Mega alianţă: SIF Banat Crişana va împărţi controlul SIF Muntenia cu SIF Moldova

26 08. 2013
sif_muntenia_12367400_61793800

SIF Moldova (SIF2) este pe cale să dea lovitura anului pe piaţa de capital intrând în schema preluării SIF Muntenia (SIF4), prin achiziţia a 49% din acţiunile firmei care o administrează pe aceasta din urmă, SAI Muntenia Invest, potrivit rapoartelor companiilor.

Grupul de investitori concentraţi în jurul Băncii Transilvania controlează toate cele trei SIF-uri.

SIF Moldova (SIF2) este controlată de grupul Banca Transilvania, respectiv de preşedintele acesteia, Horia Ciorcilă. Omul de afaceri Mihai Rotaru, se numără de asemeni, ptrintre acţionarii SIF2.

SIF Banat-Crişana (SIF1) este condusă de un apropiat al Băncii Transilvania, Dragoş Bîlteanu.

Grupul de investitori apropiaţi Băncii Transilvania vor obţine, astfrel, controlul unor pachete de acţiuni de aproape 1,5 miliarde de lei la BRD, Erste Bank şi OMV Petrom, dar şi la Banca Transilvania însăşi. Cele trei SIF-uri au active nete de 3,6 miliarde de lei, din care 1, 02 miliarde sunt ale SIF Muntenia.

Condiţiile de desfăşurare a tranzacţiei nu au fost dezvăluite, dar este de aşteptat ca, pentru pachetul respectiv de acţiuni, SIF Moldova să plătească 8,2 milioane lei, sumă apropiată de cea achitată de SIF Banat-Crişana pentru preluarea a 50,01% din titlurile Mutenia Invest, potrivit Mediafax, citată de ECONOMICA.NET.

Potrivit înţelegerii dintre SIF Banat-Crişana (SIF1) şi acţionarii Muntenia Invest, SIF1 achită 8,2 milioane lei (1,8 milioane euro) pentru 50,01% din acţiunile Muntenia Invest, plus o componentă variabilă în funcţie de evoluţia activului net, iar plata pentru celelalte titluri va depinde de evoluţia activului SIF Muntenia.

SIF Moldova a notificat Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Consiliul Concurenţei cu privire la intenţia de a dobândi o participaţie calificată la SAI Muntenia Invest.  Includerea în portofoliul SIF Moldova a unei societăţi de administrare a investiţiilor are ca obiectiv dezvoltarea şi restructurarea portofoliului de acţiuni“, prin „diversificarea ţintelor investiţionale, cu menţinerea unui profil mediu de risc”, se arată într-un comunicat transmis, vineri, de SIF Moldova Bursei de Valori Bucureşti (BVB).