1EUR = 4.8641 RON | Bucureşti 30 º

Extern

Merkel: este în interesul Germaniei ca Turcia să prospere economic

Cancelarul Angela Merkel a declarat luni că Germania doreşte să vadă prosperitate economică în Turcia şi că Ankara ar trebui să asigure independenţa Băncii sale Centrale, relatează Reuters.

13 aug, 2018 | Agerpres

"Nimeni nu are un interes pentru o destabilizare economică în Turcia. Dar trebuie făcut totul pentru a asigura o bancă centrală independentă", a declarat Angela Merkel în cadrul unei conferinţe de presă la Berlin, fiind întrebată despre situaţia economică din Turcia.

"Germania ar dori să vadă că Turcia este prosperă economic. Acest lucru este în interesul nostru", a adăugat Merkel.

Preşedintele turc Tayyip Erdogan a respins vineri preocupările legate de deprecierea lirei, îndemnându-i pe turci să "nu-şi facă griji", declaraţie ce a survenit în contextul în care moneda naţională a înregistrat scăderi record în ultimele săptămâni pe fondul unei crize diplomatice cu SUA.

Relaţiile dintre Ankara şi Washington, aliaţi NATO, s-au tensionat pe fondul încarcerării în Turcia a pastorului evanghelic american Andrew Brunson pe baza unor acuzaţii de terorism, situaţie care a determinat impunerea de sancţiuni americane împotriva a doi dintre miniştrii lui Erdogan şi ameninţări cu restricţii comerciale.

Vineri dimineaţa, lira ajunsese la un nou record al deprecieii, fiind cotată la 6.21 faţă de dolar şi 7.1 faţă de euro, situaţie ce a survenit după ce delegaţia turcă revenise de la Washington fără soluţii evidente la criza în desfăşurare.

Moneda turcă a pierdut peste 43% din valoarea sa faţă de dolar de la începutul anului, notează dpa.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO