Membrii Comitetului de direcție din CEC Bank sunt audiaţi marţi

Audierile din cadrul Comisiei de buget-finanțe din Senat cu privire la activitatea CEC Bank continuă marți, când vor fi audiați membrii Comitetului de direcție din cadrul băncii.
Economica.net - mar, 10 dec. 2013, 08:31
Membrii Comitetului de direcție din CEC Bank sunt audiaţi marţi

„Marți vor veni membrii Comitetului de direcție la ora 13,00. Ne vedem aici cu domnul Stamatian (Andrei Liviu Stamatian, prim-vicepreședinte CEC Bank — n.r.), iar de la ora 14,00, cu ceilalți trei vicepreședinți. (…) Am convenit cu membrii comisiei ca miercuri, la 10,00, să ne întâlnim din nou cu domnul președinte Ghețea (Radu Ghețea — n.r.) pentru a lămuri și cele câteva întrebări la care domnia sa nu a putut să răspundă cu privire la activitatea managerială a CEC: credite neperformante, măsurile pe care le-au luat cu privire la aceste credite și multe altele”, a declarat Cosmin Nicula, președintele comisiei, la finalul audierilor de luni.

Ședința Comisiei de buget-finanțe din Senat care anchetează activitatea CEC Bank s-a desfășurat, luni, cu ușile închise, invitați fiind Radu Ghețea, președintele CEC Bank, Nicolae Cinteză, șeful Direcției de Supraveghere din BNR, și ministrul Finanțelor, Daniel Chițoiu.

La finalul audierii președintelui CEC Bank, senatorul PNL Iulian Dumitrescu a declarat că Radu Ghețea a invocat în deschiderea audierii sale Legea 217 privind secretul bancar.

„Comisia i-a comunicat domnului Ghețea că urmează să studieze aceste aspecte. (…) Nu putem nici noi să dăm un raport competent fără a putea avea toate informațiile necesare. Urmează să cerem un punct de vedere al Băncii Naționale pentru acest subiect și CEC să ceară un punct de vedere extern către Ministerul de Finanțe și BNR. Colegii mei au pus o serie de întrebări. La ce a putut domnul Ghețea să răspundă, a răspuns, la ce nu a putut, a rămas să răspundă miercuri, la ora 10,00. A răspuns doar la informații publice”, a spus Dumitrescu.

Pe de altă parte, Radu Ghețea a afirmat că în cadrul audierii i-au fost cerut date cu caracter statistic.

„Am fost invitat să dau informații, să răspund la întrebări. S-au făcut câteva solicitări cu privire la prezentarea de către bancă în zilele următoare a unor date cu caracter statistic”, a explicat președintele CEC Bank.

Potrivit șefului Direcției de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, CEC Bank i-a acordat creditul Ioanei Băsescu în condiții de respectare a normelor interne ale instituției bancare și a normelor de prudență ale Băncii Centrale.

„Comisia a fost, în general, interesată de activitatea desfășurată de CEC Bank în perioada de după 2011. La lucrul acesta se răspunsese și printr-o adresă semnată de domnul guvernator (Mugur Isărescu — n.r.). A fost interesată de concluziile raportului de supraveghere care, azi de dimineață, a fost depus la BNR și concluzia respectivă a fost comunicată acționarului băncii, urmând ca în următoarele 2-3 zile să furnizăm comisiei, în măsura în care legislația ne va permite, aspecte legate de concluziile la care a ajuns BNR în controalele care s-au făcut la CEC în ultimii doi ani. Concluzia raportului este că acest credit s-a acordat în condiții de respectare a normelor interne ale CEC și a normelor de prudență ale BNR”, a spus Cinteză, la finalul audierii sale în cadrul Comisiei de buget-finanțe din Senat.

La rândul său, ministrul Finanțelor, Daniel Chițoiu, a arătat că CEC Bank nu și-a îndeplinit țintele pe care și le-a asumat prin bugetul de venituri și cheltuieli.

„Am solicitat întregii conduceri executive a CEC Bank să ia măsuri de modernizare a băncii și, mai ales, de îmbunătățire a procedurilor de acordare a creditelor și de finanțare a mediului economic și, de asemenea, de îmbunătățire a sistemelor și procedurilor informatice ale băncii. S-au făcut analize lunare de către reprezentanții ministerului, atât în Adunarea Generală a Acționarilor, cât și în Consiliul de Administrație. În fiecare lună mi-au fost prezentați indicatorii. Am avut nenumărate întâlniri cu domnul președinte Ghețea. Dânsul îmi prezenta activitatea CEC Bank în așa fel încât ea evolua bine de la o lună la alta, dar, în prezent, ne aflăm în situația că banca nu și-a îndeplinit țintele pe care și le-a asumat prin bugetul de venituri și cheltuieli. Respectiv nivelul de creditare este undeva la 93% față de ținta asumată, de asemenea, banca nu este pe profit, este pe pierdere, pierdere netă, nu rezultatul brut”, a spus Daniel Chițoiu.

Acesta a mai afirmat că activitatea managerială nu a adus impulsul necesar pe care el l-a dorit la CEC Bank de când a preluat mandatul de ministru al Finanțelor.

Te-ar mai putea interesa și
RCS & RDS își schimbă denumirea în Digi Romania. CEO: Abordăm o nouă etapă în traiectoria noastră
RCS & RDS își schimbă denumirea în Digi Romania. CEO: Abordăm o nouă etapă în traiectoria noastră
Începând din data de 15 mai 2024, RCS & RDS, unul dintre principalii furnizori de servicii convergente de comunicații electronice din România, anunță schimbarea denumirii companiei în Digi......
Propuneri pentru corelarea salarizării personalului care gestionează fonduri europene cu complexitatea activităţii – Câciu
Propuneri pentru corelarea salarizării personalului care gestionează fonduri europene cu complexitatea activităţii – ...
Nivelul de salarizare actual al personalului MIPE este la nivelul maxim prevăzut în grila de salarizare pentru familia ...
SUA creşte tarifele pentru China, dar importă mai mult din Vietnam, dependent de China
SUA creşte tarifele pentru China, dar importă mai mult din Vietnam, dependent de China
Pe măsură ce SUA îşi intensifică eforturile pentru a-şi reduce deficitul comercial pe relaţia cu China, prin majorarea ...
Guvernul vrea să împrumute mai mult din afara țării. Majorare cu încă 7 miliarde de euro a plafonului
Guvernul vrea să împrumute mai mult din afara țării. Majorare cu încă 7 miliarde de euro a plafonului
După ce în luna ianuarie plafonul pentru programul cadru de emisiuni de titluri de stat ”Medium Term Notes” (MTN) a ...