 18 ani şi trăiesc fie în mediul rural, fie în localităţi cu maximum 15.000 de locuitori vor primi cardurile naţionale de sănătate de la primării şi de la serviciile locale de evidenţa populaţiei, se arată în proiectul de lege.

Vă amintim că normele de aplicare a legii cardului publicate anul trecut au stabilit că medicii de familie vor fi singurii responsabili să ia lotul de carduri aferent pacienţilor din listă, de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, să verifice cardul fiecărui pacient şi să distribuie cardurile pacienţilor din listă. Un volum de muncă uriaş, neplătit şi prestat în afară orelor de consultaţie.

Medicii de familie s-au opus vehement şi au contestat prompt aceste prevederi legislative.

Cele mai reprezentative asociaţii care reprezintă medicii de familie, Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie, au reacţionat la scurt timp de la publicarea normelor de aplicare a legii şi au amintit Guvernului că medicul de familie este furnizor de servicii medicale şi nu funcţionar al Casei de Asigurări.

Cele două asociaţii de profil au cerut încă de la sfârşitul anului 2012 modificarea legislaţiei încât medicii de familie să fie degrevaţi de sarcinile care ţin de distribuţia cardurile către pacienţi.

Ce trebuie să ştii despre cardul naţional de sănătate

Fiecare asigurat care are peste 18 ani împliniţi va primi card naţional de sănătate. Cardul naţional de sănătate este un document distinct de cardul european de sănătate şi e valabil doar pe teritoriul României.
După ce vom primi cardurile naţionale de sănătate, ele vor fi obligatorii la fiecare vizită la medicul de familie.
Cardul de sănătate va înlocui adeverinţa de asigurat eliberată de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate şi adeverinţa de salariat plătitor de CASS, după caz. Pacienţii vor dovedi că sunt asiguraţi la Sănătate prin intermediul cardului naţional de sănătate.
Informaţiile minime pe cale le va conţine cardul sunt numele şi prenumele asiguratului, codul unic de asigurat diferit de CNP şi format din 20 de caractere, numărul de identificare al cardului şi data expirării cardului.
Doar cu acordul pacientului, medicul de familie va încărca pe card date precum persoane de contact în caz de urgenţă, grupa sanguină a asiguratului, consimţământul pentru donarea de organe, date medicale cu risc vital ale pacientului.
Termenul de valabilitate al cardului este de cinci ani de la data emiterii.

Citeşti în ECONOMICA.NET şi 7.5 mil. români vor avea carduri de sănătate în acest an. Dar la medic mergem tot cu adeverinţă

Te-ar mai putea interesa și
Cipru va retrage cetățenia pentru 45 de rezidenți care au primit „pașapoarte de aur”
Cipru va retrage cetățenia pentru 45 de rezidenți care au primit „pașapoarte de aur”
Cipru şi-a anunţat vineri intenţia de a revoca cetăţenia pentru 45 de rezidenţi străini, care au beneficiat de mecanismul "paşapoartelor de aur", un program controversat de acordare a......
Restart Energy contestă în justiție amenda de 800.000 de lei primită de la ANRE
Restart Energy contestă în justiție amenda de 800.000 de lei primită de la ANRE
Compania Restart Energy, furnizor independent de energie electrică și gaze naturale, cu capital majoritar românesc, a ...
Cioloș va depune luni în Parlament lista de miniștri și programul de guvernare
Cioloș va depune luni în Parlament lista de miniștri și programul de guvernare
Premierul desemnat Dacian Cioloş va depune luni la Parlament programul de guvernare şi lista de miniştri.
MIPE: Perioada de eligibilitate a proiectelor de management al deșeurilor este 31 decembrie 2021
MIPE: Perioada de eligibilitate a proiectelor de management al deșeurilor este 31 decembrie 2021
Perioada de eligibilitate a proiectelor pentru managementul deşeurilor este 31 decembrie 2023 iar depunerea efectivă a ...