Medicii de familie au îngenuncheat statul: cardurile de sănătate vor fi distribuite prin poştă şi primării

Un proiect de lege pus ieri în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii degrevează medicii de familie de sarcinile administrative de distribuţie a cardurilor naţionale de sănătate către pacienţii din listă. Cardurile naţionale de sănătate vor fi distribuite prin poştă şi prin primării, potrivit proiectului de act normativ. 7,5 milioane de români vor primi carduri naţionale de sănătate în acest an, şi-a asumat CNAS.
Cristina Şomănescu - mar, 17 sept. 2013, 09:59
Medicii de familie au îngenuncheat statul: cardurile de sănătate vor fi distribuite prin poştă şi primării

Cardul naţional de sănătate va permite medicului să verifice în sistem (SIUI), în timp real, dacă eşti asigurat la Sănătate. Când îl vom primi, cardul va înlocui adeverinţa de asigurat eliberată de Casa de Asigurări şi adeverinţa de salariat, necesare în prezent pentru a accesa servicii medicale decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.

Cardurile naţionale de sănătate vor fi distribuite prin poştă asiguraţilor care au peste 18 ani din localităţi de peste 15.000 de locuitori, conform proiectului de lege, consultat de Economica.net.

Românii care au peste 18 ani şi trăiesc fie în mediul rural, fie în localităţi cu maximum 15.000 de locuitori vor primi cardurile naţionale de sănătate de la primării şi de la serviciile locale de evidenţa populaţiei, se arată în proiectul de lege studiat de Economica.net.

Vă amintim că normele de aplicare a legii cardului publicate anul trecut au stabilit că medicii de familie vor fi singurii responsabili să ia lotul de carduri aferent pacienţilor din listă, de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, să verifice cardul fiecărui pacient şi să distribuie cardurile pacienţilor din listă. Un volum de muncă uriaş, neplătit şi prestat în afară orelor de consultaţie.

Medicii de familie s-au opus vehement şi au contestat prompt aceste prevederi legislative.

Cele mai reprezentative asociaţii care reprezintă medicii de familie, Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie, au reacţionat la scurt timp de la publicarea normelor de aplicare a legii şi au amintit Guvernului că medicul de familie este furnizor de servicii medicale şi nu funcţionar al Casei de Asigurări.

Cele două asociaţii de profil au cerut încă de la sfârşitul anului 2012 modificarea legislaţiei încât medicii de familie să fie degrevaţi de sarcinile care ţin de distribuţia cardurile către pacienţi.

Ce trebuie să ştii despre cardul naţional de sănătate

Fiecare asigurat care are peste 18 ani împliniţi va primi card naţional de sănătate. Cardul naţional de sănătate este un document distinct de cardul european de sănătate şi e valabil doar pe teritoriul României.
După ce vom primi cardurile naţionale de sănătate, ele vor fi obligatorii la fiecare vizită la medicul de familie.
Cardul de sănătate va înlocui adeverinţa de asigurat eliberată de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate şi adeverinţa de salariat plătitor de CASS, după caz. Pacienţii vor dovedi că sunt asiguraţi la Sănătate prin intermediul cardului naţional de sănătate.
Informaţiile minime pe cale le va conţine cardul sunt numele şi prenumele asiguratului, codul unic de asigurat diferit de CNP şi format din 20 de caractere, numărul de identificare al cardului şi data expirării cardului.
Doar cu acordul pacientului, medicul de familie va încărca pe card date precum persoane de contact în caz de urgenţă, grupa sanguină a asiguratului, consimţământul pentru donarea de organe, date medicale cu risc vital ale pacientului.
Termenul de valabilitate al cardului este de cinci ani de la data emiterii.

Citeşti în ECONOMICA.NET şi: 7.5 milioane de români vor avea carduri de sănătate în acest an. Dar la medic mergem tot cu adeverinţă

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...