1EUR = 4.8721 RON | Bucureşti 4 º

Companii

Mega tranzacţie în Franţa. Autorităţile au aprobat preluarea SFR de către Altice, deal estimat la 23 de miliarde de dolari

Altice SA a obţinut luni aprobarea autorităţilor antitrust din Franţa pentru preluarea companiei de telefonie mobilă SFR, o tranzacţie estimată la 23 miliarde de dolari, înlăturând astfel un obstacol al planului miliardarului Patrick Drahi de a combina operatorul de telefonie cu furnizorul de cablu Numericable Group, transmite Bloomberg.

27 oct, 2014 | Agerpres

În februarie, cel mai mare operator francez de cablu - Numericable - a anunţat că va lansa o emisiune de acţiuni în valoare de până la 4,7 miliarde de euro (6,44 miliarde de dolari) pentru finanţarea achiziţionării companiei de telefonie mobilă SFR. Principalul acţionar al Numericable, miliardarul franco-israelian Patrick Drahi, a câştigat războiul ofertelor pentru SFR, depăşindu-l pe Martin Bouygues, al cărui familie deţine Bouygues Telecom, al treilea operator de telefonie mobilă din Franţa.

Ca o condiţie a obţinerii aprobării autorităţilor antitrust din Franţa, Numericable va trebui să pună la dispoziţia rivalelor sistemul său de cablu până când aceştia vor reuşi să-şi înfiinţeze propriile reţele de fibră optică de mare viteză. De asemenea, Numericable trebuie să-şi vândă infrastructura de reţele de cupru de la subsidiara sa Completel precum şi divizia Outremer Telecom.

Compania de investiţii Altice, care controlează Numericable, a acceptat în aprilie să achiziţioneze a doua mare companie de telecomunicaţii din Franţa, SFR, de la firma Vivendi SA. Astfel Numericable va concura cu Orange SA şi Bouygues SA, oferind pachete de telefonie mobilă, fixă, TV şi acces la Internet.

Numericable a anunţat luni că va reuşi să finalizeze preluarea SFR într-o lună de la obţinerea aprobării autorităţilor antitrust.

Bruno Lasserre, preşedintele Autorităţii pentru concurenţă din Franţa, a afirmat că există mulţi candidaţi interesaţi de preluarea Outremer Telecom, dar cel mai mare operator francez de telefonie, Orange SA, nu se află printre firmele interesate.

Luni, acţiunile Numericable au urcat cu 5,2%, la 48 euro, la bursa de la Paris, în timp ce titlurile Altice au urcat cu 1,2%, la 45,55 euro la bursa de la Amsterdam.

Analiştii susţin că preluarea SFR ar putea relansa a treia mare piaţă de telefonie din Europa, care se confruntă cu dificultăţi, după ce Iliad a devenit, în 2012, al patrulea operator de telefonie mobilă din Franţa, ceea ce a dus la scăderea preţurilor şi plecarea abonaţilor de la companiile rivale.

Compania holding a lui Patrick Drahi, Altice, va deţine 60% din entitatea combinată, în timp ce Vivendi va avea 20% din acţiuni, iar restul de 20% din titluri vor fi în flotare liberă pe bursă.

De asemenea, fondurile cu capital de risc Cinven şi Carlyle au acceptat să-şi schimbe deţinerile lor combinate de 35% în Numericable pentru numerar şi acţiuni la Altice, a anunţat Numericable.

Cel mai mare operator de telecomunicaţii din Franţa, Orange, este prezent şi pe piaţa din România.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO