Mega-consultantul financiar EY România ar fi trecut în linişte la split TVA

Biroul de la Bucureşti al unuia dintre cei mai mari consultanţi financiari din lume, Ernst & Young (EY), a trecut deja la split TVA, spun surse pentru ECONOMICA.NET. Doar 240 de firme au adoptat până acum noul sistem.
Ionut Tudorica - joi, 05 oct. 2017, 01:48
Mega-consultantul financiar EY România ar fi trecut în linişte la split TVA

Întâmpinat cu indiferenţă de firme, pe 1 octombrie, când a intat în vigoare ca opţional, sistemul split TVA începe să adune adepţi. Marţi abia erau înregistrate în sistem 175 de firme. Ieri, numărul lor crescuse până la doar 240. Însă printre acestea se regăsea şi mega-consultantul financiar Ernst & Young (EY), ne-au spus surse din piaţa financiară, adăugând că numărul firmelor care vor trece la split TVA se va accelera în zilele următoare “acum că tentativa de modificare a termenelor de către Teodorovici pare să fi eşuat”. Trecerea la noul sistem de plată defalcată a TVA nu a fost comunicată de consultant public.

Sistemul split TVA a intrat în vigoare la începutul acestei săptămâni şi este opțional, potrivit legii actuale, până la 1 ianuarie 2018, când devine obligatoriu pentru toate firmele. Aici, pe larg despre plata defalcată a TVA.

Săptămâna trecută, în comisia de Buget-Finanţe a Senatului, reprezentanţii PSD în legislativul superior au adus amendamente care fac sistemul de plată defalcată a TVA opţional  pentru încă un an şi obligatoriu doar pentru firmele care au contracte cu statul. Amendamentul a fost avizat de senatorul Eugen Teodorovici (PSD).

Ieri însă, senatorul Teodorovici a anunţat că amendamentul lui nu va trece de nici de Senat, prima cameră, pentru că senatorii PSD şi ALDE vor vota legea aşa cum a dorit-o guvernul. Din momentul acesta, este de aşteptat ca multe firme mari să treacă la split TVA, de vreme ce experţii lor aşteptau deznodământul din Senat.

EY a criticat public măsura 

Consultantul din “big four” a criticat aspru introducerea plăţii defalcate a TVA. “Forțat să facă ‘vrăji’ pentru creşterea gradului de colectare a TVA la buget, guvernul vine cu un nou subiect “hot”. Merită sau nu să ne apucăm să angajăm costuri semnificative pentru schimbarea sistemelor informatice, personal suplimentar pentru a putea urmări (zilnic) încasările şi plăţile în conturile distincte? Peste noapte (nimic nou!) am găsit metoda cea mai bună să îi facem pe evazionişti să plătească. Sistemul de plată defalcată a TVA! Cum se vede, însă, “în piaţă” această soluţie? Ca o măsură luată în grabă, nefundamentată tehnic şi economic, care nu respectă tehnica legislativă şi, mai ales, care nu respectă contribuabilii de bună-credinţă, pe care intenţionează, teoretic, să îi protejeze (sic!)”, comenta aici, Ioana Iorgulescu, director executiv al departamentului de asistență fiscală și juridică al EY România.

Comentariul expertului EY a fost făcut când ordonanţa care a introdus split TVA era în faza de proiect. EY a mai criticat anul acesta măsurile guvernului, de pildă, intenţia de a trece la impozitarea cifrei de afaceri sau taxa de solidaritate, dar cu mai mult succes.

Ernst & Young (EY) este una dintre cele mai mari companii de consultanță financiară și audit din lume. Compania face parte din grupul celor mai mari patru firme de audit din lume numit Big Four, alături de KPMG, PricewaterhouseCoopers (PwC) și Deloitte Touche Tohmatsu.

 

DREPT LA REPLICĂ AL EY ROMÂNIA

În urma articolului nostru, EY a trimis redacţiei ECONOMICA.NET un drept la replică, pe care îl prezentăm aici integral:

„EY România și-a exprimat poziția în legătură cu implicațiile pe care le poate avea introducerea sistemului split TVA încă din vara acestui an. Ne menținem părerea în continuare, credem că acest sistem va crea probleme pentru multe firme de bună credință, plătitoare de TVA. Însă, odată ce măsura a fost introdusă, suntem obligați nu doar să o adoptăm, ci și să-i testăm lacunele, pentru a putea oferi consultanță clienților, în cele trei luni rămase până la 1 ianuarie 2018, când – conform legislației curente – sistemul va deveni obligatoriu.”

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ioan Ladoși (APCPR): Aproximativ 80% din carnea de porc din galantare va proveni din import
Ioan Ladoși (APCPR): Aproximativ 80% din carnea de porc din galantare va proveni din import
Producătorii de carne de porc din România preconizează că aproximativ 80% din carnea care se va găsi în galantare în ...
Drumul nou de beton către Bulgaria va fi dat în trafic pe 20 decembrie – Ministerul Transporturilor
Drumul nou de beton către Bulgaria va fi dat în trafic pe 20 decembrie – Ministerul Transporturilor
În a doua parte a lunii decembrie 2021 se va circula pe Drumul de legătură DN 5– Șoseaua de Centura – Pod Prieteniei, ...
Polonia reduce TVA la energia termică în cadrul măsurilor anti-inflaţioniste
Polonia reduce TVA la energia termică în cadrul măsurilor anti-inflaţioniste
Polonia va reduce Taxa pe valoarea adaugată (TVA) aplicată căldurii livrate în sistem centralizat în cadrul măsurilor ...