Furnizorii de energie încep mega-campania de informare a românilor privind factura la curent. Noi le-o plătim: 3,6 mil. lei

Furnizorii de energie electrică au la dispoziţie 9 luni, până la 1 martie 2016, pentru a-şi informa clienţii privind noua factură la energie electrică, care va conţine informaţii complete privind clauzele contractului de furnizare, preţuri, durata contractului, facturare, modalitatea de schimbare a furnizorului şi mijloacele de plată.
Sorin Andone - mar, 07 iul. 2015, 11:23
Furnizorii de energie încep mega-campania de informare a românilor privind factura la curent. Noi le-o plătim: 3,6 mil. lei

Asociaţia Furnizorilor de Electricitate(AFEER), care reuneşte toţi marii furnizori din tara, precizează ca această campanie, impusă de către reglementatorul ANRE, va costa până la 0,045 de lei ( 5 bani, rotunjit) pe fiecare client, pe lună.

„ANRE a stabilit un plafon de 1% din costurile de furnizare cu clientul casnic pe care furnizorul poate să le cheltuiască cu această campanie. Fiecare furnizor cheltuie circa 4,5 lei pe lună pentru trasnmiterea facturii către  consumatorul casnic. Practic, cheltuiala cu aceasta campanie ar fi de pana la 5 de bani de fiecare client”, a spus Ion Lungu, preşedinte AFEER.

Toată aceasta cheltuială va fi recuperată de la consumator, pentru că reprezintă costuri recunoscute de ANRE. Cu alte cuvinte, informarea despre drepturile noastre se face pe banii noştri. Un calcul simplu arată că, luând în calcul 9 luni de campanie, 9 milioane de clienţi casnici la nivelul României şi 0,045 lei costul pe client, rezultă că toată campania ar costa 3,64 milioane de lei. 

În România, există patru mari furnizori de energie electrică pe piaţa reglementată, Enel, CEZ, E.ON şi Electrica.  Mai ales că toate cheltuielile le vor transfera consumatorilor casnici, pentru că reprezintă costuri justificate recunoscute de către ANRE. „Păi, nu e normal? Operatorul descarcă toate aceste costuri în factura consumatorului. Noi îi obligăm să facă  această informare, ei o fac pe banii lor, apoi îşi recuperează costurile în factura clienţilor”, a spus, pentru ECONOMICA.NET, Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE.

Impactul acestei campanii de informare în preţul la curent sau gaze pe care îl plătim acasă este însă insignifiant. Din estimările lui Havrileţ, factura va creşte cu un procent de circa 0,01%.

„Activitatea de informare a clienţilor finali se realizează, în principal, prin următoarele modalităţi:

 – publicarea pe pagina proprie de internet
 – afişarea la punctele unice de contact
 – publicarea în mass-media scrisă naţională şi/sau locală
 – transmiterea de materiale informative către clienţii finali
 – răspunsuri în scris, pe format hârtie sau e-mail, sau telefonic, la întrebările clienţilor finali”,

se arată în proiectul de ordin al ANRE.

Vezi în GALERIA FOTO cum arată noul model de factură ce va intra din martie 2016
 
Potrivit documentului, informarea clienţilor trebuie să conţină:

 – drepturile şi obligaţiile clienţilor finali
 – preţurile şi tipurile de tarife practicate
 – modalităţile de măsurare, facturare, conţinutul facturii şi mijloacele de plată
 – principalele clauze ale contractului de furnizare
 – modul de soluţionare a plângerilor
 – procedura, etapele şi documentele necesare procesului de schimbare a furnizorului
 – principalele acte normative care reglementează domeniul energiei electrice şi al gazelor naturale, relevante pentru clienţii finali.

Furnizorul, de două ori într-un an calendaristic, prin intermediul mass-media scrisă, are obligaţia de a informa asupra domeniiilor principale, enumerate mai sus, ce trebuie aduse la cunoştinţa clienţilor. Mai mult, fiecare furnizor trebuie să înfiinţeze şi să actualizeze o pagină proprie de internet, care să conţină toate informaţiile impuse de ANRE şi prezentate mai sus de publicaţia noastră.

„”Românul va trebui să ştie exact ce plăteşte în factură şi cum să-şi aleagă cea mai bună ofertă de pe piaţă”, mai spune Havrileţ.

Dacă furnizorul nu îşi informează din timp clientul cu privire la orice modificare de preţ, de mod de facturare, de încasare sau alte condiţii contractuale, acesta din urmă poate renunţa imediat la contract fără a plăti despăgubiri, se arată în Anexa la proiectul de lege ANRE. „Dacă dreptul dumneavostră de a fi informat vă este încălcat, vă puteţi adresa ANRE”, se mai arată în textul documentului.

Toate demersurile făcute de furnizorii de gaze şi electricitate, însoţite de documentele corespunzătoare, trebuie depuse la sediul ANRE pentru verificare şi avizare.

Piaţa de energie electrică pentru consumatorii casnici va conţine, de la 1 iunie, un procent de 50% de energie achiziţionată din piaţa liberă. Practic, peste o săptămână, piaţa locală este la jumătatea drumului pentru liberalizarea totală, programat a se termina în 2017. Piaţa similară de gaze se va liberaliza gradual până la sfârşitul lui 2018.

În acest moment, preţul energiei electrice în factura pentru gospodării contează în proporţie de doar o treime, restul fiind distribuţie, transport, marja furnizorului, precum şi o serie întreagă de taxe şi tarife reglementate. La gaze, procentul gazului, ca marfă, în factură, este de 46%, restul până la 1005 reprezentând componentele distribuţie, trasnport, înmagazinare, marja furnizorului, plus o serie întreagă de alte taxe şi tarife reglementate.

 
Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Immofinanz despre oferta de preluare din partea CPI Property Group: Prețul e prea mic
Immofinanz despre oferta de preluare din partea CPI Property Group: Prețul e prea mic
Immofinanz spune că prețul oferit de CPI Property Group pentru preluarea companiei este prea mic. CPIPG, deținută de ...
Guvernul a impus scăderea prețurilor energiei la consumator, dar bagă furnizorii în pierdere cu legea în mână, intenționat sau din eroare. Exemplu de calcul
Guvernul a impus scăderea prețurilor energiei la consumator, dar bagă furnizorii în pierdere cu legea în mână, intenționat ...
Noul mecanism de plafonare al prețurilor la energie electrică, aprobat marți seară de Guvern, induce direct pierderi ...
Cum să faci bani de acasă în 2022. Idei simplu de pus în aplicare!
Cum să faci bani de acasă în 2022. Idei simplu de pus în aplicare!
Unul dintre cele mai căutate lucruri pe internet în această perioadă este o întrebare care stă pe buzele tuturor: cum ...