Meleşcanu, despre refugiaţi: Nu am acceptat ideea cotei obligatorii, dar vom face totul ca lucrurile să fie în regulă

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, luni, că România nu a acceptat ideea unor cote obligatorii pentru refugiaţi, dar, în măsura posibilităţilor pe care le avem, autorităţile abilitate "vor face tot ce le stă în putinţă pentru ca lucrurile să fie în regulă”. El a mai spus că, "din fericire pentru noi", România este mai degrabă o ţară de tranzit, însă "îşi va face datoria în această privinţă, având în vedere statutul de ţară membră a Uniunii Europene", potrivit News.ro.
Economica.net - lun, 21 aug. 2017, 13:44
Meleşcanu, despre refugiaţi: Nu am acceptat ideea cotei obligatorii, dar vom face totul ca lucrurile să fie în regulă

Întrebat dacă România este pregătită să primească cotele de refugiaţi, ministrul şi-a exprimat încrederea că autorităţile vor face tot ce le stă în putinţă „pentru ca lucrurile să fie în regulă”, scrie News.ro.

„România nu a acceptat ideea unor cote obligatorii pentru refugiaţi. În cadrul pricipiului solidarităţii, sigur, în măsura posibilităţilor pe care le avem, organele competente, MAI, vă pot spune cam care sunt disponibilităţile la ora actuală şi sunt convins că vor face tot ce le stă în putinţă pentru ca lucrurile să fie în regulă”, a răspuns el.

Ministrul de Externe a susţinut că numărul de refugiaţi din ţara noastră este „relativ mic”, dar România îşi va face datoria de stat membru al UE.

„Din fericire pentru noi, România este mai degrabă o ţară de tranzit, numărul de refugiaţi este relativ mic, presiunea emigranţilor este pentru zona Europei centrale şi de nord. În ceea ce ne priveşte, ne vom face datoria ca ţară membră a UE”, a conchis Teodor Meleşcanu.

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, într-un interviu acordat Realitatea TV şi difuzat vineri, că România a făcut recent o ofertă de a găzdui aproape două mii de refugiaţi aflaţi acum în Grecia şi Italia.

„România şi-a exprimat solidaritatea, deşi am mers pe ideea că nu este normal să avem cote fixe (de refugiaţi-n.r.). În acelaşi timp, ne-am manifestat disponibilitatea de a primi un anumit număr de refugiaţi. Recent, am făcut o ofertă pentru 1.942 de refugiaţi din Grecia şi din Italia, pe care îi putem reloca în România. Avem deja pe teritoriul nostru cam 700 de astfel de refugiaţi. Dar pe lângă aceste lucruri, vreau să vă spun foarte direct că România participă masiv la operaţiunile din Marea Mediterană pentru oprirea afluxului de refugiaţi şi salvarea celor care se încumetă la asemenea acţiuni. La nivelul UE, şi prin instituţia Frontex, şi prin operaţiunile din Marea Mediterană, România a fost unul dintre contributorii cei mai importanţi. Această contribuţie a noastră ne situează pe locul doi între ţările care nu sunt direct vizate de către migraţie”, a declarat ministrul de Externe.

Te-ar mai putea interesa și
Ungurii de la MVM continuă extinderea în zona noastră. Achiziție majoră în Serbia
Ungurii de la MVM continuă extinderea în zona noastră. Achiziție majoră în Serbia
Compania energetică de stat maghiară MVM a semnat un acord cu grupul sârb Maneks pentru a-și majora participația la cele mai mari companii de construcții energetice din Serbia, la care ajunge......
Încă un român a dat lovitura: business-ul lui a ajuns la 2,5 miliarde de dolari
Încă un român a dat lovitura: business-ul lui a ajuns la 2,5 miliarde de dolari
Încă un român scrie povestea succesului în Statele Unite, în domeniul inteligenței artificiale. Chris Țurlică, cofondator ...
Franţa inaugurează un muzeu pentru câini, al doilea ca mărime din lume
Franţa inaugurează un muzeu pentru câini, al doilea ca mărime din lume
Muzeul Câinelui, un spaţiu ''dog friendly'', unde câini precum Spartacus îşi pot însoţi stăpânii în timpul vizitei, ...
Dezastru digital: De la „dinamo” la „teiubesc”, 16 din 20 cele mai folosite parole în România pot fi sparte în mai puțin de o secundă
Dezastru digital: De la „dinamo” la „teiubesc”, 16 din 20 cele mai folosite parole în România pot fi sparte în ...
Românii continuă să folosească parole simple, uşor detectabile de către hackeri care pot fi sparte de hackeri în ...