Memoramdum între KazMunayGas și francezii de la AirLiquide pentru proiecte de 100 de milioane de euro în Kazahstan

Compania națională de petrol și gaze din Kazahstan KazMunayGas (KMG) și compania franceză Air Liquide Eastern Europe S.A. au semnat un acord de cooperare în domeniul procesării petrolului și gazelor, în baza căruia vor fi investite aproximativ 100 de milioane de euro în proiecte energetice în Kazahstan, a anunțat KMG, citată de agenția Interfax.
Mihai Nicuţ - joi, 01 dec. 2022, 12:05
Memoramdum între KazMunayGas și francezii de la AirLiquide pentru proiecte de 100 de milioane de euro în Kazahstan

Acordurile au fost semnate în Franța la o întâlnire între președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev și oameni de afaceri francezi.

Air Liquide Munay Tech Gases LLP, o societate mixtă a KMG și Air Liquide, va construi o fabrică de hidrogen la rafinăria Pavlodar pentru a putea produce produce 160.000 de tone de motorină de iarnă pe an. Costul acestui proiect este estimat la 60 de milioane de euro, iar investiția, odată realizată, va permite companiei kazahe să crească rata de utilizare a rafinăriei Pavlodar, de la 84,2% la 88,3%, potrivit comunicatului de presă.

Un alt proiect, în valoare de aproximativ 40 de milioane de euro, se referră la o facilitate pentru separarea de gaze, care face parte din proiectul KMG de a dezvolta producția de polietilenă în complexul petrochimic de la rafinăria Atyrau.

KMG și Air Liquide au semnat, de asemenea, un memorandum de înțelegere privind decarbonizarea. Potrivit documentului, Air Liquide Munay Tech Gases va reduce emisiile de CO2 cu 33% în 2035 comparativ cu 2020 și va atinge neutralitatea carbonului până în 2050.

Air Liquide este lider global în producția de gaze industriale, cu operațiuni în 75 de țări.

Air Liquide Munay Tech Gases LLP (ALMTG), creată în 2016, este un joint venture între Air Liquide, cu 75% și KazMunayGas cu o participație de 25%. ALMTG furnizează hidrogen rafinăriei Pavlodar din 2018 și azot din 2020. La 1 martie 2021 ALMTG a început să furnizeze hidrogen și azot rafinăriei Atyrau. ALMTG a mai construit o unitate de generare a azotului la complexul petrochimic Karabatan de lângă Atyrau.

Președintele kazah a vizitat Franța

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi omologul său kazah Kasîm-Jomart Tokaiev au salutat cooperarea în creştere între ţările lor, chemând la extinderea sa în domeniile transporturilor, pământurilor rare sau educaţiei, transmite AFP, citând un comunicat comun emis miercuri.

‘Cei doi preşedinţi au remarcat dinamica actualei cooperări franco-kazahe. Ei au convenit, în spiritul parteneriatului strategic, să continue diversificarea şi aprofundarea legăturilor în toate domeniile de interes reciproc, inclusiv în economie şi investiţii, educaţie, sănătate, ştiinţă şi cultură’, arată comunicatul difuzat de preşedinţia franceză în urma întâlnirii de marţi de la Paris.

Vizita desfăşurată de Tokaiev marţi şi miercuri se înscrie în cadrul interesului crescut al Franţei şi al Uniunii Europene faţă de Asia Centrală, regiune pivot, crucială pentru schimburile între Asia şi Europa, situată la intersecţia influenţelor ruse, chineze, turce, dar şi americane şi europene.

Cei doi şefi de stat ‘au convenit să dezvolte cooperarea în domeniul materiilor prime critice, mai ales al pământurilor rare. În cursul vizitei au fost semnate acorduri, între altele, cu privire la energiile regenerabile, producerea de hidrogen verde, industria nucleară civilă, gestionarea resurselor de apă, transportul feroviar şi sectorul agroalimentar’.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Veniturile Greciei din turism au crescut în primele două luni din acest an cu 24,5%, arată datele oficiale publicate vineri, ceea ce a ajutat la moderarea deficitului de cont curent, informează......
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas ...
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...