Medvedev: Economia Rusiei riscă să cadă în prăpastie, în lipsa reformelor

Economia Rusiei merge prost, se află la o răscruce de drumuri şi trebuie să îşi asume riscuri pentru a nu cădea într-o prăpastie, a avertizat vineri premierul rus Dmitri Medvedev, relatează AFP.
Economica.net - vin, 27 sept. 2013, 14:12
Medvedev: Economia Rusiei riscă să cadă în prăpastie, în lipsa reformelor

Medvedev a descris o imagine sumbră a situaţiei economice din Rusia, într-un articol publicat în cotidianul Vedomosti şi apoi într-un discurs susţinut la o întâlnire cu oameni de afaceri în oraşul Soci de la Marea Neagră.

„Condiţiile externe defavorabile ne afactează în prezent economia, ca şi o serie de probleme nerezolvate”, a scris Medvedev, subliniind că prognoza de creştere este relativ pesimistă.

El a arătat că creşterea PIB din acest an nu va depăşi 2%, fiind inferioară avansului mondial pentru prima oară după 2009.

Premierul a explicat că nu mai este rentabil să produci în uzine învechite şi nici să investeşti în noi proiecte de anvergură, din cauza unor obstacole cum ar fim preţurile mari din construcţii.

De fapt, creşterea producţiei nu este susţinută decât de proiectele publice, acordarea de subvenţii şi majorarea salariilor funcţionarilor publici, ceea ce este posibil în prezent datorită preţului mare al petrolului.

„Situaţia s-ar putea schimba şi din acest motiv este extrem de importat de identificat surse de creştere economică în afara sectorului public”, a subliniat Medvedev.

Rusia se află în acest context la o răspântie, poate avansa cu rate de creştere apropiate de zero sau să facă un pas mare înainte, a spus şeful guvernului.

„A doua cale nu este lipsită de riscuri, dar alegerea primului scenariu, cu iluzia că se poate conserva ceea ce s-a realizat, este şi mai periculos. Este calea directă către pierderi, drumul către prăpastie”, a avertizat Medvedev.

Premierul a făcut apel la concentrarea eforturilor pe dezvoltarea firmelor mici şi mijlocii prin măsuri de susţinere, îmbunătăţirea productivităţii şi a climatului de afaceri.

La jumătatea lunii septembrie, Medvedev a anunţat că guvernul şi companiile de stat trebuie să facă sacrificii bugetare pentru a compensa încetinirea creşterii economice.

În discursul de la Soci, Medvedev a pledat pentru sfârşitul politicii de menţinere a locurilor de muncă cu orice preţ şi pentru renunţarea la angajaţii ineficienţi.

Medvedev, care a fost preşedinte în perioada 2008-2012, nu a făcut nico referire la preşedintele Vladimir Putin, care l-a succedat la Kremlin pentru al treilea mandat.

Până anul trecut, Putin avea drept obiectiv ca Rusia să ajungă la o creştere economică anuală de 5%, care să permită modernizarea ţării.

În august, guvernul a redus estimarea de creştere pentru 2013 la 1,8%, recunoscând că ţara a intrat în stagnare.

Te-ar mai putea interesa și
Armata ucraineană a finalizat curățarea Insulei Șerpilor de echipamentele militare abandonate de forțele ruse înainte de retragere
Armata ucraineană a finalizat curățarea Insulei Șerpilor de echipamentele militare abandonate de forțele ruse înainte ...
Unităţi ale forţelor armate ucrainene au încheiat operaţiunea de curăţare a Insulei Şerpilor de echipamente şi armament lăsate în urmă de trupele ruse după retragerea lor în Crimeea, a......
Berlinul vrea să introducă o nouă taxă în facturile de gaze naturale ale consumatorilor germani
Berlinul vrea să introducă o nouă taxă în facturile de gaze naturale ale consumatorilor germani
Guvernul german vrea să introducă o nouă taxă în facturile la gaze ale tuturor consumatorilor, în ideea de a-i ajuta ...
SUA trimit noi ajutoare militare către Ucraina, în valoare de 820 de milioane de dolari
SUA trimit noi ajutoare militare către Ucraina, în valoare de 820 de milioane de dolari
Pentagonul a anunţat vineri că trimite un nou ajutor militar destinat Ucrainei, în valoare de 820 de milioane de dolari, ...
Autobuze electrice în București: Turcii de la Otokar contestă o cerință din caietul de sarcini
Autobuze electrice în București: Turcii de la Otokar contestă o cerință din caietul de sarcini
Producătorul de autobuze Otokar a depus contestație în cadrul licitației pentru achiziția a 100 de autobuze electrice ...