Mega-tranzacţie – KKR va plăti 19 miliarde de euro pentru reţeaua de telefonie fixă a Telecom Italia (TIM). Este primul grup de telecomunicaţii dintr-o mare ţară UE ce se desparte de reţeaua fixă

Telecom Italia (TIM) a aprobat vânzarea reţelei sale de telefonie fixă fondului american de investiţii KKR, pentru 19 miliarde de euro, devenind primul grup de telecomunicaţii dintr-o ţară europeană importantă care se desparte de reţeaua sa de telefonie fixă, transmite Reuters.
AGERPRES - lun, 06 nov. 2023, 12:37
Mega-tranzacţie - KKR va plăti 19 miliarde de euro pentru reţeaua de telefonie fixă a Telecom Italia (TIM). Este primul grup de telecomunicaţii dintr-o mare ţară UE ce se desparte de reţeaua fixă

Acordul, sprijinit de Guvernul premierului Giorgia Meloni, implică active considerate de Italia ca fiind de importanţă strategică naţională, în condiţiile în care ţara lucrează la extinderea reţelei digitale, scrie Agerpres.

Tranzacţia, pe care TIM speră să o finalizeze în vara anului viitor, va permite grupului italian de telecomunicaţii să-şi reducă datoria cu aproximativ 14 miliarde de euro. De asemenea, compania va renunţa la jumătate din cei 40.000 de angajaţi din Italia şi se va concentra pe operaţiunile de service.

Pentru a superviza activele considerate de Italia ca fiind de importanţă strategică naţională, Guvernul a autorizat Trezoreria să cheltuie până la 2,2 miliarde de euro pentru a prelua o participaţie de 20% în reţea, alături de KKR, care este deja investitor minoritar. Trezoreria controlează al doilea mare investitor în TIM, banca de stat CDP.

Decizia Consiliului de Administraţie de vânzare nu va fi supusă spre aprobare acţionarilor, a anunţat TIM, o lovitură pentru principalul acţionar, Vivendi.

Vivendi, care deţine 24% din TIM, a căutat un preţ mai ridicat, şi consideră „nelegală” Decizia Consiliului de Administraţie.

Tranzacţia cu KKR reprezintă punctul central al strategiei directorului general de la Telecom Italia, Pietro Labriola, de a restructura fostul monopol de telefonie, care acum este împovărat de datorii în valoare de peste 26 de miliarde de euro.

Reţeaua de telefonie fixă a TIM acoperă aproximativ 89% din gospodăriile din Italia şi se întinde pe o suprafaţă de 23 de milioane de kilometri din această ţară.

Italia este una dintre cele mai competitive pieţe de telecomunicaţii din lume şi concurenţa s-a intensificat în ultimii ani, odată cu intrarea unor noi operatori precum Iliad SA. Operatorul francez a intrat pe piaţa de telefonie mobilă din Italia în 2018, poziţionându-se ca un operator cu tarife reduse, ceea ce a declanşat un război agresiv al preţurilor. Asta a lăsat fostul monopol Telecom Italia, cu puţine opţiuni disponibile, exceptând vânzarea reţelei de telefonie fixă pentru a-şi reduce datoriile.

Te-ar mai putea interesa și
Ministrul de externe german pledează pentru admiterea rapidă în UE a Balcanilor de Vest – „Zonele gri” politice şi geografice în Balcani sau în estul UE sunt extrem de periculoase
Ministrul de externe german pledează pentru admiterea rapidă în UE a Balcanilor de Vest – „Zonele gri” ...
Ministrul de externe german Annalena Baerbock a pledat pentru admiterea rapidă în Uniunea Europeană a statelor candidate din Balcanii de Vest, în contextul marcării a 20 de ani de la valul de......
Xi Jinping, în turneu european în Franţa, Serbia şi Ungaria la începutul lunii mai
Xi Jinping, în turneu european în Franţa, Serbia şi Ungaria la începutul lunii mai
Preşedintele chinez Xi Jinping este aşteptat într-o vizită de stat în Franţa pe 6 şi 7 mai, pentru a discuta despre ...
Retragerea băncilor obligă firmele chineze să intre în zona subterană când vine vorba de plăţile cu Rusia
Retragerea băncilor obligă firmele chineze să intre în zona subterană când vine vorba de plăţile cu Rusia
Un producător de electrocasnice din sudul Chinei are probleme în a-şi livra produsele în Rusia, nu pentru că ar fi probleme ...
eMAG lansează Hair & Make-up Shop, cu peste 80.000 de produse și asistent de shopping pentru clienți
eMAG lansează Hair & Make-up Shop, cu peste 80.000 de produse și asistent de shopping pentru clienți
Retailerul online eMAG lansează un nou shop-in-shop dedicat îngrijirii personale. Hair & Make-up Shop cuprinde peste 80.000 ...