Medicii de familie nu primesc măririle salariale oferite de Guvern medicilor din spitale

Circa 11.256 de medici de familie şi încă aproximativ 10.000 medici din cabinetele independente din ambulatorul de specialitate, toţi în contract cu Casele de Asigurări de Sănătate, nu beneficiază de măririle salariale anunţate de Guvern pentru sectorul medical, atrage atenţia Societatea Naţională de Medicina Familiei, forul reprezentantiv al medicinei de familie din ţara noastră. Mai mult, medicii de familie nu au primit niciuna dintre măririle salariale succesive, oferite de Guvern colegilor lor din spitale, în ultimii ani. 
Cristina Şomănescu - vin, 02 mart. 2018, 12:57
Medicii de familie nu primesc măririle salariale oferite de Guvern medicilor din spitale

Iată integral luarea de poziţie a Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), prin care atrage atenţia asupra confuziei întreţinute în spaţiul public privind creşterea semnificativă a salariilor medicilor din ţara noastră.

SNMF semnalează încă o dată că majorările salariale anunţate de Guvern vizează doar medicii din spitelele publice, nu şi medicii de familie şi pe cei din cabinetele independente din ambulatorul de specialitate care nu primesc şi nici nu au primit niciuna dintre măririle salariale de care au beneficiat colegii lor din spitale.

„Din circa 40.000 de medici care lucrează în contract cu Casele de Asigurări de Sănătate, circa 11.256 sunt medici de familie şi încă aproximativ 10.000 sunt medici din cabinetele independente din ambulatorul de specialitate. Adică aproximativ jumătate din medicii din sistemul public nu vor fi beneficiari ai acestor măriri de venituri, cum nici asistentele lor nu vor putea beneficia de venituri similare colegilor din ambulatorul integrat al spitalelor.

Pentru 2018 a fost operată o creştere a venitului cabinetelor (medicilor de familie) de 15-17%, dar aceasta va fi consumată majoritar de creşterea preţului la utilităţi, telefon, redevenţe etc, toate calculate în funcţie de cursul euro. Fiscalitatea din anii 2016 şi 2017 a fost, de asemenea, extrem de severă pentru cabinetele noastre şi încă plătim sume consistente aferente anilor precedenţi.

Finanţarea medicinei de familie a rămas, ca pondere, la 5,88% din bugetul sănătăţii. Din acest procent se acoperă cheltuielile necesare funcţionării cabinetelor, taxe, impozite şi venitul a 11.256, de medici de familie, aproximativ 16.000 de asistenţi medicali, dar şi alt personal angajat.

Pentru veniturile medicilor şi asistentelor din aceste paliere ale sistemului public de sănătate NU există măriri prevăzute de bugetul din acest an, după cum nu au fost nici în anii precedenţi.
Toate aceste precizări sunt necesare pentru a nu crea şi mai multe tensiuni datorate acestui dezechilibru din sistemul medical”, conchide Societatea Naţională de Medicina Familiei.

Te-ar mai putea interesa și
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
Acordarea de împrumuturi bancare companiilor şi gospodăriilor din zona euro a continuat să stagneze luna trecută, arată datele unui studiu publicat de Banca Centrală Europeană (BCE),......
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scăzut azi prețurile la motorină, menținând prețul benzinei.
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din luna aprilie 2024
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din ...
Creditele care vor fi acordate populației din luna aprilie ar urma să aibă dobânzi mai mici în condiţiile în care ...
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Foştii preşedinţi americani Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor actualului lider de la Casa Albă, Joe ...