Mercedes-Maybach EQS SUV, primul model electric al mărcii de lux, a debutat la Shanghai

Marca de lux Mercedes-Maybach a grupului Mercedes-Benz a prezentat primul său vehicul electric, un SUV care excelează prin exclusivism.
Robert Stan - lun, 17 apr. 2023, 21:39
Mercedes-Maybach EQS SUV, primul model electric al mărcii de lux, a debutat la Shanghai

Mașini 100% electrice apar ca ciupercile după ploaie, însă vehicule care, pe lângă un tren de rulare nepoluant pun la dispoziția deținătorului exclusivism greu de egalat sunt extrem de puține. Marca de lux Mercedes-Maybach a germanilor de la Mercedes-Benz face parte exact din această categorie aparte, cea a mașinilor care pun pe fața privitorului fie o uimire tâmpă, fie o grimasă caracteristică „strugurilor acri”.

Deloc surprinzător având în vedere prezentul dar și potențialul pieței luxului din China, primul Mercedes-Maybach electric, EQS SUV, a debutat la expoziția auto de la Shanghai, nicidecum la un eveniment similar din Europa sau SUA. Pentru cei care încă nu au o imagine clară a situației e suficient de menționat că marele stat asiatic acoperă cam jumătate din totalul comenzilor anuale ale mărcii Mercedes-Maybach.

Deși are la bază aceeași platformă tehnică a modelului Mercedes-Benz EQS SUV, varianta Mercedes-Maybach se diferențiază clar prin grila frontală reproiectată și detalii exclusiviste care scot în evidență numele Maybach.

În interior, materialele de înaltă calitate și mulțimea de sisteme de confort este completată de un panou de bord dominat de trei ecrane – unul dedicat pasagerului din dreapta – care, spre deosebire de modelul de bază (Mercedes-Benz EQS SUV), au o animație aparte în momentul activării. În plus, modul de afișare al acestor ecrane poate fi personalizat în trei variante – Discret, Sportiv și Maybach. Ramele celor trei ecrane sunt acoperite cu aur roz.

Așa cum e deja cunoscut, adevăratul proprietar al unui Mercedes-Maybach este cel care parcurge drumul ales pe bancheta din spate, scaunele din față fiind rezevate șoferului și, eventual, gărzii de corp sau asistentului personal.

Tocmai de aceea, adevăratele dotări aferente confortului sunt vizibile în partea din spate a habitaclului, acolo unde două fotolii de mari dimensiuni uimesc prin mulțimea de poziții în care pot fi configurate. Asta dacă proprietarul apelează la opțiunea „First-Class Rear”, desigur, pentru că altfel Mercedes-Maybach EQS SUV este o mașină ca oricare alta în privința numărului de locuri – cinci dintre care trei pe locurile din spate.

Revenind totuși la ideea de „First Class”, trebuie spus că fotoliile sunt tapițate cu piele Nappa tăbăcită printr-un procedeu aparte care implică utilizarea unor boabe de cafea. Totodată, cei de la Mercedes-Benz susțin că includerea materialelor naturale precum pielea și lemnul în cabină „creează un contrast elegant” cu aspectul high-tech al mașinii. Aspect supertehnologizat subliniat și de cele două ecrane de 11,6 inchi poziționate pe spătarul scaunelor din față.

Pentru deplasare, primul Mercedes-Maybach electric utilizează două motoare electrice, câte unul pe fiecare axă, care dezvoltă împreună 649 CP. Având în vedere cuplul aproape instantaneu al motoarelor electrice, mașina poate ajunge de la 0 la 100 km/h în doar 4,4 secunde, în ciuda greutății mari. Deși nu au anunțat care este capacitatea bateriei, oficialii germani declară că mașina poate parcurge circa 600 km cu o singură încărcare. Pentru statistică și curioși merită menționat că Mercedes-Benz EQS SUV, varianta „de bază” a actualei premiere mondiale, are o baterie de 107,8 kWh.

Versiunea Mercedes-Maybach a SUV-ului EQS va fi asamblată, alături de modelul „obișnuit” EQS SUV, la fabrica grupului german din Alabama, SUA.

Mercedes-Benz a vândut anul trecut 23.400 de modele Mercedes-Maybach, în creștere cu 41% față de anul precedent. În primul trimestru al acestui an segmentul de top al grupului, care include modelele AMG, Maybach și Clasa G, a crescut cu 18% ajungând la 91.800 de unități. În aceeași perioadă vânzările totale ale grupului german au crescut cu doar 3%.

Citește și:
– Mercedes-Benz va investi miliarde de dolari în fabricile sale din China, Germania și Ungaria
– Mercedes-Benz Clasa E integrează 5G, AI și un superprocesor

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...