1EUR = 4.7785 RON | Bucureşti 7 º

Extern

Merkel cere o abordare coordonată cu privire la ridicarea sancţiunilor impuse Iranului

Cancelarul german Angela Merkel le-a cerut marţi ţărilor care au impus sancţiuni Iranului să aibă o abordare unificată cu privire la ridicarea respectivelor măsuri, în urma deciziei Rusiei de a pregăti furnizarea de sisteme de rachete S-300 republicii islamice, transmite Reuters.

14 apr, 2015 | Agerpres

Salutând acordul de principiu convenit în această lună de marile puteri şi Teheran referitor la programul nuclear iranian, Merkel a răspuns unei întrebări referitoare la decizia Moscovei: ''Le cer oamenilor să ridice aceste sancţiuni împreună, pe cât posibil''.

La finalul întrevederii cu premierul indian Narendra Mori, şefa executivului de la Berlin a apreciat că Iranul şi ţările din aşa-numitul grup '5 plus 1' (SUA, Rusia, Marea Britanie, China, Franţa şi Germania) au încă au multe de făcut pentru a ajunge la un acord final asupra programului nuclear iranian.

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat luni un decret prin care ridică interdicţia cu privire la livrarea către Iran a sistemului de rachete sol-aer de tip S-300.

În 2007, Rusia şi Iranul semnaseră un acord privind livrarea acestor echipamente capabile să intercepteze în zbor avioane sau rachete şi a cărui valoare se ridica la 800 de milioane de dolari.

După interdicţia de livrare a sistemului S-300, Teheranul s-a adresat Curţii Internaţionale de Arbitraj de la Geneva (Elveţia) pentru a cere Moscovei patru miliarde de dolari cu titlu de despăgubiri.

Decizia de luni a Moscovei a fost criticată la scurt timp de secretarul de stat al SUA, John Kerry, şi de Pentagon.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO