Meleşcanu, despre scutul de la Deveselu: este un sistem strict defensiv

Sistemul de la Deveselu este unul "strict defensiv" iar argumentele Rusiei, ce afirmă contrariul, au ca scop "acoperirea" problemelor pe care această ţară le are vizavi de respectarea Tratatului privind armele nucleare intermediare (INF), a declarat, marţi, la Antena 3, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu.
Economica.net - mar, 12 feb. 2019, 19:19
Meleşcanu, despre scutul de la Deveselu: este un sistem strict defensiv

„Este de fapt un sistem strict defensiv care în niciun caz nu aduce atingere prevederilor tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare şi tocmai de aceea declaraţiile făcute de către Ministerul Apărării din federaţia Rusă sunt lipsite de orice consistenţă, pentru că, din punct de vedere strict tehnic (…) sistemul de la Deveselu este un sistem care lansează rachete de pe sol, în aer pentru interceptarea rachetelor balistice care pot eventual la un moment dat să facă obiectul unei agresiuni”, a spus ministrul.

El a afirmat că rachetele de la Deveselu „nu pot să facă altceva decât să intercepteze rachete care s-ar putea îndrepta asupra teritoriilor care formează Alianţa Nord-Atlantică”.

„Principala problemă cu care suntem confruntaţi la ora actuală în Europa o reprezintă dezvoltarea unei generaţii noi de rachete în Federaţia Rusă. E vorba de nişte tipuri care sunt numite 9M729, rachete care pot să aibă o rază de acţiune până la 5.000 de kilometri, nu ştie nimeni încă foarte precis care sunt limitele lor”, a adăugat el. Potrivit lui Meleşcanu, aceste rachete au capacitatea de a folosi încărcătură convenţională dar şi încărcătură nucleară.

„Acesta este diferenţa fundamentală între baza de la Deveselu de la noi, unde rachetele care fac parte din acest sistem sunt strict înarmate cu sisteme convenţionale de distrugere a unor rachete şi nu pot fi folosite pentru armele nucleare”, a spus el.

Asfel, ministrul a adăugat că declaraţiile Rusiei potrivit cărora sistemul antirachetă de la Deveselu ar avea o componentă ofensivă sunt argumente pentru a „acoperi” problemele de respectare a Tratatului INF.

„Nu trebuie să îi subestimăm. Ei ştiu foarte bine ce este acolo. Pur şi simplu se folosesc de aceste argumente pentru a -şi acoperi problemele pe care le au în legătură cu respectarea Tratatului privind armele nucleare intermediare”, a adăugat Meleşcanu.

În ceea ce priveşte viitorul relaţiei România-Rusia, el a spus că aceasta ar trebui să fie pragmatică, predictibilă, „care să fie bazată pe respectarea normelor dreptului internaţional şi care să conducă la soluţii care vor fi în beneficiul ambelor părţi”

„Rusia este una dintre ţările din vecinătatea noastră şi are un rol foarte important în materie de securitate”, a subliniat Meleşcanu.

Te-ar mai putea interesa și
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Cea mai mare companie auto rusească, Avtovaz, a început asamblarea maşinilor Lada în Azerbaidjan, intenţionând să producă până la 1.500 de vehicule în acest an, a anunţat vineri......
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează şi să ofere la casă contravaloarea ...
Magazinul din Gheancea al retailerului MAMBricolaj, ultimul deschis de antreprenorul Cristian Găvan, a vândut de 7,5 milioane de lei în doi ani și jumătate
Magazinul din Gheancea al retailerului MAMBricolaj, ultimul deschis de antreprenorul Cristian Găvan, a vândut de 7,5 milioane ...
MAMBricolaj Ghencea, cel mai nou magazin al rețelei care comercializează materiale și accesorii pentru mobilă, brand ...
Salariile angajaţilor Municipalităţii, majorate. Cresc în primul rând veniturile persoanelor fără studii superioare
Salariile angajaţilor Municipalităţii, majorate. Cresc în primul rând veniturile persoanelor fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de ...