Mercedes-Benz Clasa E integrează 5G, AI și un superprocesor

Mercedes-Benz Clasa E a primit o serie de îmbunătățiri menite să facă modelul mai captivant decât până acum. Primele unități vor ajunge la clienți în această vară.
Robert Stan - mar, 28 feb. 2023, 17:38
Mercedes-Benz Clasa E integrează 5G, AI și un superprocesor

Grație unor inovații digitale Mercedes-Benz Clasa E este acum mai inteligent și aduce o nouă dimensiune de personalizare și interacțiune. În același timp, arhitectura electronică este axată mai mult pe software și mai puțin pe hardware. Aceasta constituie baza pentru o actualizare personalizată a sistemelor interioare în viitor.

Funcțiile de calcul ale unor domenii anterior separate au loc într-un singur procesor. Astfel, ecranele și sistemul de infotainment MBUX împart un nou computer central de bord foarte puternic. Această formă de conectare în rețea îmbunătățește performanța, deoarece fluxurile de date pot fi transmise mult mai rapid.

Pachetul Entertainment (MBUX Entertainment Plus) va fi disponibil pentru noua Clasa E. Acesta include hardware, serviciile Mercedes me connect și un pachet de date de la un furnizor terț. În funcție de piață, se utilizează un modul de comunicare cu 5G, ca tehnologie de transmisie. Standardul de telefonie mobilă 5G face posibile viteze de transfer de date mult mai rapide decât LTE/UMTS.

Cu noul sistem de iluminare ambientală activă cu vizualizare a sunetului, utilizatorii noii Clase E pot experimenta muzica prin trei simțuri: piesele muzicale, efectele speciale din filme sau aplicațiile pot fi auzite (cu tehnologia Dolby Atmos), simțite (prin intermediul transductoarelor de rezonanță a sunetului din sistemul opțional de sunet surround Burmester 4D), iar acum, și „văzute”. Vizualizarea are loc pe banda luminoasă a iluminării ambientale active (opțional). Pentru prima dată, acest lucru se aplică în întregime la Clasa E.

Experiența de divertisment pentru pasagerul din față este impresionantă. Pe ecranul său opțional, pasagerul din față poate viziona conținut video dinamic. Acest lucru se datorează faptului că ecranul este comutabil. Funcția avansată de protecție vizuală bazată pe cameră poate reduce luminozitatea acestuia și, astfel, scade riscul ca atenția șoferului să fie distrată.

Mercedes-Benz lucrează la utilizarea inteligenței artificiale (AI) astfel încât mașina să învețe ce sisteme de confort folosesc în mod repetat utilizatorii autovehiculului. Luând în considerare aceleași circumstanțe, scopul este ca AI să automatizeze astfel de funcții. Rezultatul este o automatizare personalizată. Mercedes-Benz folosește termenul de „rutină” pentru această inovație, a cărei dezvoltare este deja foarte avansată. Odată cu lansarea noii Clase E, clienții vor putea utiliza șabloane pentru rutine standard. De asemenea, aceștia au opțiunea de a crea ei înșiși rutine.

În viitor, se urmărește ca noua Clasa E să automatizeze complet sarcinile de rutină recurente. Inteligența artificială (AI) va face posibil acest lucru. Capacitatea autovehiculului de a învăța și de a evolua împreună cu clientul va reprezenta un nou nivel de inteligență.

Totodată, Mercedes-Benz oferă un program de wellness integrat cu programele ENERGIZING COMFORT, configurate în mod diferit și recomandările individuale ale ENERGIZING COACH. Pe termen mediu, este planificată o funcție de feedback biologic pentru ENERGIZING COACH. Aceasta poate reduce senzația de stres prin exerciții de respirație.

Panoul de instrumente modelează experiența digitală de la interior. În cazul în care Clasa E este echipată cu ecranul opțional pentru pasagerul din față, un ecran generos de sticlă se extinde până la ecranul central. Separat vizual de acesta se află afișajul de înaltă rezoluție al instrumentarului de bord în câmpul vizual al șoferului.

Conturul sticlei care protejează display-ul are un design dinamic. Pentru afișajul central, suprafața de sticlă este extinsă corespunzător în jos. Profilul devine plat spre marginile exterioare. Modelele fără afișaj pentru pasageri dispun de un element de finisare mare care se extinde spre centru. Detașat vizual, afișajul central pare să plutească deasupra suprafeței concave a acestui element de finisare.

Secțiunea frontală a panoului de instrumente este iluminată de banda luminoasă a sistemului Active Ambient Lighting. Consola centrală este concepută ca o unitate omogenă și se îmbină în linie dreaptă cu secțiunea inferioară a panoului de instrumente.

Cotiera se îmbină perfect cu panoul central al portierelor, cu o baleiere concavă. Secțiunea frontală de aici este concepută ca un element metalic de înaltă tehnologie. Aceasta servește drept mâner de prindere și închidere și încorporează comutatoarele pentru geamurile electrice.

Pentru o lungă perioadă de timp, a fost posibilă doar ascultarea de muzică în mașină. Începând cu actuala generație a Clasei S și cu sistemul de sunet surround Burmester 4D, de câțiva ani, sunetul poate fi și „simțit”.

Această inovație a Mercedes-Benz este disponibilă împreună cu Active Ambient Lighting. Software-ul analizează semnalele audio pe baza parametrilor de frecvență (tonuri grave/medii/tonuri înalte) și direcție (dreapta/stânga). Reprezentarea vizuală este sincronă cu bătăile, cu alte cuvinte fără decalaj de timp. În funcție de culoarea preferată selectată pentru iluminarea ambientală, tonurile grave, medii și înalte sunt vizualizate local în tonuri de culoare și niveluri de luminozitate coordonate.

Marcedes-Benz Clasa E este disponibil opțional cu sistemul de sunet surround Burmester 4D. Un total de 17 difuzoare și patru transductoare de sunet cu structură le permit iubitorilor de muzică high-end să experimenteze o nouă lume a sunetului în vehiculul lor.

Cu peste 17 milioane de autovehicule livrate din 1946, Clasa E și predecesorii săi sunt cele mai bine vândute serii de modele din istoria Mercedes-Benz.

Te-ar mai putea interesa și
UE ar putea reduce taxele vamale suplimentare propuse pentru maşinile Tesla produse în China – Bloomberg
UE ar putea reduce taxele vamale suplimentare propuse pentru maşinile Tesla produse în China – Bloomberg
Uniunea Europeană este pregătită să facă mici ajustări în sens descrescător la taxele vamale suplimentare propuse pentru vehiculele electrice (EV) pe care Tesla şi alţi producători auto le......
Record în Germania. Inflaţia a scăzut la cel mai scăzut nivel din iunie 2021
Record în Germania. Inflaţia a scăzut la cel mai scăzut nivel din iunie 2021
Inflaţia în Germania a scăzut în august la cel mai redus nivel din ultimii trei ani, conform celei de-a doua estimări ...
Marca Geely va fi lansată oficial în România pe 20 septembrie 2024
Marca Geely va fi lansată oficial în România pe 20 septembrie 2024
Marca Geely, parte a grupului chinez Geely Auto, va debuta oficial pe piața din România peste doar câteva zile.
Chisăliţă: Scăderea preţului gazelor din producţia internă nu se poate realiza „din pix”. Trei modalităţi pentru reducerea preţurilor
Chisăliţă: Scăderea preţului gazelor din producţia internă nu se poate realiza „din pix”. Trei modalităţi ...
Scăderea costurilor unitare pe componentele de servicii, concurenţa ridicată în piaţă şi reducerea fiscalităţii ...